Bostadspolitik
Debatt i text
Fru talman! Det stämmer att många i Sverige har blivit rikare med den här regeringen, inte minst efter årsskiftet. Andra har inte blivit det. Nästan hälften av ensamstående med låga inkomster har behövt låna för att klara hyran de senaste sex månaderna, och nästan var fjärde har haft svårt att klara räkningarna. Ensamstående mammor vittnar om att de inte har råd att betala näringsriktig mat till sina barn och ofta hoppar över måltider för att klara att köpa mat till barnen.
En ensamstående barnskötare i Stockholm som bor i en genomsnittslägenhet på 70 kvadrat förlorar 500 kronor i månaden med regeringens budget. Min fråga, fru talman, är därför: Kommer regeringen att förlänga det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget så att även de här familjerna kan om inte bli rikare så åtminstone klara livhanken?
2025-04-09 14:24:52
Märta Stenevi
Fru talman! Tack, Märta Stenevi, för frågan!
Precis som var uppe i den tidigare debatten finns det en tydligare skiljelinje mellan tidigare rödgröna regeringar och den nuvarande moderatledda regeringen, och det är hur vi fokuserar våra skattesänkningar. Medan tidigare regeringar avskaffade värnskatten sänker vi skatten bland annat för barnskötarna. Vi höjer det breda jobbskatteavdraget just för att det ska vara mer lönsamt att arbeta och för att man faktiskt ska ha råd att betala till exempel mat och hyra.
Jag skulle säga att det är detta som är grunden i den moderata politiken. En barnskötare som jobbar heltid ska inte vara beroende av bidrag, utan poängen är att barnskötaren faktiskt ska klara sig på egen hand, på sin egen lön - på sina intjänade pengar. Därför är svaret på frågan: Nej, jag tror inte att lösningen är högre bidrag, utan jag tror att lösningen är lägre skatt för vanliga, hederliga människor som går till jobbet. De ska ha råd att betala hyran, och de ska ha råd att betala för mat.
2025-04-09 14:26:02
David Josefsson
Fru talman! Jag får tacka för beskedet. Jag tolkar det som att man inte kommer att göra någon förlängning av det tillfälliga tillägget, vilket är ett otroligt bekymmersamt besked för alla de familjer som består av en mamma eller en pappa som arbetar heltid men som på grund av den inflation och de kostnadsökningar som har skett inte klarar sina kostnader.
På en barnskötarlön ger jobbskatteavdraget ungefär 100 kronor i månaden. Samtidigt försvinner över 600 kronor i månaden. De försvinner mitt i sommaren, samtidigt som det inte längre serveras någon skollunch, samtidigt som man inte har råd att åka på semester och samtidigt som man ska ta hand om barnen. De med lägst inkomster från arbete är de som förlorar allra mest på regeringens budget.
Det hade varit välkommet att i dag få beskedet att det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget förlängs så att även de här familjerna kan få en chans att klara livhanken. Men jag får åtminstone tacka ledamoten för beskedet att man fortsätter att göra de rika rikare och lämnar de ensamstående med låga inkomster i sticket, fru talman.
2025-04-09 14:27:11
Märta Stenevi
Fru talman! Som jag inledde mitt anförande med att säga: Det har hänt mycket på två och ett halvt år. Vi har inte längre den skenande inflation som vi hade under den förra regeringen. Vi har fått en bättre statsfinansiell situation.
Nu är det ju så att regeringen styr över mycket men inte över omvärlden. Vi är i en tuff global situation. Jag skulle vilja säga att det faktum att vi på dessa två och ett halvt år har fått ordning på ekonomin gör att vi har ett samhälle som nu har resurser och möjligheter. Den här regeringen stänger inga dörrar för att stötta hushållen ytterligare. Jag konstaterar att den bästa vägen för att stötta hushållen är att sänka skatten och göra det mer lönsamt att arbeta, men just för att vi har så goda statsfinanser kan vi vidta även andra åtgärder.
Vad vi kommer att göra i budgeten återstår ju att kommunicera, men jag kan ändå lugnt konstatera att Sverige är i en bättre situation i dag än för två och ett halvt år sedan.
Vi har bekämpat inflationen, och vi har också kunnat lägga resurser på att stärka hushållens ekonomi. Det är prio ett. För oss är det vanliga människors skattesänkningar som är viktiga, inte höginkomsttagarnas. Det var den tidigare regeringen som avskaffade värnskatten - inte den här regeringen. Vi sänker skatten för vanliga människor.
2025-04-09 14:28:28
David Josefsson
Fru talman! Tack, David Josefsson, för ditt anförande! Jag måste dock måste konstatera att David Josefsson beskriver en verklighet som jag tror att få känner igen sig i. Jag kan också konstatera, givet replikskiftet alldeles nyss, att David Josefsson och Moderaterna inte ser att skatter är fördelningspolitik och att den skattepolitik man bedriver väldigt ensidigt och tydligt gynnar dem med de höga inkomsterna - mest gynnas de med de allra högsta inkomsterna - och missgynnar alla med små inkomster, allra mest dem som har de allra minsta inkomsterna.
Men det var inte detta jag begärde ordet för, utan jag reagerade på någonting som David Josefsson sa i sitt anförande som jag i och för sig håller med om. Han sa att tid bokstavligen är pengar när det handlar om bostadspolitik. Det är sant. Det finns ett antal saker man behöver göra för att snabba på byggprocesser, få fram planlagd mark och annat. Men politik är en del av det.
Nu har det snart gått tre år av den här regeringens fyraårsperiod. Regeringen har inte lyckats leverera något konkret förslag för att se till att tiden för att bygga blir kortare. Min fråga till David Josefsson blir då: Har inte också regeringen ansvar för att säkerställa att tid är pengar?
Ett tydligt exempel är att vi har en utredning som kom redan i höstas, som handlar om att hantera bolånetaket och amorteringskravet. Den kom i höstas och är fortfarande inte skickad på remiss, nästan ett halvår senare. Min fråga till David Josefsson är: När kommer man att skicka denna utredning på remiss?
2025-04-09 14:29:55
Jennie Nilsson
Fru talman! Tack, Jennie Nilsson, för frågan!
Beskedet från regeringen är att remissen kommer att gå ut innan sommaren.
2025-04-09 14:32:14
David Josefsson
Fru talman! För två och ett halvt år sedan fick Tidöpartierna väljarnas förtroende att leda Sverige, men vi kom inte till ett dukat bord. Två och ett halvt år senare är det svårt att minnas hur det var då. Inflationen nådde toppnivåer och närmade sig tvåsiffrigt. Magdapriser var ett begrepp runt köksborden när många svenskar tvingades se över sin hushållsekonomi. Bensinpriset var uppe i över 23 kronor per liter, och för många kostade en full tank över 1 500 kronor. Elpriset var rekordhögt, och vanliga människors elräkningar skenade. Samtidigt bredde otryggheten ut sig. Skjutningar och sprängningar blev vardag i många bostadsområden.
I februari 2022 inledde Ryssland sin fullskaliga invasion av Ukraina. Då röstade Vänsterpartiet nej till att skicka vapen, och den socialdemokratiska statsministern menade att det skulle vara destabiliserande om Sverige blev medlem i Nato.
Fru talman! På bostadsmarknaden drev byggsektorn på inflationen, allt påeldat av miljarder i investeringsstöd som gick rakt ned i fastighetsutvecklarnas fickor. På tidningarnas näringslivssidor kunde man läsa om de nya fastighetskungarna, som Oscar Engelbert och den tidigare S-toppen Ilija Batljan. Samtidigt lade den dåvarande regeringen inga konkreta förslag för att öka rörligheten på bostadsmarknaden eller för att få igång flyttkedjorna.
Den enda flyttkedja man verkade fokusera på var den som bostadsminister. Under regeringen Löfvens åtta år vid makten satt hela fem olika personer på posten. Någon fick avgå efter samröre med turkiska fascister, men de allra flesta lämnade portföljen så fort tillfälle gavs att gå vidare i karriären.
Fru talman! Det är blott två och ett halvt år senare svårt att minnas hur det var. Nu ligger inflationen på 2-3 procent. Bensinpriset är 8 kronor lägre än 2022. Elpriset har stabiliserats, och arbetet med att bygga ny, grön kärnkraft är inlett. Det dödliga våldet i Sverige har minskat. Sverige är medlem i Nato, och vi är en av de största givarna till Ukraina per capita.
Bostadsmarknaden börjar åter långsamt att fungera. Byggbolaget Veidekke konstaterade i sin byggmarknadsbarometer från mars 2025 att bostadsbyggandet nu ökar, om än från låga nivåer. Men till skillnad från tidigare regeringar har bostadsministern varit densamma hela tiden.
Sverige är tryggare, friare och rikare än vad det var för bara två och ett halvt år sedan.
Fru talman! Det finns dock orosmoln vid horisonten. Låt mig börja med det uppenbara. USA:s tullar mot omvärlden och Kinas höga mottullar mot USA gör att världen nu står på randen till ett handelskrig. Konsekvenserna är svåröverblickbara, men risken för att den globala lågkonjunkturen biter sig fast är överhängande.
Att stärka svensk ekonomi inför oroliga tider har varit den moderatledda regeringens främsta budgetfokus. Därför har vi lagt full kraft på att bekämpa inflationen och säkra välfärden från dag ett. Det är något som många i den här kammaren var kritiska mot då men som jag är glad för nu. Om Sverige inte hade slagit in på en mer ansvarsfull ekonomisk politik för två och ett halvt år sedan hade vi som land varit sämre rustade att nu möta hotet om handelskrig och risken för global depression.
Samtidigt fortsätter kriget i Ukraina med oförminskad styrka. Det mesta talar för att Rysslands stormaktsambitioner inte stannar vid Ukraina. Det kommer att ställa krav på tuffa ekonomiska prioriteringar om vi ska säkra svensk försvarsförmåga nu och för överskådlig tid.
