Föräldrars rätt till ersättning och ledighet från arbete vid insatser från socialtjänsten
Debatt i text
Fru talman! Ett gott samarbete mellan socialtjänst, skola och vårdnadshavare är en förutsättning för att ge stöd till ett barn som håller på att hamna snett. Det innebär möten i skolan på arbetstid och möten med socialtjänsten på arbetstid, och det innebär tid borta från arbetet.
Med arbetsförhållanden som liknar statsrådets eller mina går det att hantera. Arbetsdagen går att stuva om, luckor kan skapas och uppgifter kan tas igen vid ett annat tillfälle. Något inkomstbortfall blir sällan aktuellt över huvud taget eftersom man har flexibel arbetstid och inte behöver ta ledigt.
För en ensamstående förälder som arbetar i hemtjänsten eller på förskola är situationen en helt annan. Arbetar man på schema och blir kallad till ett möte på skolan, socialtjänsten eller bup med några dagars varsel måste man ta ledigt från arbetet. Det innebär inkomstbortfall. Arbetar man inte i direkt anslutning till bostadsorten kan en timmes möte på skolan mycket väl innebära att en halv dags inkomst försvinner.
Fru talman! Jag får varje dag hårresande rapporter om den ekonomiska utsattheten hos barnfamiljer. Föräldrar med låga inkomster från arbete lånar till hyra för att inte bli vräkta och söker matkassar från Stadsmissionen eller frukost från Hela Malmö för att också ha råd med mensskydd till döttrarna i slutet av månaden - så akut är krisen för många familjer i Sverige. Trångboddheten har ökat dramatiskt på ett par decennier för att bostadsbidraget urholkats, och nu ska det tillfälliga tillägget dessutom sänkas.
Fru talman! Att ha ett barn som inte mår bra eller som är på väg in i kriminalitet är en fruktansvärd upplevelse för alla föräldrar. Ändå har förslag som både skulle kunna underlätta samarbetet och lätta på stressen för föräldrarna blivit liggande i två år. Många föräldrar går på knäna ekonomiskt. De bor trångt, de väljer bort måltider för egen räkning för att ha pengar till mat till barnen, de har inga marginaler över huvud taget för oförutsedda utgifter och de oroar sig ständigt för att bli vräkta. De arbetar ofta på schema och ofta på tider då statsrådet förhoppningsvis sitter hemma i sin soffa och har fredagsmys med sin familj, precis som jag gör. Våra äldre behöver omsorg även då, men då jobbar de här mammorna.
Det här är föräldrar som går till jobbet sjuka för att de inte har råd med det inkomstbortfall som karensdagen innebär. Det är föräldrar som arbetar oerhört hårt med uppgifter som är helt avgörande för att vårt samhälle ska fungera men som ändå får det sämre och sämre ekonomiskt varje år.
Fru talman! Tycker inte statsrådet att det hade varit rimligt att åtminstone se till att de här föräldrarna får möjlighet till ekonomisk ersättning när de försöker rädda sina barn från gängen så att de slipper välja mellan att delta i det arbetet och att sätta mat på bordet till sina andra barn?
Sedan regeringen tillträdde har det legat färdiga och remitterade förslag på bordet för att ge föräldrar rätt till ersättning vid deltagande om utredning och förhandsbedömning av barnets behov av stöd. Enligt statsrådets svar bereds förslagen på Regeringskansliet, och man har också gett en utredare i uppdrag att lägga fram förslag för rätt till ekonomisk ersättning vid själva insatsen.
Förslagen ska lämnas den 5 november och kommer sedan att behöva remitteras och därefter beredas. Man kan konstatera att två år redan har passerat utan att något hänt, och det är rimligt att anta att det kommer att ta minst ett år till innan riksdagen har ett förslag på bordet - om ett sådant kommer.
Fru talman! Min fråga till statsrådet är därför: Kan statsrådet här och nu garantera att regeringen kommer att gå vidare med de förändringar som krävs för att föräldrar ska ges möjlighet att delta i insatser från socialtjänsten utan att riskera att inte kunna betala hyran?