Fru talman! Att få en bostadsmarknad som fungerar är det främsta bostadspolitiska målet för oss moderater. För att nå dit krävs långsiktiga strukturella reformer. Det är något som såväl internationella bedömare som regeringens egen produktivitetskommission lyft fram som nyckelfaktorer för att stärka svensk produktivitet och konkurrenskraft.
Det krävs att regelbördan minskar både när man bygger nytt och när man bygger om och använder fastigheterna under deras livslängd. Det krävs att ledtiderna minskar. Uppskattningar visar att det tar i genomsnitt åtta till tio år från idé till färdigt hus. Tid är bokstavligen pengar i de här sammanhangen, och långa ledtider innebär i bästa fall fördyringar, i värsta fall att byggen aldrig blir av.
Det krävs att den byggbara marken ökar. Det är ironiskt att vi i Sverige pratar om brist på mark när vi är ett av Europas mest glesbefolkade länder. Vi har inte brist på mark, men vi har som land satt upp så mycket regler och restriktioner att vi skapat oss en brist på byggbar mark.
Fru talman! Den moderatledda regeringen bedriver nu en offensiv politik för att få till strukturella reformer. För att minska regelbördan har regeringen bland annat fattat beslut om en lagrådsremiss för enklare regelverk kring bygglov. Det syftar till att effektivisera bygglovsprocessen, stärka enskilda fastighetsägares möjlighet att råda över sin fastighet och skapa ett bättre utnyttjande av befintliga fastigheter.
Regeringen har också lagt fram en proposition om att skapa mer ändamålsenliga regler för studentbostäder. Nuvarande regelverk har gjort det onödigt krångligt och svårt att bygga yteffektiva studentlägenheter med färre och dyrare bostäder till följd.
Enligt fallstudier från Studentbostadsföretagen och Akademiska Hus uppskattas förslagen leda till mellan 11 och 18 procent fler bostäder i projekten, upp till 18 procent fler boende i lägenheterna och mellan 3 och 11 procent lägre hyror - detta samtidigt som lägenheterna blir mer funktionella. Mer än var femte lägenhet blir fullt tillgänglig för funktionsnedsatta, och samtliga lägenheter blir besökstillgängliga.
Fru talman! För att minska ledtiderna gav den moderatledda regeringen i januari i år Miljötillståndsutredningen ett tilläggsdirektiv om att se över hur ledtiden i byggprojekt kan förkortas. Man ska bland annat bedöma hur behovet av utredningar i detaljplaneprocessen kan begränsas och förtydligas. Man ska också utreda hur handläggningstiden i överklagandeprocessen kan förkortas och titta på om överklagandekretsen kan minskas. Slutligen ska man utreda en avgift för överklagande.
Därutöver har regeringen arbetat med att se över ledtider i allt från markanvisningar till lantmäteriförrättningar och handläggningar i domstol.
Fru talman! För att öka den byggbara marken har regeringen bland annat aviserat en tvåstegsreform för att lätta på strandskyddet. I ett första steg genomför vi de färdigberedda förslag som finns om att bland annat ta bort strandskyddet kring mindre vattendrag. Det som vissa partier i den här kammaren beskrev som genomgripande reformer konstaterar vi dock är mindre förändringar på marginalen. Därför kommer den moderatledda regeringen att i ett andra steg tillsätta en bredare strandskyddsutredning som bland annat ska titta på möjligheten att helt ta bort det generella strandskyddet.
Fru talman! Ett hus med en egen täppa är många svenskars dröm. Lite beroende på hur frågan ställs i olika opinionsmätningar svarar mellan hälften och tre av fyra svenskar att ett eget hus är drömbostaden. Men det är inte i huvudsak småhus som har byggts de senaste decennierna. Politiken och regelverket har i stället uppmuntrat och styrt mot mindre hyresrätter och bostadsrätter. Det ändrar vi på nu.
Regeringen har tillsatt en egnahemskommissionär för att ta ett bredare grepp kring småhusbyggandet och få igång en modern egnahemsrörelse. Vi har i budgeten gett planeringsbonusar till kommuner som tar fram detaljplaner för småhus. Vi kommer också att ta fram förslag på typgodkända småhus som blir bygglovsbefriade, så kallade Sverigehus.
Fru talman! Många upplever otrygghet i sina bostadsområden. Enligt Brottsförebyggande rådet känner sig nästan var fjärde svensk otrygg där de bor. Men otryggheten skiljer sig åt mellan grupper: Mest otrygga känner sig ungdomar och äldre, kvinnor känner sig mer otrygga än män och utlandsfödda känner sig mer otrygga än svenskfödda.
Nu lägger regeringen om rättspolitiken från att fokusera på gärningsmännen till att fokusera på brottsoffer och allmänhet. Att öka tryggheten i bostadsområden är en grundsten i det arbetet. Vi har redan stärkt hyresrätten genom att göra det enklare att vräka kriminella som använder bostaden som brottsverktyg. Vi har infört vistelseförbud för kriminella som begår brott i ett visst bostadsområde, och vi har ökat möjligheterna att installera trygghetskameror för att förebygga brott och effektivisera polisens arbete.
Vi kommer också att införa lagstiftning som stöder så kallad BID-samverkan, det vill säga samverkan mellan fastighetsägare, näringsidkare, civilsamhälle, kommun och polis i syfte att öka tryggheten i ett område. Det finns redan i dag BID-samverkan i Sverige, men den internationella erfarenheten är att man får full utväxling på ett sådant arbete först när det finns en tydlig lagstiftning. Samma erfarenhet säger att det krävs någon form av obligatorium för fastighetsägare som inte vill ta ansvar på frivillig väg.
Fru talman! Många brott begås också innanför hemmets väggar. Därför har vi ändrat lagstiftningen så att brottsoffer vid våld i nära relationer får ökade möjligheter att ta över hyreskontrakt som står på förövaren. Vi har också stärkt kommunernas möjlighet att ge förtur i den kommunala bostadskön till bland annat våldsutsatta.
Det stora problemet är dock att en icke-fungerande bostadsmarknad med låg rörlighet försätter den som är våldsutsatt i en omöjlig situation. Att lämna relationen innebär att också lämna bostaden och i värsta fall bli hemlös. Det är bland annat därför det är så viktigt att återigen få en fungerande bostadsmarknad där bostäder inte längre är en bristvara.
Fru talman! Lågkonjunkturen och den globala oron biter sig fast, men i Sverige pekar det åt rätt håll. I dag är det svårt att minnas hur det var när den moderatledda regeringen tog över - hög inflation, skenande bensin- och elpriser och en utbredd otrygghet. Sverige är i dag tryggare, friare och rikare än för bara två och ett halvt år sedan.
Fru talman! Med det yrkar jag bifall till utskottets förslag till beslut.
2025-04-09 14:12:43
David Josefsson
Fru talman! Tack, Jennie Nilsson, för frågorna! Man kan konstatera att det väl är här som också synen på bostadspolitik skiljer sig mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.
Socialdemokraterna ser i bästa fall bostadspolitik och byggpolitik som en form av konjunkturregulator. Helt plötsligt är det lågkonjunktur och byggandet går ned. Då måste man snabbt stressa fram olika reformer.
Men vi ser att det stora problemet är att bostadsmarknaden i Sverige faktiskt inte fungerar. Det har den inte gjort på 30 år, för att citera Hyresgästföreningen. Då är inte problemet att den inte fungerar i lågkonjunktur, för den fungerar inte i vare sig lågkonjunktur eller högkonjunktur. Detta är vad internationella bedömare konstaterar. Det är vad Produktivitetskommissionen konstaterar.
Jag är väldigt tydlig med att säga att vi inte ska hasta fram saker för att rädda Sverige ur en lågkonjunktur eller vidta keynesianska åtgärder för att få igång byggandet. Vi kan bedriva en aktiv finanspolitik på vissa områden. Men just när det gäller bostadspolitik och byggpolitik säger branschen: Nej, hasta inte fram saker! Gör inte kortsiktiga saker, och ändra inte regelverket från en dag till en annan!
Vi behöver långsiktiga spelregler. Vi behöver strukturella reformer som får ordning på saker och ting. Då måste det få ta tid ibland. Vi måste till exempel ha ordentliga beredningsunderlag när det gäller kreditrestriktionerna, så att vi får tydliga regelverk. Det är för att hushåll och fastighetsutvecklare ska veta vad som gäller i dag, i morgon och de kommande åren. Då är det viktigare, skulle jag säga, att vi får en bra produkt som kan gå ut på remiss före sommaren än att vi snabbt ska leverera den bara för att det råkar vara lågkonjunktur.
2025-04-09 14:34:01
David Josefsson
Fru talman! Det blir ju bara mer prekärt. Då har David Josefsson och regeringen precis bevisat att tid för politiken i det här sammanhanget är flytande.
Det första beskedet var att man skulle skicka utredningen på remiss när den kom. Sedan blev beskedet att man skulle skicka den på remiss under första kvartalet i år. När vi nu har passerat första kvartalet är beskedet att den ska skickas på remiss före sommaren. Det innebär att man inte kan lita på vad regeringen säger.
Jag ska ge ett annat exempel. Vi får se om man där är beredd att ta sitt ansvar och se till att leverera på det man har sagt.
Man kom med ett ganska efterlängtat om än senkommet förslag om ett Norrlandsstöd i budgeten. Vi beslutade om det före jul, och det började gälla från den 1 januari. Men än så länge har jag inte sett någon promemoria kring vad detta bidrag ska kunna användas till eller av vem.
Beskedet i de handlingar som vi nu har på bordet inför dagens debatt är att frågan om hur stödet ska utformas bereds i Regeringskansliet, och det är snart påsk.
Min fråga till David Josefsson blir: Okej, ni lyckades inte leverera när det gäller amorteringskrav och bolånetak, men kommer ni att leverera på det som ni ändå har beslutat om? När kommer beskedet om hur man kan använda Norrlandsstödet?
2025-04-09 14:32:27
Jennie Nilsson
Fru talman! Jag vill börja med att kommentera rotavdraget. Med tanke på det som framfördes i talarstolen undrar jag om Malcolm Momodou Jallow har missförstått eller om han medvetet vantolkar förslaget, men rotavdraget har aldrig handlat om att bygga bostäder. Det är det heller aldrig någon som har påstått. Rotavdraget är en marknadspolitisk åtgärd som är till för att förbättra sysselsättningen i branschen och hålla svarta arbeten borta. För detta är det mycket effektivt, och tvärtemot vad Malcolm påstod i talarstolen har det välkomnats av branschen.
Jag begärde replik eftersom jag har läst att Vänsterpartiet genomför en regeringsskola. Det har givetvis Vänsterpartiet all rätt att göra, men man blir lite nyfiken på hur Malcolm Momodou Jallow, som jag förutsätter förbereder sig för att gå in som bostadsminister i denna kommande regering, ska få ihop sitt regeringsunderlag.
Tidigare socialdemokratiska regeringar har gett bort bostadsministerrollen, trots att Miljöpartiet i det närmaste verkar ha velat avstå den rollen. De har skickat titeln mellan varandra som en stafettpinne i princip utan att åstadkomma någonting alls på bostadsområdet. Hur ska man få ihop de stora skillnader som finns mellan Socialdemokraternas syn på fri hyressättning i nyproduktion och Centerns marknadshyror? Vänsterpartiet fällde ju tillsammans med Sverigedemokraterna den tidigare regeringen just utifrån den fria hyressättningen i nyproduktion.
Hur tänker Malcolm Momodou Jallow agera som bostadsminister i en sådan kommande regering?
2025-04-09 14:50:22
Mikael Eskilandersson
Fru talman! I dag är det dags att prata bostadspolitik igen här i kammaren. Man kunde önska att även regeringen, inte bara riksdagen, hade ett tillfälle som detta, alltså ett tillfälle då bostadspolitik fick stå i centrum, om än bara för en liten stund. Det skulle nämligen behövas.
Regeringen skulle behöva sitta ned och prata om bostadspolitik. Framför allt borde man prata om vad man faktiskt inte har åstadkommit under åren vid makten - tre år - för det är mycket. Vänsterpartiet långt ifrån ensamt om denna kritik.
Inte heller i dagens betänkande kan vi se några förslag om hur regeringen avser att få fram fler bostäder. Vi ser inga initiativ som skulle kunna få igång bostadsbyggandet rent generellt. Vi ser verkligen inga reformer som på något sätt kan gynna låginkomsttagares möjligheter att få ett eget hem.
Inte heller går det att förstå hur regeringen ska få stopp på den fortsatta ökningen av antalet vräkningar. Det finns ingen mer än regeringen själv som tror att regelförenklingar, ett utökat rotbidrag, utförsäljning av billiga hyresrätter och större vinster till bostadsägare som hyr ut sin bostad i andra hand kan lösa dessa frågor eller andra akuta problem som dagens krisande Sverige brottas med.
Fru talman! Nybyggnationerna fortsätter att utebli, och hyrorna fortsätter att stiga på ett mycket provocerande sätt år efter år. Det är samma sak med matpriserna: Månad för månad blir maten allt dyrare. Det räcker med att ta ett axplock från den senaste veckans nyheter på ämnet bostadspolitik för att se hur krisen fortgår.
Här är några rubriker: "Inflationen stiger på nytt." Hyreshöjningar är den näst största orsaken till det. Sammantaget ökade hyrorna med 6,3 procent förra året och bidrog med 0,5 procentenheter i februaris inflationssiffror. Men glöm inte att de höjda matpriserna drabbar alla. Hyreshöjningarna drabbar bara landets hyresgäster, det vill säga de mest utsatta hushållen.
Nästa rubrik lyder: "Fyra år efter ombildningen blöder föreningens ekonomi - nu pressas hyresgäster att flytta." I en Stockholmsförort uppmanade ombildningskonsulten bostadsrättsföreningen att "ta i med hårdhandskarna för att vräka hyresgäster". Flera hyresgäster har nu vräkts, inklusive barnfamiljer.
Här är ytterligare ett citat från den gångna veckan: "Bostadsbyggarnas optimism dämpas."
Fru talman! Orättvisor och svårigheter gör sig påminda i rubriker såväl som i verkligheten. Förra året gick över 2 000 byggföretag i konkurs. Det är den högsta siffran på över 20 år. Samtidigt låg arbetslösheten bland Byggnads medlemmar på historiska 10,7 procent i februari.
Ingen mer än regeringen själv tror på den enda åtgärd man presenterat, alltså ett höjt rotbidrag. Flera kritiker påpekar att förra årets justering av bidraget, då taket höjdes från 50 000 till 75 000, i princip inte har satt några spår alls i branschen. När nu bidraget ska höjas igen - man går från 30 till 50 procents avdrag av arbetskostnaden - är kritiken än mer högljudd.
Kommunal kallar reformen för fullständigt tondöv och påpekar att deras medlemmar behöver hjälp med att fylla skafferiet, inte bygga om det. Byggnads liknar förslaget vid en jättehungrig elefant som regeringen försöker mata med en jordnöt åt gången. Man betonar att förslaget inte kommer att leda till att en enda ny bostad byggs. Arbetsgivarsidan, Byggföretagen, säger i ett pressmeddelande att höjningen av rot inte vänder krisen för bostadsbyggandet.
Fru talman! Det är svårt att förstå varför regeringen väljer att lägga så många miljarder på - för att citera Byggnads ordförande igen - renovering av kök och byggande av swimmingpooler i en tid när bostadsbristen är akut och vi vet att allt fler inte har råd att bo över huvud taget.
Vräkningarna av barnfamiljer fortsätter att öka. Pensionärer har inte längre råd att betala för mat och hyra. Om man i ett sådant läge tror att vanliga hushåll har råd med renovering av villor och bostadsrätter vill jag påstå att man helt tappat all verklighetsförankring. Hur kan detta vara den enda prioritering som regeringen gör som riktar sig mot byggsektorn?
Fru talman! Man kan ställa rotbidragets kostnad mot kostnaden för det numera avvecklade stödet för byggandet av hyresrätter med billiga hyror. Skillnaden är inte så stor. Jag är medveten om att regeringen har stora ideologiska låsningar kring statligt stöd för byggande, i alla fall om det handlar om stöd för bostäder som även vanliga löntagare har råd att betala för - hyresrätter. Men Vänsterpartiet är långt ifrån ensamt om att efterfråga just någon form av statligt stöd som kan stabilisera de extrema svängningar i bostadsbyggandet som vi sett de senaste åren. Till och med analyschefen på Byggfakta säger att det behövs "någon sorts statligt ingrepp som faktiskt kan stabilisera produktionen".
Byggfakta presenterade för ett par år sedan en rapport om branschens syn på avskaffandet av investeringsstödet. Det var nästan 80 procent som menade att det slopade stödet skulle leda till minskat bostadsbyggande och som ville ha kvar det i någon form.
Sverige lider fortfarande av ett stort underskott av bostäder. De flesta är alltså överens om att staten med kraft måste gå in och stödja bostadsbyggandet. I närliggande länder, såsom Finland, Danmark, Norge, Nederländerna, Frankrike och Tyskland, är det en självklarhet att investera i byggande i form av subventioner på ett eller annat sätt.
Att staten subventionerar poolbyggen ger ingenting till samhället i stort. Det finns många andra alternativ som kan leda till en bättre framtid när det gäller både bostadsbyggande och arbetslösheten i byggbranschen. Det kan till exempel vara kreditgarantier, förmånliga bygglån, investeringsstöd och ett statligt byggbolag med uppgift att främst bygga billiga hyresrätter. Alternativen är många.
Branschen efterfrågar en blocköverskridande överenskommelse kring någon form av utökat och långsiktigt stöd för byggande av hyresrätter.
Jag uppmanar regeringen att svälja stoltheten och titta på olika alternativ. Låt oss tillsammans hitta långsiktiga lösningar så att branschen vet att det finns något stabilt att luta sig mot!
Fru talman! Vänsterpartiet vill att en nationell strategi ska tas fram för att säkerställa allas rätt till en bostad till överkomlig kostnad. Vi vill se en ny bostadsförsörjningslag som omfattar både stat och kommun. Samtidigt måste kommunernas lagstadgade bostadsförsörjningsansvar förtydligas. Det ska ställas högre krav på kommuner att frigöra byggklar mark, men kommunerna bör också ges ekonomiska incitament för att bygga mer utifrån faktiska behov. För dem som inte bygger enligt angivna mål bör vite införas.
Fru talman! Ett av kommunernas viktigaste verktyg för bostadsförsörjningen är allmännyttan. Det gäller inte minst möjligheten att föra en social bostadspolitik och att säkerställa att det finns ett varierat utbud av bostäder i den egna kommunen. Vänsterpartiet anser därför att det ska vara obligatoriskt för alla kommuner att ha minst ett kommunalt eller regionalt allmännyttigt bostadsbolag.
Försäljningen av allmännyttiga hyresrätter måste stoppas. Vi vill därför utreda hur ett långsiktigt förbud mot utförsäljning inom allmännyttiga bostadsbolag kan säkerställas. Dessutom bör alla kommuner ha en bostadsförmedling i kommunal eller regional regi som genom transparenta och rättvisa regler förmedlar hyresbostäder efter kötid. Krav bör införas på att även privata fastighetsägare ska fördela minst 80 procent av sitt lediga bostadsbestånd till en sådan förmedling.
Fru talman! Vänsterpartiet vill ändra lagen så att det inte längre ska vara möjligt för kommunerna att föra över stora summor från vinster i allmännyttan till kommunernas övriga verksamheter. Vinsten ska gå tillbaka till bolaget och gynna hyresgästerna. Allmännyttans hyresgäster betalar skatt, precis som övriga kommuninvånare. Det är inte rimligt att just dessa medborgare dessutom ska finansiera badhus och annat åt övriga kommuninvånare med sina hyresinbetalningar.
Fru talman! När det gäller de olovliga värdeöverföringar som sker av vinster från olika allmännyttor vill vi omgående införa sanktionsmöjligheter mot detta ofog. Olovliga värdeöverföringar ska återbetalas till bostadsbolagen.