2024-10-17 12:52:40
Märta Stenevi
Fru talman! Det är ändå en aning magstarkt att en miljöpartist kritiserar mig och min regering för att sänka skatten för lite för låg- och medelinkomsttagare när Miljöpartiet i sin egen budgetmotion föreslår att höja skatterna med över 80 miljarder. Det tycker jag är en aning magstarkt.
Men visst, jobbskatteavdragen kan bli fler. De kan också bli större. Jag är den första att säga att det är viktigt att det ska löna sig att arbeta även för de som har låga inkomster, att det är viktigt att det ska löna sig att gå från bidrag till arbete och att marginaleffekterna måste raderas ut helt och hållet.
Den enskilt viktigaste åtgärden för att ta folk från en pressad situation och från fattigdom och en ekonomiskt utsatt situation är nämligen arbete. 60 procent av de som i dag går på försörjningsstöd lever i utanförskap mycket på grund av att de inte har ett arbete att gå till. Jag är alltså den första att tillskynda och säga att jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare är en utmärkt idé. Men då är det kanske på tiden att också Miljöpartiet tar sig an den idén och har med det i sin budget.
Jag vill ändå tacka för debatten. Den är väldigt viktig och väldigt bra. Det handlar om att vi behöver bygga fler starka barn så att vi inte behöver laga så många söndriga vuxna.
Att föräldraskapet måste stärkas och att det måste finnas möjlighet för föräldrar att finnas där och hjälpa sina barn när de har hamnat på glid är en viktig parameter. Vi har många olika förslag på bordet, och vi kommer att få ännu fler förslag på insatser som ska vidtas för att de här barnen ska hamna rätt igen och givetvis för att föräldrarna ska kunna vara en aktiv del i det arbetet.
Interpellationsdebatten var härmed avslutad.
2024-10-17 13:10:51
Anna Tenje
Fru talman! Jag tycker att det är väldigt bra att frågan om tillfällig föräldrapenning vid olika typer av insatser där föräldrar behöver närvara nu utreds.
Närvarande föräldrar är oerhört viktigt för en trygg och bra uppväxt. Det går aldrig att ersätta med offentliga åtgärder. I de fall där man inte har ett aktivt föräldraskap eller där föräldraskapet brister måste givetvis det offentliga ställa upp för att säkerställa att barns rättigheter tillgodoses. Det är inte tu tal om den saken. Men föräldraansvaret är otroligt viktigt, och närvarande föräldrar är otroligt viktiga för att man ska kunna lyckas hela vägen.
Det är därför av stor vikt att vi nu ser över vad som behöver göras för att uppmuntra och säkerställa så mycket föräldranärvaro som bara är möjligt i de åtgärder som nu sker, bland annat med hjälp och stöd enligt socialtjänstlagen.
Den tillfälliga föräldrapenningen är en central del av föräldrars möjlighet att kombinera familjeliv och arbetsliv. Jag tycker att ledamoten beskriver det väldigt väl. Det är inte ens alltid så att man får några dagars framförhållning för ett möte som anordnas av skolan. Saker och ting dyker upp akut, och då måste man släppa allt för att kunna närvara och finnas där för sina barn.
Rätt till ersättning för inkomstbortfall och rätt till ledighet från arbete är båda viktiga frågor för föräldrar som ibland, precis som ledamoten beskriver, med kort varsel eller akut behöver avstå från arbete eller, för den delen, arbetslöshetsersättning. Rätt till tillfällig föräldrapenning gäller för ett stort antal situationer när barnet är sjukt, när det har en funktionsnedsättning och när det handlar om vård. Det är en helt annan fråga. Men det finns många situationer då en förälder behöver ta ledigt från arbete eller från arbetssökande för att komma till socialtjänsten för olika möten eller för att delta i en utredning om behov av hjälp och stöd som barnet kan tänkas ha.
Socialtjänsten gör mycket; det måste ändå sägas. Skolan och socialtjänsten gör mycket i dag för att anpassa tider och möten så att vårdnadshavaren verkligen har möjlighet att komma. Man ska kunna arbeta klart eller sköta sina studier först och sedan ta mötet efteråt. Men ibland kan det givetvis vara nödvändigt att avsätta tid under arbetet, och då är det bra att vi nu tittar på de här frågorna. Vi kommer även att utöka insatserna för att rädda så många barn som bara är möjligt.