Slutligen vill vi att begreppet affärsmässiga principer ska tas bort från allbolagen. Det är hög tid att Sverige tar den fajten mot EU om det skulle bli nödvändigt. Därför yrkar jag bifall till Vänsterpartiets reservation 13.
Fru talman! Under ett par decennier har utsläppen i Sverige minskat varje år, men nu står vi inför en annan verklighet. Den nationella politiken leder till ökade utsläpp, och enligt Klimatpolitiska rådet har Sverige tappat styrfarten i klimatarbetet. Men, fru talman, den gröna omställningen av samhället är ett måste. För ett ökat bostadsbyggande och för en grön omställning krävs en statlig bostadspolitik där man vågar investera i framtiden - både ekonomiskt och med nytänkande.
Bostäder och lokaler står för runt en tredjedel av landets energianvändning. Byggsektorn står för 35 procent av allt avfall inom EU. Och i Sverige står sektorn för över 20 procent av koldioxidutsläppen. För att lösa ekvationen krävs en statlig bostadspolitik för klimateffektiva bostäder. Vi måste bygga mer, men vi måste också bygga rätt. Detsamma gäller renoveringen av det befintliga bostadsbeståndet. Vi måste renovera mer, men vi måste göra det på rätt sätt. Vänsterpartiet vill omvandla rotbidraget till ett grönt renoveringsstöd, och för hyresrätter i flerbostadshus vill vi återinföra renoverings- och energieffektiviseringsstödet.
Utöver det måste återbruket av byggmaterial öka. Lägre energianvändning innebär lägre miljöpåverkan, och mer återvinning främjar det hållbara samhället. Branschen själv har uttalat höga ambitioner när det gäller att minska sin klimatpåverkan genom en högre andel återbrukade produkter. Sverige kan bli ledande i hållbart byggande och samtidigt skapa fler jobb om vi utvecklar ett mer cirkulärt byggande. Men då måste staten börja bidra med reformer som kan öka andelen återbrukat byggmaterial.
Fru talman! Regeringens politik för tankarna till 1800-talets Sverige. Det är ett Sverige där fattigdomen numera är så påtaglig att allt fler människor inte ens har råd med mat och boende, ett Sverige där de mest utsatta ständigt misstänkliggörs och utsätts för repressiv politik, ett Sverige där vi omformulerar lagarna så att vi på nytt ska kunna bygga bostäder som stänger ute människor med funktionsnedsättningar och ett Sverige som blir alltmer tudelat och där bara de rika får privilegier och politikens makt.
Är det verkligen detta bakåtsträvande Sverige som befolkningen vill ha? Jag hoppas inte det. Jag hoppas och tror att ett uppvaknande redan har skett och att det kommer att visa sig vid nästa riksdagsval. Politiken måste fungera och prioritera på andra sätt än vad som är fallet i dag. Politiken ska ha som mål att skapa bättre och mer rättvisa regelverk och villkor som bättre återspeglar bostaden som en mänsklig rättighet.
Det är den politiken som jag och Vänsterpartiet vill föra när vi för Sverige vidare in i en bättre framtid.
2025-04-09 14:36:05
Malcolm Momodou Jallow
Herr talman! Tack, Malcolm Momodou Jallow, för svaret!
Jag kan börja med att konstatera att det inte är något av Tidöpartierna som har en ledande företrädare som den här veckan har delat grovt antisemitiskt innehåll på sociala medier - bara så att vi kan lämna det.
Min fråga till Malcolm Momodou Jallow var vilka bostadspolitiska frågor han är beredd att kompromissa om med de övriga rödgröna partierna. Malcolm Momodou Jallow räknade upp ett antal frågor där han inte tänker kompromissa med de övriga partierna. Det var också ett svar - men det var inte ett svar.
Vi i Tidöpartierna har absolut inte gett upp om valet, tvärtom. Den här debatten visar, tillsammans med väldigt många andra, väldigt tydligt på en sak. Den visar att det finns ett Tidösamarbete där vi har gemensamma problembilder och gemensamma lösningar och metodiskt arbetar för att göra Sverige rikare, friare och tryggare. På den andra sidan har vi fyra rödgröna partier som egentligen inte är överens om någonting. I det här motionsbetänkandet finns inte en enda reservation som är gemensam för de fyra partierna.
Men det är ändå, tror jag, viktigt för väljarna att få reda på vad man är beredd att kompromissa kring. Malcolm Momodou Jallow skulle mycket väl kunna bli den första vänsterpartistiska bostadsministern. Då är min fråga återigen vilka frågor han är beredd att kompromissa kring. Kommer han att kunna driva igenom sin politik att stoppa ombildningar, driva statliga byggbolag och tvinga privata företag att ansluta sig till de kommunala bostadsköerna tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet? Anser Vänsterpartiet över huvud taget att man står Centerpartiet nära när det gäller exempelvis synen på ombildningar eller regelförenklingar eller på att upphäva strandskyddet?
2025-04-09 15:03:00
David Josefsson
Herr talman! Tack så mycket, David Josefsson, för gratulationerna, eller vad jag ska säga, till att bli den första vänsterpartistiska bostadsministern i nästa regering! Jag kommer att komma ihåg detta när jag kommer till Rosenbad.
Den här regeringen är så verklighetsfrånvänd att det är häpnadsväckande. David Josefsson nämnde en sak som jag tänkte adressera, nämligen att det inte är hans parti som har någon som har delat något antisemitiskt. Jag visste att detta skulle komma upp, och jag har svar på det.
David Josefsson, som kommer från Moderaterna, kan inte läxa upp mig eller någon vänsterpartist när det gäller rasism eller antisemitism, för David Josefsson och Moderaterna samarbetar med ett parti, Sverigedemokraterna, som är nazistiskt - som grundades på och fortfarande har en nazistisk ideologi. Vi vet att nazismen dödade 6 miljoner judar, så om det är någon som är antisemitisk är det nazisterna. David Josefsson skakar hand med nazister och jobbar med nazister varenda dag. Ska han stå här och berätta för mig om antisemitism? Nej, inte en chans i världen.
På tal om självinsikt är det något som David Josefsson och Moderaterna själva måste ha. Gå tillbaka och titta på vad er partiledare, statsministern, sa om Sverigedemokraterna för bara några år sedan. Jag har det på film. Att vända kappan och samarbeta med nazister och så stå här och peka på mig och Vänsterpartiet och säga att vi är antisemitiska är för mig verklighetsfrånvänt. Det kommer jag aldrig att acceptera.
Jag är stolt antirasist. Hela mitt liv har jag varit det, och jag kommer att fortsätta vara det, precis som varenda vänsterpartist.
(FÖRSTE VICE TALMANNEN: Jag får påminna om att ämnet för debatten är bostadspolitik, så att alla kommer ihåg det.)
2025-04-09 15:04:55
Malcolm Momodou Jallow
Herr talman! Det är dyrt att bo i Sverige. Det vet ni som kämpar med hyran varje månad. Det vet ni unga som drömmer om ett eget hem men fastnar i långa bostadsköer och ni äldre som kanske bor kvar i ett hus som har blivit för stort och för jobbigt att sköta om - men det finns inte några bra alternativ att flytta till.
Vi i Kristdemokraterna vill förändra just detta. För oss handlar bostadspolitiken om trygghet - om att människor, oavsett om de är unga, mitt i livet eller äldre, ska kunna hitta ett hem som passar just deras livssituation och ekonomi.
Därför vill vi se en bostadsmarknad där fler får möjlighet att äga sitt eget hem. Vi har föreslagit startlån och bospar för unga som vill köpa sin första bostad, något som redan finns i många andra länder. Vi föreslår höjt bolånetak och minskade amorteringskrav - allt för att öka rörligheten på bostadsmarknaden men även för att unga ska ha större möjligheter att köpa sin första bostad. Att äga sin bostad är socialt, ekonomiskt och ekologiskt bäst.
Det ska byggas mer, snabbare och effektivare. Det ska inte krävas åratal av byråkrati för att få sätta spaden i marken. Vi vill förenkla reglerna och få bort onödiga hinder för att bygga. Vi vill sätta ramar för vad som krävs i form av utredningar och för vad avgifter får innehålla och sätta en bortre gräns för hur lång tid processen hos kommunerna får ta. För den som ger sig in byggande är det viktigt att veta vad som gäller och att det är något förutsägbart när det tar slut och hur kostnaderna ser ut.
Hyresrätter ska finnas, med rimliga hyror. Det ska finnas möjlighet att bygga hyresrätter där det finns behov av det. Det ska också finnas en stark koppling till hur man arbetar med tryggheten i områden som är med på listan över utanförskapsområden.
Småhus och radhus ska prioriteras. För barnfamiljer som drömmer om en egen trädgård och för äldre som vill bo i ett eget ägt boende ska de alternativen finnas. Regeringen har gjort en del, men kommuner måste göra mer för att låta dessa boenden komma högre upp i prioriteringen när de planerar.
Vi kristdemokrater vill ha ett Sverige där det är möjligt för fler att hitta ett hem att trivas i utan att behöva flytta hundra mil bort, utan att ruinera sig och utan att fastna i ett system som inte fungerar. Vi tycker att det handlar om frihet och trygghet. Det handlar om att vi sätter människan först.
Boverket har i uppdrag att två gånger per år analysera utvecklingen på bygg- och bostadsmarknaden och ta fram prognoser för bostadsbyggandet. Boverkets senaste prognos publicerades i december 2024. I prognosen bedömer Boverket att cirka 31 000 bostäder påbörjades under 2024, varav nästan 29 000 genom nybyggnation och 2 000 genom ombyggnation. Det är ungefär samma nivåer som 2023. För 2025 bedömer Boverket att byggandet vänder uppåt något och att antalet påbörjade bostäder blir 35 000.
Boverkets prognoser visar att vi har nått botten och är på väg uppåt när det gäller antalet bostäder som byggs. Nu är det viktigt att fortsätta med reformerna på bostadsmarknaden så att vi kan trycka på med regelförenklingar och fler delar som blir bygglovsbefriade, trycka på med att se över att kostnadsökningar är berättigade och trycka på så att kommuner planerar och bygger utifrån de behov som faktiskt finns.