Den utredning som nu tittar på att införa möjligheter för socialtjänsten att besluta om öppna insatser utan samtycke från vårdnadshavaren ska också ta ställning till om tillfällig föräldrapenning ska kunna lämnas till en vårdnadshavare som avstår från förvärvsarbete eller deltagande i insatser som socialnämnden beslutar. Utredningen ska också analysera om ersättning vid behov ska kunna beviljas också för kostnader som uppstår till följd av sådana insatser.
Utredningsarbetet ska som sagt redovisas om två veckor. Innan man kommer med några garantier över huvud taget för vad som kan komma att hamna på riksdagens bord tycker jag att det är lämpligt att man tittar på utredningen och inte föregriper den. Vi måste noga analysera möjligheterna för att så många föräldrar som möjligt ska kunna delta och vara närvarande när samhället kraftsamlar kring att rädda barnen.
2024-10-17 12:56:47
Anna Tenje
Fru talman! Märta Stenevi har frågat socialtjänstministern hur statsrådet kommer att agera för att säkerställa att föräldrar till barn som blir föremål för insatser från socialtjänsten ges förutsättningar att kunna delta och stötta sitt barn utan risk för inkomstbortfall.
Fru talman! Interpellationen har överlämnats till mig som socialförsäkringsminister, då detta faller inom mitt område.
Barn och unga som befinner sig i riskzon för att dras in i, fortsätta med eller återfalla i kriminalitet behöver få hjälp och stöd, och det behöver även deras familjer. Tidiga och träffsäkra insatser är viktiga, och socialtjänsten har en central roll i det arbetet. Regeringen har gjort flera förstärkningar och satsningar på det förebyggande arbetet, som i budgeten för 2025 föreslås förstärkas ytterligare.
Regeringen avser att i den nya socialtjänstlagen tydliggöra socialtjänstens ansvar att arbeta för att förebygga och motverka brottslighet. Regeringen ser även ett behov av att utöka socialtjänstens verktygslåda och avser att gå vidare med flera utredningsförslag i denna riktning. Vidare avser regeringen att stärka föräldraskapsstödet, förstärka satsningen på skolsociala team samt genomföra en flerårig förstärkning av den statliga barn- och ungdomsvården.
Samarbetet mellan olika aktörer såsom skola, polis och socialtjänst är av stor vikt för att nå framgång såväl i det förebyggande arbetet som under pågående insatser. Det inkluderar samarbete och engagemang från barnets sida, men givetvis också från barnets föräldrar, vid exempelvis möten med socialtjänsten och vid deltagande i insatser.
Regeringskansliet har gett en utredare i uppdrag att bistå Socialdepartementet med att se över möjligheterna för socialnämnden att besluta om öppna insatser utan samtycke från vårdnadshavare och om fler och tidiga insatser till barn och unga (S2022:D). I översynen ingår även att analysera och ta ställning till om tillfällig föräldrapenning ska kunna lämnas till vårdnadshavare som avstår från förvärvsarbete för deltagande i insatser som beslutas av socialnämnden. Uppdraget ska redovisas senast den 5 november 2024, alltså två veckor bort.
Förslag om att ge föräldrar rätt till tillfällig föräldrapenning när de deltar i en utredning om barnets behov av hjälp och stöd enligt socialtjänstlagen eller när föräldrar deltar i en förhandsbedömning om huruvida en utredning ska inledas finns i betänkandet Rätt och lätt - ett förbättrat regelverk för VAB (SOU 2022:31). Betänkandet har remitterats, och förslagen bereds just nu i Regeringskansliet.
2024-10-17 12:49:17
Anna Tenje
Fru talman! Jag får ont i magen av flera anledningar. Jag blir faktiskt lite bekymrad när ledamoten tycks insinuera att jag inte skulle bry mig om de familjer vars barn riskerar att hamna i kriminalitet, de föräldrar som kämpar hårt för att få tid och möjlighet att räcka till och finnas där för sina barn eller för den delen de barn som av olika anledningar inte har föräldrar som kan ställa upp och finnas vid deras sida.