Mäklarsamfundets vd uttalar sig så här: Månadens utveckling visar en stabil men försiktig marknad. Trots små prisrörelser är aktiviteten hög. Många affärer genomförs, men i en orolig omvärld blir det allt viktigare för hushållen att fatta långsiktiga och trygga beslut om sitt boende.
Detta säger mig att regeringens arbete med att reformera bostadsmarknaden är viktigt för att förstärka den trend som finns. Jag kan nämna några av de processer regeringen håller på med som exempel på vad regeringen gör.
Det finns ett uppdrag att verka för ökat småhusbyggande genom en ny egnahemsrörelse. Jag hade nöjet att samtala med dem i dag. Jag tycker att de gör ett bra arbete och hoppas att ni tar del av det.
Det finns en utredning om privatuthyrning och ändring av presumtionshyror som vi tror kan hjälpa till med att få igång byggandet av hyreslägenheter.
Det finns ett uppdrag att verka som samordnare för avyttring av statlig mark för bostadsbyggande. Marken är oerhört viktig för att vi ska kunna bygga fler bostäder. Staten ska inte ligga på för mycket mark som kan användas till bostadsbyggande.
Produktivitetskommissionen ska analysera vilka faktorer som påverkar produktivitetens tillväxt samt identifiera hinder för produktivitetstillväxten i Sverige och möjligheter att höja den. Jag tror att vi ibland glömmer att produktiviteten på bostadsmarknaden är ganska låg. Vi måste hitta sätt att öka den.
Det finns en utredning om ett nytt regelverk för bygglov, som vi har pratat om i tidigare debatter. Den är färdig nu.
Vi kan också använda utredningen om ägarlägenheter och hyrköp.
Jag tror att många av dessa reformer kommer att göra att bostadsmarknaden står sig starkare i nästa lågkonjunktur. Det enda vi kan vara säkra på är att det kommer en ny lågkonjunktur. Då måste vi veta att vi står starka.
2025-04-09 15:08:04
Larry Söder
Herr talman! Vi hörde för en liten stund sedan en företrädare för ett annat regeringsparti än Larry Söders säga att man prioriterar vanliga människor i sin budget och hur viktigt det är att vanliga människor får en bättre tillvaro. Vi hörde också att regeringen styr över mycket men inte allt.
Som jag ser det styr regeringen inte minst över sin budget och sin vårändringsbudget. Vanliga människor borde väl i allra högsta grad vara de mammor och pappor som jobbar inom vård och omsorg och försörjer sina barn på egen hand. Ändå är det så att regeringens budget innebär att de förlorar många hundralappar varje månad med start mitt i sommaren.
Jag har därför samma fråga till Larry Söder och Kristdemokraterna som jag tidigare hade till hans kollega i regeringen: Kommer regeringen - den regering som Kristdemokraterna sitter i - att förlänga det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget så att ensamstående föräldrar med låga inkomster har möjlighet att leva på sin lön, försörja sina barn och sätta mat på bordet?
2025-04-09 15:13:36
Märta Stenevi
Herr talman! Barnfamiljer har det väldigt svårt i dag. Vi måste medge att de ökningar som har skett på grund av inflationen och andra delar gör att många barnfamiljer har problem. Kristdemokraterna värnar om barnen, om att barn ska få en trygg uppväxt och om att vi som vuxna ska kunna se till att de får en trygg uppväxt. Man ska givetvis kunna ha en trygg bostad, men man ska också kunna äta sig mätt, gå till skolan med rena kläder och ha en fritid där man kan idrotta som andra barn.
Det finns ju en anledning till att det höjda bostadsbidraget har varit med i regeringens politik förut. Bostadsbidraget är träffsäkert och når dem som har det svårt. Vi tror att det är ett jättebra sätt att använda pengarna för att möta dem som har det svårast. Man skulle ju kunna höja barnbidraget eller något annat, men det skulle vara mindre träffsäkert. Bostadsbidraget är betydligt mer träffsäkert.
Vi kämpar på. Vi tycker att det skulle vara bra, men vad utfallet blir får vi se när vårändringsbudgeten läggs fram.
2025-04-09 15:15:09
Larry Söder
Herr talman! Jag tackar ledamoten för vad jag uppfattar som ett mycket uppriktigt engagemang för den här gruppen.
Jag kan bara säga att jag hoppas att Kristdemokraterna får genomslag för sin linje i budgetförhandlingarna och att man ganska snart kan komma med ett tydligt besked till de föräldrar som nu kämpar. Jag är övertygad om att också de drömmer om att bo i ett småhus, men det är väldigt långt ifrån deras verklighet. Just nu handlar det om att slippa gå in till grannen och låna de sista 300 kronorna till hyran. Just nu handlar det om att kunna äta någonting annat än gröt till lunch och om att klara att en unge tappar bort en sko på vägen hem från skolan. Jag tror att detta händer de flesta tonåringar vid något tillfälle, men det innebär totalt haveri i ekonomin för de här familjerna.
Dessa familjer har ingen glädje av rotavdraget, för de har ingen ägd bostad som de kan använda det på. De får ut extremt lite av jobbskatteavdraget samtidigt som de förlorar oerhört mycket på att regeringen valde att ta bort det tillfälliga tillägget.
Jag tillåter mig, åtminstone för en liten stund, att bli hoppfull av att Kristdemokraterna har lyssnat på den massiva kritik som har kommit mot beskedet i höstbudgeten. Jag hoppas att detta innebär att alla dessa fantastiska och makalösa föräldrar får ett gott besked och inte behöver ha så ont i magen på grund av sin ekonomi som de i dag har.
2025-04-09 15:16:30
Märta Stenevi
Herr talman! För mig handlar det om att barn ska känna sig trygga. När känner barn sig trygga? Jo, när föräldrarna är trygga och har en ekonomisk situation som gör att de faktiskt kan ge barnen trygghet.
Jag är lite ledsen för att jubelsångerna för det tillfälliga bostadsbidraget kommer först nu när det börjar diskuteras i stället för när det kom. Det var ju väldigt viktigt även när det kom, och det har i alla fall funnits i två omgångar.
Problematiken med det som har varit är att kommunerna inte alltid har följt med hela vägen. Detta har räknats in i socialbidragsnormen hos en del kommuner. Man måste alltså fatta ett särskilt beslut i kommunen för att det här ska gå utöver socialbidragsnormen. Det betyder att de som har fått socialbidrag ibland inte har kunnat ta till sig de extra pengarna, som i stället har hamnat hos kommunerna. Det gör ont i hjärtat, för höjningen av bostadsbidraget kom faktiskt till för att vi skulle underlätta för barnfamiljerna. Jag hoppas att man tittar på detta om man fortsätter med det, så att man kan få det att fungera.
Engagemanget för barnfamiljer är uppriktigt. Jag tror att barn mår bäst av att vara med sina föräldrar och av att vara med trygga föräldrar. Föräldrar blir trygga när de har en stabil ekonomisk situation. Om vi kan hjälpa till med det är det alltid något.
(Applåder)
2025-04-09 15:18:08
Larry Söder
Herr talman! Låt mig börja med en faktaupplysning apropå det förra replikskiftet. Det tillfälligt höjda bostadsbidraget infördes av den socialdemokratiskt ledda regeringen under pandemin. Det förlängdes sedan av nuvarande regering i ett par omgångar. Men nu löper det ut mitt i sommaren och mitt i en kostnadskris då hyra och mat är dyrare än någonsin.
Men det var inte detta jag tänkte ta replik på. Jag uppskattade stora delar av Larry Söders anförande, men det blev också en illustration av att Tidösamarbetet i slutänden innebär att hur fina ambitioner ett enskilt parti än har, i detta fall Larry Söders, blir det ingen leverans. Med anledning av det ställer jag samma fråga som jag ställde till din kollega tidigare i debatten, men jag kan nöja mig med att ta upp det Larry Söder själv tog upp i sitt anförande, nämligen utredningen om förändrat bolånetak och amorteringskrav. Varför är den ännu inte skickad på remiss, och när kan vi förvänta oss att få behandla denna produkt här i kammaren?
Nästa fråga gäller något Larry Söder också tog upp i sitt anförande: startlånen. Förslaget var färdigt redan före valet, och i valrörelsen tror jag att samtliga partier sa sig stå bakom det. Men det har ännu inte skickats till riksdagen för beslut. Varför inte? Kan vi förvänta oss att det görs och i så fall när?
2025-04-09 15:19:47
Jennie Nilsson
Herr talman! Jag är riksdagsledamot för Kristdemokraterna och företräder mitt partis bostadspolitik. Det betyder att vi kan ha andra ingångar i bostadspolitiken än de tre övriga partierna i Tidösamarbetet och kämpa för dem. Men det vore förmätet av oss kristdemokrater att tro att vi skulle få 100 procent av vår bostadspolitik genomförd, för det är ju ett samarbete mellan partierna.
När det gäller amorteringskravet och bolånetaket är vi ganska överens om att det är rätt väg att gå. Vi tror att man skulle kunna göra detta på ett bra sätt. Regeringskansliet ska dock kunna leverera olika saker, och prioriteringar föreligger. Jag tror att ett förslag kommer, men exakt när vågar jag inte svara på.
Kristdemokraternas politik ligger fast. Vi tycker att bolånetaket ska höjas och det förstärkta amorteringskravet sänkas av de anledningar jag sa i talarstolen.
Partiernas politik utvecklas hela tiden. I och med det kommer nya saker in i Tidöpartiernas diskussioner, och då tar man kanske olika vändningar. Jag är glad och stolt över det samarbete vi har haft på det bostadspolitiska området. Jag kan inte svara för hela Tidösamarbetet, men i civilutskottet har vi fyra partier samma inriktning på bostadspolitiken. Vi kanske inte alltid har samma lösningar och prioriteringar, och då kan det skava lite grann. Men jag tror att vi kommer att gå i mål med mycket före valet, och väljarna kommer därför att kunna se stora förändringar.
2025-04-09 15:21:48
Larry Söder
Fru talman! Det gläder mig att höra att Tidöpartierna redan har gett upp och förutsätter att de kommer att förlora nästa val. Det gläder mig att regeringen har självinsikt. Det är bra!
Det känns bra att ni redan nu vet att svenska folket har tröttnat på er passivitet och dåliga politik. Man har tröttnat på att ni har dragit samhället hundra år tillbaka till något som påminner om 1800-talets Sverige. Folk har inte mat att äta! De lånar pengar för att betala hyran! Ni för en repressiv politik där ni underminerar hela den demokrati som vi har byggt upp under hundra år.
Folk är trötta, och det gläder mig att ni har självinsikten att Tidötiden är slut och att de rödgröna kommer att ta över. Då bygger vi Sverige som vi alltid har gjort. Då bygger vi Sverige till den välfärdsstat som vi har varit, det samhälle som hela världen har tittat på och ansett vara ett av de bästa länderna att leva i.
Så är det inte längre. Men ni har bara ett år kvar, och jag hoppas att ni har andra planer, för då tar vi över.
När det gäller rotavdraget nämnde jag i mitt anförande att Kommunal kallar reformen för fullständigt tondöv. Byggnads liknar förslaget vid en jättehungrig elefant som regeringen försöker mata med en jordnöt åt gången. Arbetsgivarsidan, Byggföretagen, säger i ett pressmeddelande att höjningen av rotavdraget inte kommer att vända krisen för bostadsbyggandet.
Alla dessa kan inte ha fel. Ni påstår att ni genomför den här reformen just för den här gruppen. Men de ser inte det här som en bra reform. 2 000 byggföretag har gått i konkurs, och 600 000 människor är arbetslösa. Då ska folk få rotavdrag, men man kan inte använda rotavdraget om det inte byggs några bostäder.
2025-04-09 14:52:30
Malcolm Momodou Jallow
Fru talman! Jag noterar att Malcolm tycks ha glömt bort det faktum att matprisernas rusning och den enorma inflation som vi upplevde till stor del började innan den sittande regeringen tillträdde.
Jag fick inget svar på hur en ny regering skulle agera i alla de frågor för vilka Malcolm Momodou Jallow har stått i talarstolen och tydligt deklarerat Vänsterpartiets vilja. Det är ju väldigt få av de saker som Vänsterpartiet vill som också Centerpartiet vill, kan jag notera. Tvärtom är det en väldigt stor skillnad. Jag har svårt att se att Centerpartiet skulle gå med på de förbud mot olovliga värdeöverföringar som Malcolm precis stod och pratade om, att de skulle gå med på stopp för fri hyressättning i nyproduktion eller att de skulle gå med på andra delar av Vänsterpartiets förslag som försämrar för äganderätten.
Det är ju framför allt synen äganderätten som skiljer sig enormt mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet. Hur ska man då få ihop det i ett regeringsunderlag? Det vill nog väljarna ha svar på; jag är inte alls säker på att väljarna kommer att gå och rösta på ett regeringsunderlag som inte klarar av att beskriva för väljarna vad de får. Det blir ju ett lotteri vems förslag som faktiskt går igenom. Och som alltid när det gäller lotterier där Socialdemokraterna är inblandade handlar det mest om nitlotter till väljarna.
2025-04-09 14:54:37
Mikael Eskilandersson
Fru talman! Jag vill vända mig till alla väljare och till svenska folket: Regeringen med Sverigedemokraterna i spetsen har svikit vartenda löfte som de hade när de vände sig till er och sa att ni skulle rösta på dem, eftersom de ville leda Sverige till något bättre.
Sverige har blivit sämre i varenda sektor i jämförelse med alla andra EU-länder. Sverige har blivit betydligt sämre. Det känner ni i dag i era plånböcker. Om man inte är miljonär har man det inte bättre. Då är livet betydligt sämre. Varje vecka vräks barn från sina hem. Folk saknar pengar och kan inte köpa mat för att äta sig mätta.
Om man säger det här till folk utanför Sverige så tror de inte på det.
Vi har långa köer inom vården. Kommunerna går på knäna. Ni har helt enkelt underminerat allt som man har byggt upp i över hundra år. Och nu fortsätter ni med nya repressiva åtgärder varje vecka, till exempel frågan om vandel. Ni underminerar yttrandefriheten och demokratin. Rasismen har normaliserats. Allting som ni lägger fram handlar om invandringen och invandrare. Det är det enda ni har att komma med.
Folket har fattat att ni har svikit och ljugit för dem. Många av dem som röstade på Sverigedemokraterna är hyresgäster. Ni har svikit varenda hyresgäst som har röstat på Sverigedemokraterna!
Inför nästa val vet ni väljare vad ni ska rösta på, och det är inte Sverigedemokraterna och Tidöpartierna, för de har svikit er.
(TREDJE VICE TALMANNEN: Jag påminner om att vi använder både för- och efternamn när vi tilltalar varandra i kammaren.)
2025-04-09 14:56:30
Malcolm Momodou Jallow
Fru talman! Återigen, David Josefsson: Det är glädjande att veta att ni redan har gett upp och föreställer er att vi kommer att leda det här landet. Det kommer vi att göra - man kan vara hundra procent säker på det. Väljarna har tröttnat på den här regeringen och på en repressiv och dålig politik som påverkar varenda en som bor i det här landet, om man inte är miljonär eller miljardär. Ni har visat era kort nu. Folk har fattat; de har vaknat.
När det gäller kompromisslösheten finns det vissa saker som jag inte kompromissar om. Jag tänker som bostadspolitisk talesperson att bostaden är en mänsklig rättighet, precis som när vi pratar om vården och om utbildning eller skolan. Ingen skulle vilja se ett barn vänta ett eller två år på att få en bostad. Då skulle hela Sverige säga: Nej, det är inte acceptabelt. Men i dag kan människor få vänta i ett, två, tre eller fem år innan de får bostad. Det är inte acceptabelt. För mig är detta en mänsklig rättighet och något som jag aldrig kommer att kompromissa om.
Mänskliga rättigheter och rasism kommer jag aldrig att kompromissa om. Det är därför jag är hård när jag pratar med Tidöpartierna, för jag vet att ni driver en rasistisk politik och underminerar mänskliga rättigheter. Ni gör det omöjligt för människor att ha ett drägligt boende. Pensionärer som har jobbat hela livet är i dag hemlösa. Barn vräks från sina hem. Detta är något jag inte kan kompromissa kring.
Men som jag sa efterfrågar branschen en blocköverskridande överenskommelse om någon form av utökat och långsiktigt stöd för byggande av hyresrätter. Jag uppmanar regeringen att svälja stoltheten och sätta er ned med oss så att vi kan hitta ett sätt att finansiera byggande av bostäder som människor har råd med.
2025-04-09 15:00:51
Malcolm Momodou Jallow
Herr talman! Larry Söders svar får mig plötsligt att förstå frågorna som ställdes av Moderaterna och Sverigedemokraterna i tidigare replikskiften. Uppenbarligen är det en stor utmaning att leverera där man säger sig dela problembild och inriktning eftersom man har olika prioriteringar. Jag menar inte att raljera över det, för så tror jag att det är i alla samarbeten. Förhandlingar handlar om att ge och ta. Det som är udda i detta sammanhang är att delar av regeringsunderlaget nu försöker göra en grej av att någon annan behöver förhandla och ge och ta när man bevisligen inte själv lyckas särskilt bra med det.
En tolkning av Larry Söders svar på min fråga om varför inget händer med bolånetak och amorteringskrav är att det är Moderaternas och Sverigedemokraternas fel. Det var ändå upplyftande att få det bekräftat.
Larry Söder får gärna svara på min fråga om och när förslaget om startlån kommer, för jag noterade att han inte gjorde det. Kanske hann han inte; talartiden är ju begränsad.
Jag har även en fråga om något som jag tror ligger Larry Söder varmt om hjärtat, nämligen bostadsbidraget. Eftersom ett tidigare replikskifte handlade om det förhöjda bostadsbidraget lämnar jag det därhän. I stället frågar jag om BUMS-utredningens förslag om månadsrapportering. Jag tror att förra eller möjligen förrförra gången vi hade en budgetdebatt här i kammaren sa Larry Söder att detta skulle införas under 2024. Men efter att ha kollat kan jag konstatera att det inte är gjort. När kommer detta förslag på plats?
2025-04-09 15:23:49
Jennie Nilsson
Herr talman! Vi är fyra partier som samarbetar, och alla har givetvis inte samma ingångar. Jag tror dock att vi har samma målbild, det vill säga att vi måste se över de stora reformerna inom bostadspolitiken och inte lappa och laga utan gemensamt hitta vägar framåt som gör att Sverige står bättre rustat vid nästa lågkonjunktur.
Problemet har varit att regeringar vid varje lågkonjunktur har öst in pengar i bostadspolitiken för att fler bostäder ska byggas, men de har inte tagit tag i själva grundproblemet, det vill säga att bostadsmarknaden som sådan är dysfunktionell. Vi har dock denna inriktning. Man kan alltid diskutera i vilken ordning saker ska göras och i vilken takt, men arbetet i civilutskottet visar ändå att Tidöpartierna har jobbat gemensamt.
Man kan alltid önska sig mer leverans. Men Tidöpartierna har ett avtal som innebär en överenskommelse om leverans på ett antal områden, och inom vårt område är det exempelvis BID som ska levereras, det vill säga samverkan för tryggare områden. Här krävs ett gediget arbete och att vi kommer överens om hur, när och i vilken takt.
Jag är dock lika orolig som mina Tidöpartikamrater för hur andra sidan ska komma överens givet att partierna där över huvud taget inte har samma ingångar. Det är mycket svårare.
En kamrat från min hemkommun var med i januariöverenskommelsen, och där försökte man hitta sådant som var svårast för de andra partierna att komma överens om i stället för att hitta minsta gemensamma nämnare, vilket Tidöpartierna gör.
Jag tror att även andra sidan står inför utmaningar om man ska bilda regering.