Jag tycker att det framgår med all önskvärd tydlighet att den här regeringen, inklusive mig, i stort sett inte har något annat för ögonen än att jobba mot och bekämpa den organiserade brottsligheten och gängen. På område efter område har vi sett till att lägga om, förstärka och ändra på både lagstiftning och förutsättningar på ett sätt som den tidigare regeringen inte mäktade med att göra under åtta år.
Jag skulle nog vilja säga att jag får mest ont i magen av att ledamoten inte verkar ha möjlighet att förstå att detta är en oerhört viktig fråga för den här regeringen.
Att ha ett närvarande och aktivt föräldraskap är A och O i många delar. I de fall detta inte finns ska samhället finnas där och ändå garantera barnets rättigheter. Just att kunna finnas där vid olika insatser från socialtjänstens sida är oerhört viktigt. Vi tittar på dessa frågor, både i samband med det förra betänkande som lades fram och i de nya tilläggsuppdragen, för att kunna göra ytterligare insatser. Här är dessa frågor i högsta grad en stor och viktig del.
Omställningen till en långsiktigt hållbar och mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst är nu påbörjad. 30 år har gått, och nu har vi äntligen fått en socialtjänstlagstiftning på plats som vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet - i alla fall beslutade vi den 4 juli 2024 om lagrådsremissen, så den kommer. Man börjar se ljuset i tunneln.
Sedan kan man såklart inte tillskriva en lagstiftning allting. Det krävs väldigt mycket mer. Men bara för 2025 har vi nu tillfört 1,2 miljarder för att göra denna omställning möjlig, så att vi verkligen kan jobba kunskapsbaserat med socialtjänsten och göra de insatser som krävs för att inga fler barn ska hamna i ett utanförskap eller i kriminalitet.
De här delarna ligger i allra högsta grad på regeringens bord. Men det är också klokt, när man gör stora, omfattande förändringar och dessutom får en helt ny socialtjänstlagstiftning, att man ser det i ett sammanhang och har ett helhetsperspektiv. Jag ser fram emot den utredning som kommer att läggas på bordet den 5 november. Jag kommer att lägga den vid sidan om den beredning som redan nu pågår av de tidigare förslagen i den utredning som lades fram för något år sedan.
Jag tror att vi kan få en riktigt bra helhetsbild av det hela så att föräldraskapet och föräldraansvaret kan stärkas och man kan - och ska - vara närvarande som förälder. Det handlar om att få tid, kraft och möjlighet att vara ledig från sitt arbete och givetvis också få ersättning för det.
2024-10-17 13:04:46
Anna Tenje
Fru talman! Men föräldrarna får ingen sådan ersättning i dag, trots att förslagen är färdiga och remitterade.
Fru talman! Gång på gång har jag mött föräldrar som förlorat sina barn i det dödliga våldet. Gång på gång har jag mött förtvivlan över ett samhälle som inte varit där när man vädjat och skrikit efter hjälp. Gång på gång har jag behövt läsa hånfulla kommentarer från politiker som undrar var föräldrarna är på kvällarna - då kan jag passa på att berätta att de jobbar.
Jag har behövt lyssna på politiker som vill vräka ensamstående mammor, för att gängen har slagit klorna i deras barn, och ställa mammorna och syskonen på gatan.
Fru talman! Jag hör ord som bidragstak samtidigt som barnvräkningarna ökar. Jag hör att arbete måste löna sig, som argument för att ösa tusenlappar över ministrar, direktörer och för den delen riksdagsledamöter, medan de som arbetar i hemtjänsten och på förskolan eller städar på våra kontor får en hundralapp att kanske köpa sig något kul för.
Jag tror inte att statsrådet helt förstår under vilken omänsklig press många föräldrar befinner sig. Trots heltidsarbete kan de inte betala för en tillräckligt stor bostad. De arbetar helger och kvällar, på tider då vi andra är lediga. De åker inte på semester. De ordnar inte kalas. De köper inte julklappar, för resurserna finns inte. De kämpar som dårar varje dag med just sitt föräldraansvar. Och när något går sönder måste de låna pengar.
Fru talman! Kanske är det dags att lägga ned misstänkliggörandet av fattiga människor i Sverige och i stället börja hjälpa de här familjerna ekonomiskt och socialt. Det är kanske dags att låta dem andas en sekund så att de orkar, ge dem ett vettigt bostadsbidrag och en vettig bostad, säkra upp att de har råd med vettig mat och hjälpa barnen att delta på lika villkor i samhället.