2025-04-09 15:26:02
Larry Söder
Herr talman! Bostadsministern och Tidöpartierna beskriver ofta och gärna att man inledde mandatperioden med en rivstart på det bostadspolitiska området. I någon mening är det sant. Man avbröt Sverigeförhandlingen och avskaffade investeringsstödet, med konsekvensen att man bröt ingångna avtal och bidrog till att förvärra den då begynnande byggkrisen. Cirka 2 000 projekterade och färdigplanerade bostäder åkte ut med badvattnet, vilket sannolikt på ett betydande sätt bidrog till den akuta byggkris vi nu står i.
Sedan dess har inte mycket hänt, och frågan är om det beror på okunskap, ovilja eller oförmåga. Regeringens och Sverigedemokraternas bostadspolitik så här långt kan sammanfattas på följande sätt: Man har tillsatt ett antal utredningar.
Två propositioner var aviserade att komma till riksdagen för beslut under våren, men det har bara kommit en så här långt: Lättnader i byggkraven för studentbostäder. Den andra, om ett nytt regelverk för bygglov, väntar vi fortfarande på, och tiden börjar rinna ut för att hinna med behandling och beslut under det här halvåret.
En annan och kanske viktigare utredning kom i höstas med sitt betänkande Reglering av hushållens skulder, där förändringar av bolånetaket och amorteringskravet föreslås. Det har av oklar anledning ännu inte skickats ut på remiss, och det färdiga förslaget om startlån, som samtliga partier i valrörelsen sa sig stå bakom, tycks ha gömts undan i en byrålåda.
Regeringens senkomna och av allt att döma nyvakna, men likväl välkomna, besked i budgeten för detta år om ett Norrlandsstöd för orter med stora industrietableringar, som skulle börja gälla den 1 januari, bereds fortfarande - till dags dato den 9 april - i Regeringskansliet. Det finns inga besked om exakt vad det avser, vem som kan söka det eller vad det kan sökas för, vilket också bekräftades i replikskiftet för en stund sedan.
Och i vårändringsbudgeten, som är till för att justera för oundvikligheter och sådant som inte kunde förutses när man beslutade om ordinarie budget strax före jul, meddelade regeringen häromveckan att man nu, inte fem i tolv utan fem över tolv, föreslår en höjning av rotavdraget till 50 procent och byggkrediter på 500 miljoner kronor som ska administreras av Norrlandsfonden.
Detta är bantade varianter, med halvårseffekt, av förslag som vi socialdemokrater haft länge och som Tidöpartierna vid upprepade tillfällen har röstat ned. Det är oundvikligheter, absolut, men knappast svårt att förutse.
Löftet att under 2024 genomföra BUMS-utredningens förslag om månadsrapportering av bostadstillägg, något som skulle hjälpa bland annat studenter och personer med osäkra anställningar att kunna och våga använda ett bostadsbidrag som de i grunden har rätt till, har ännu inte infriats. Och vi får inga svar i replikskiftena.
Man väljer dessutom att avskaffa det förhöjda bostadsbidraget, som infördes av den socialdemokratiska regeringen under pandemin för att stötta dem med tuffast förutsättningar, såsom barnfamiljer och pensionärer. Detta väljer man att göra trots att vi har en kostnadskris och trots att mat och hyra är dyrare än någonsin. Här kan jag bara hoppas att de indikationer som vi kanske fick i replikskiftet nyss innebär att regeringen tänker om och kommer med förslag som gör att bostadsbidraget inte avskaffas mitt under sommaren.
Herr talman! Det hade kunnat vara roande och rent av tacksamt för mig som oppositionspolitiker att beskåda och kunna peka på det haveri som regeringens och Sverigedemokraternas bostadspolitik utgör, men det är det inte. I stället är jag djupt bekymrad, för det får konsekvenser både här och nu och på lång sikt. Den verklighet som utgör fond för vad vi politiker förväntas hantera är att vi har den djupaste byggkrisen sedan 90-talet.
Förra året påbörjades byggandet av drygt 28 000 bostäder. Det är drygt hälften av de 52 000 bostäder som behöver byggas årligen. Som en tydlig konsekvens av detta har nära 5 000 företag inom byggsektorn gått i konkurs under den här mandatperioden. Under 2024 noterades det största antalet konkurser sedan 1993.
Byggarbetslösheten ligger nu på över 10 procent och stiger konstant. Bara sedan september i fjol och fram till februari i år har ytterligare 2 500 personer skrivits in i Byggnads akassa. Det exkluderar alla som har gått till ett annat jobb, mest sannolikt utanför byggsektorn, och alla som inte är med i akassan.
Vi har också sett varselvågor, vars motstycke vi återigen inte har sett sedan 90-talskrisen, inom trähusindustrin och GS-fackets område. Man slog rekord på rekord i tråkiga varselsiffror under föregående år.
Arkitekterna hade den högsta arbetslösheten inom Sacoförbunden förra hösten. Det är ett tydligt kvitto på att högerpartiernas bostadspolitik inte fungerar. Om vill man ha ytterligare ett kvitto kan man konstatera att inte ens regeringens och Sverigedemokraternas enda bostadspolitiska prioritering, nämligen blygsamma satsningar på ökat småhusbyggande, har gett något synbart resultat, troligtvis därför att den var felriktad och summan var försumbar. Endast 5 500 småhus påbörjades under 2024. Det är en rekordlåg siffra, som liknar 90-talskrisens bottennoteringar.
Resultatet av den förda politiken innebär att byggkris och bostadsbrist driver på lågkonjunkturen och hotar jobb och tillväxt brett, vilket i sin tur påverkar bnp negativt, så mycket som med 1 procent, enligt flera bedömare. Det kan låta lite med 1 procent, men det motsvarar i runda slängar 60 miljarder kronor. Det är 60 miljarder som hade kunnat fördelas och investeras i skola, sjukvård, civilt försvar, föreningsliv eller pensioner. Behoven är oändliga, och hålen att fylla är många. I stället gör Tidöpartierna Sverige och svenska folket fattigare.
Herr talman! Det här duger självfallet inte, och vi socialdemokrater har lagt fram ett antal förslag för att få en annan utveckling.
Vi har sedan tidigare lagt fram förslag om att införa ett produktionsstöd riktat till studentbostäder och till orter med stora företagsetableringar.
Vi föreslår statliga byggkrediter, där staten går in och delar risken i ett utmanande och svårt ekonomiskt läge.
Vi vill se ett statligt fastighetsbolag som kan agera som en konjunkturdämpare och vara en långsiktig och stabil aktör i segregerade utanförskapsområden.
Vi har föreslagit ett grönt rotavdrag och medel för energieffektivisering i flerfamiljshus, därför att det är bra för jobben, för klimatet och för hushållens plånböcker.
Vi vill också att regeringen tillsätter en bostadskommission med syfte att hantera den akuta byggkrisen här och nu, men också - lika viktigt - skapa förutsättningar för ett långsiktigt stabilt byggande och stabila spelregler över tid.
Vi anser också att kommunernas ansvar för bostadsförsörjningen i vissa stycken behöver förtydligas. De allra flesta kommuner tar sitt ansvar, men kommuner som inte gör det och som därmed överlåter sitt bostadsförsörjningsansvar till grannkommunen, exempelvis genom att inte ta sitt ansvar för byggande, inte använda sig av möjligheten till förturer eller sociala kontrakt i bostadsförmedlingen eller genom så kallad social dumpning, ska heller inte kunna räkna med statens stöd när det gäller andra satsningar.
Också kommuners ansvar för kvinnor och barn som utsätts för våld behöver ses över och förtydligas, dels genom att säkerställa förturer till allmännyttiga bostäder i samtliga Sveriges kommuner, dels genom att se över möjligheterna att införa en nationell bostadskö för våldsutsatta kvinnor och barn.
Fysiskt, psykiskt och sexuellt våld åtföljs ofta av ekonomiskt våld. Det finns därför också behov av att hitta lättnader i inkomstkraven och ta bort kravet på skuldfrihet för att kunna beviljas en lägenhet som våldsutsatt.
Herr talman! Det här var ett axplock av vad betänkandet innehåller och vad vi vill och föreslår. Vi står självfallet bakom alla våra reservationer, men för tids vinnande yrkar jag bifall endast till reservation 1.
(Applåder)
2025-04-09 15:28:21
Jennie Nilsson
Herr talman! En väl fungerande bostadsmarknad i hela landet med tillgång till bostäder i varierande upplåtelseformer är en viktig förutsättning för människors trygghet och livskvalitet och för en konkurrenskraftig ekonomi och tillväxt. Fler ska kunna förverkliga sina boendedrömmar, och människor ska kunna flytta dit där arbeten finns.
Det behöver byggas fler bostäder över hela landet. Människors behov och efterfrågan ska vara styrande för hur bostadsbeståndet utvecklas. Samtidigt behöver det befintliga byggnadsbeståndet utnyttjas effektivare.
Det är viktigt att fler har möjlighet att äga sitt boende. Ökat eget ägande innebär att fler känner ansvar för sitt boende och sin boendemiljö. Ökat eget ägande och en blandning av upplåtelseformer är viktiga faktorer för att få till stånd en positiv utveckling i bostadsområden som präglas av utanförskap.
Om ni känner igen de här formuleringarna har ni förmodligen läst regeringens budgetproposition väldigt noga, för de är tagna direkt därur.
Det nämndes tidigare i debatten här att det tar mellan åtta och tio år från idé till inflyttningsfest när man planerar bostäder. Det är många som drömmer om ett eget boende. Man vill flytta hemifrån. Man vill flytta ihop. Man tvingas flytta isär. Men alternativen är inte alltid så många, och trots den långa planering som krävs och trots dialoger med medborgare och blivande grannar uppstår protester ofta just när grävskoporna börjar komma. Det är kanske inte så konstigt, för folk har hunnit flytta därifrån sedan dialogen hölls.
Det är ett stort problem att dagens planprocess för både bostadsbyggande och annat byggande tar för lång tid. Det beror dels på en övertung regelbörda i själva handläggningen, dels på de många och långa överklagandena.