Kanske borde deras hårda arbete ge nya tusenlappar i plånboken och inte bara tior. Kanske är det de som borde ha prioriterats i budgeten i stället för regeringens tokrika kompisar. Kanske vore allt det här väldigt rimligt. Jag tycker det.
Fru talman! Vi kan väl åtminstone börja med att ge föräldrar rätt till föräldrapenning när de sliter för att rädda sina barn från gängen.
2024-10-17 13:08:38
Märta Stenevi
Fru talman! Det är absolut jätterimligt att man tittar på de utredningar man har tillsatt och deras betänkanden. Men det betänkande som kommer den 5 november står inte i konflikt med de tidigare remitterade och färdiga förslagen. I stället har dessa nu legat i malpåse i två år, samtidigt som vi har hört regeringen prata om föräldraansvar och konstant misstänkliggöra de föräldrar som försöker hjälpa sina barn men fortfarande inte har rätt att ta ledigt från arbetet.
Förslagen i den utredning som kommer den 5 november kompletterar den tidigare utredningen. De står inte emot denna utan innebär en fortsättning. Jag tycker därför inte att det statsrådet säger är ett svar på varför man har låtit detta vänta i två år och under tiden låtit föräldrar sitta i denna ekonomiska situation.
Socialtjänsten gör hela tiden ett otroligt jobb med anpassning. Anledningen till att jag lyfter frågan är att socialsekreterare har tagit kontakt med mig just därför att den här frågan kommer upp. Det de säger är: Detta kan inte bygga på att vi ska försöka hitta tider utanför arbetstid för att kunna hjälpa de här föräldrarna.
Fru talman! Jag hade tänkt hålla mig lite okarakteristiskt kort, men så blev det inte. Jag känner mig djupt bekymrad över den brist på förståelse för hur situationen ser ut som statsrådet ger uttryck för.
Att vara förälder till ett barn med så här stora behov innebär en hög press, även under de bästa förhållanden. Även för föräldrar med hög utbildning och goda inkomster är det en jättepress att både möta ett utsatt barns behov och samtidigt få vardagen att fungera och ge syskon det de behöver. Det är svårt att räcka till.
Om man då som förälder dessutom lever under ett ständigt hot om vräkning, om de växande barnen är en källa inte bara till glädje utan också till oro för hur man ska ha råd med nya skor och ytterkläder när de gamla vuxits ur, om pengarna mot slutet av varje månad är slut trots att man ätit havregrynsgröt varje dag för att barnen ska kunna få med sig ett äpple till skolan, om man redan har lånat hundralappar av sin syrra till hyran och om man inte kan hjälpa till med läxorna för att man måste jobba skift, ja, då är oron för ett barn som håller på att hamna snett ännu tyngre.
Regeringen säger sig ha motat inflationen, men i själva verket är det ju tack vare arbetstagarna i Sverige som inflationen har kunnat knäckas i och med att de har hållit tillbaka löneökningarna. De skattesänkningar som regeringen aviserat innebär ett miljardregn över höginkomsttagare, medan de tior det innebär för fattiga barnfamiljer inte kommer i närheten av att kompensera för de höga matkostnaderna, de hyreshöjningar som kommer och det sänkta tillägget i bostadsbidraget.
Helt enkelt: De barnfamiljer som redan tidigare levde på gränsen till det som över huvud taget är fysiskt möjligt kommer att bli ännu mer ekonomiskt pressade - fattigare - 2025.
Vi ska debattera detta ännu mer nästa vecka, men jag får ont i magen när jag tänker på de föräldrar som fortfarande inte ens kan få kompensation för inkomstbortfall när de gör allt i sin makt för att hjälpa sina barn eftersom de vill att de ska överleva och inte hamna i kriminalitet.
Fru talman! Min fråga är: Får statsrådet också ont i magen? Och när kommer föräldrarna som gör allt för att deras barn ska få en god uppväxt och inte fastna i kriminalitet att också kunna ta ledigt från jobbet för att göra detta utan att riskera vräkning?
2024-10-17 13:01:00
Märta Stenevi