För att korta processen från godkännande till byggstart anser Liberalerna bland annat att kravet på startbesked i plan- och bygglagen ska tas bort. Långa överklagandeprocesser bidrar till att det byggs mindre. Det borde alltså finnas en betydande potential att se över reglerna för överklagande utan att detta leder till inskränkningar av den grundläggande och självklara rätten att överklaga beslut som man verkligen drabbas av.
Herr talman! Vi behöver också se över och förenkla byggreglerna. Enligt EU:s statistikorgan Eurostat är svenska byggpriser med råge de högsta i hela Europa. Även i relation till jämförbara länder är svenska byggpriser betydligt högre. Finland har samma klimat och tätortsstruktur som Sverige, men i Finland är kostnaderna för att bygga 19 procent lägre.
Liberalerna anser därför att vi behöver fortsätta se över hur vi kan skapa möjligheter till billigare produktion och kostnadseffektivare processer. Vi vill gå längre än att avskaffa de kommunala särkraven. Vi vill att det ska bli möjligt att en hustyp bara behöver prövas mot byggnormen en gång för att sedan vara förhandsgodkänd. På så sätt kan byggkostnaderna pressas effektivt och handläggningstiden i bygglovsärenden kortas.
Det behövs en stor förenklingsutredning med fokus på att alla grupper inte behöver samma regler. För en student kan vissa ytor vara mindre, och för familjer mitt i livet kan reglerna för utbyggnad av villa behöva förenklas. Riktmärket för en förenklingsutredning är att byggregler ska garantera att alla bostäder är säkra men att konsumenterna ska få mer att säga till om i övrigt.
Vi behöver en ny egnahemsrörelse. Under 1900-talets egnahemsrörelse var det liberaler som drev på för att vanliga löntagare skulle ha möjlighet att köpa ett eget hem. Mycket har såklart förändrats sedan dess men inte människors längtan efter ett eget hus. Sju av tio svenskar säger att de vill äga sitt eget boende.
Vi vill att hälften av bostäderna i områden som i dag är utsatta ska bestå av ägda boendeformer. De som har minst i plånboken är faktiskt de som ofta har den dyraste boendeformen: hyresrätten. Utmärkande för utsatta och särskilt utsatta områden är bristen på privatägda bostäder. Det gör att de som vill äga sitt boende ofta lämnar området samtidigt som boendekostnaden i allmänhet blir högre för dem som bor i utsatta områden. Genom ombildningar och nyproduktion kan andelen som äger sitt boende öka. Ett väl avvägt mål i flera områden skulle kunna vara att andelen hyresrätter inom en tioårsperiod ska minska till hälften av bostadsbeståndet.
Herr talman! Liberalerna förespråkar en ny boendeform. Behovsbostäder kallar vi den.
Den generella bostadspolitik som bedrivits sedan den bostadssociala utredningen på 40-talet är i realiteten inte renodlat generell. Kommunerna har fått ta notan för de särskilda insatser som krävts för att rädda människor från att bo på gatan. Vi har de senaste åren sett hur sociala kontrakt vuxit fram som en outtalad svensk modell för sociala bostäder.
Liberalerna föreslår en modell för sociala bostäder som fungerar för Sverige - behovsbostäder som kompletterar hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter och som förmedlas utifrån den sociala situation som den sökande befinner sig i. Vårt förslag innebär att kommunerna ska förmedla en betydande andel av hyresrätterna i de kommunala förmedlingssystemen genom en behovsbedömning som utgår från ekonomisk situation, risk för hemlöshet, extrem trångboddhet, medicinska behov och utsatthet för våld.
Systemet kommer att byggas upp långsiktigt genom att ett flöde skapas från nyproducerade och befintliga bostäder till behovsbostäder utan att grundas på statliga subventioner. I stället använder vi den resurs som det befintliga beståndet innebär och inrättar en hyresgaranti och indexerad hyra för att motverka kostnadsökningar för de kommunala bolagen.
Vi behöver också en förändring av bruksvärdessystemet och en friare hyressättning.
Den svenska hyresregleringen beskrivs av OECD som en av de striktaste bland organisationens medlemsländer. Vi skiljer därmed ut oss från våra nordiska grannländer. I Norge, Finland, Danmark och Island råder marknadshyror på hela eller delar av hyresmarknaden. Den svenska hyresregleringen har fått kritik av EU-kommissionen, OECD, IMF, Världsbanken och Finanspolitiska rådet. Upprepade gånger har Sverige fått kritik som lyft fram problemen på den svenska bostadsmarknaden och förespråkat bland annat en mer flexibel hyressättning.
Liberalerna har länge arbetat för fri hyressättning vid nyproduktion och för att hyressättningen i det befintliga beståndet i högre utsträckning ska avspegla konsumenternas efterfrågan och individuella val. Förändringar i bruksvärdessystemets tillämpning ska kombineras med regler som ger hyresgäster långsiktigt förutsägbara villkor och ett skydd mot plötsliga höjningar av hyran för den befintliga bostaden.
Inom bruksvärdessystemet behöver läget få betydligt större genomslag. Det är rimligt att en centralt placerad lägenhet har högre hyra än en mindre centralt placerad lägenhet. Fri hyressättning vid nyproduktion borde införas, och i det befintliga beståndet ska lägenheternas kvalitet och läge få större genomslag i hyressättningen. Det är en central del av utvecklingen mot en friare och mer välfungerande bostadsmarknad.
Herr talman! Flera större reformer är utredda och färdiga att behandla i riksdagen under våren, så vi kommer att få all anledning att diskutera flera av dessa frågor igen.
2025-04-09 15:38:55
Helene Odenjung
Fru talman! Även om Malcolm Momodou Jallow och jag nog inte delar en enda sakpolitisk åsikt kring hur problemen på bostadsmarknaden ska lösas delar vi ett brinnande engagemang för frågorna. Malcolm Momodou Jallows engagemang och kompromisslöshet kring bostadspolitiken går inte att ta miste på, inte heller hans debattglöd och kampvilja. Kritiken är stundtals lika hård mot den tidigare rödgröna regeringen som mot Tidöpartierna.
Johnny Cash sjöng i låten A Boy Named Sue:
Well, I tell you, I've fought tougher menBut I really can't remember when
En fri parafrasering skulle kunna vara att jag har debatterat mot tuffare motstånd än Malcolm Momodou Jallow, men jag kan faktiskt inte minnas när. Men, fru talman, politik handlar inte bara om politisk glöd och retorisk skicklighet. Det handlar också om kompromissvilja, samarbetsförmåga och leverans.
Ledamoten är civilutskottets nuvarande ordförande, och det är därför en lågoddsare att han skulle kunna bli Vänsterpartiets första bostadsminister om det bildades en rödgrön regering. Lika låga odds är det dock för att en sådan regering skulle ledas av Socialdemokraterna och även bestå av, eller åtminstone ta stöd av, Centerpartiet.
Min fråga liknar därför den som ledamoten Mikael Eskilandersson ställde och som Malcolm aldrig svarade på, kanske för att han inte har några svar. Frågan är vilken bostadspolitik han ser framför sig att han som bostadsminister faktiskt skulle kunna driva igenom. Vilka frågor är han beredd att kompromissa bort med Socialdemokraterna och övriga rödgröna partier? Vilket mandat ser Malcolm Momodou Jallow att han ska söka hos Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet om han skulle utses till bostadsminister?
2025-04-09 14:58:51
David Josefsson
Herr talman! Tidigare hörde vi David Josefsson från Moderaterna säga i bästa fall nja till en förlängning av det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget.
Larry Söder uttryckte att Kristdemokraterna vill se en förlängning.
Min väldigt konkreta fråga är om Liberalerna kommer att se till att det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget förlängs så att inte barnfamiljer som redan lever på marginalen ska behöva förlora ytterligare 500-600 kronor i månaden i sommar.
2025-04-09 15:47:22
Märta Stenevi
Herr talman! Märta Stenevi ställer frågan, och jag vill instämma i att det tillfälliga bostadsbidraget var och är väldigt träffsäkert.
Det infördes under tiden med mycket hög inflation, ska vi vara medvetna om, och den har regeringen lyckats pressa tillbaka. Men jag vill understryka att vi både hör och ser behovet av att ha möjligheter till riktade insatser. Vi utesluter ingenting för att kunna hjälpa utsatta hushåll.
Men jag vill också poängtera det som Larry Söder sa här tidigare. Många kommuner gjorde inte rätt utan räknade av på försörjningsstödet. Då tappade det hela sin funktion.
2025-04-09 15:48:10
Helene Odenjung
Herr talman! Det tappar ju inte hela sin funktion eftersom det inte tappar funktionen för dem som inte har försörjningsstöd, till att börja med. Det är ju ett lite märkligt argument. Det är en väldigt stor grupp som jobbar och har inkomst från lön men som inte klarar sig på lönen. De behöver det här tillägget i bostadsbidraget för att priserna har ökat så mycket.
Herr talman! Det är också så att inflationstakten visserligen har sjunkit, men priserna har fortfarande inte gått tillbaka. Framför allt har matpriserna inte gått tillbaka. Jag skulle faktiskt inte vilja se ledamoten gå ut till dessa familjer och förklara för dem att de inte längre behöver sitt bostadstillägg eftersom inflationstakten nu är nere på 2-3 procent. Jag tror inte att detta skulle tas emot väl.
Tvärtom tror jag att det i stället skulle vara oerhört viktigt med ett samtal utifrån att man faktiskt förstår precis hur svårt människor har det i Sverige i dag och att detta även - och i väldigt stor utsträckning - drabbar människor som har heltidsarbete men som faktiskt inte klarar sig på sin lön.
Jag vill än en gång rikta en uppmaning till regeringen. Jag kan också tipsa om att man har ett ganska starkt verktyg att förhandla med om man sitter i regeringen. Det är nämligen möjligt att lämna en regering som faller om man inte sitter kvar i den. Det är ett fantastiskt bra påtryckningsverktyg när man till exempel vill hjälpa familjer som inte kan sätta mat på bordet.
2025-04-09 15:49:00
Märta Stenevi
Herr talman! Jag förutsätter att regeringen har sett över de möjligheter som finns och övervägt både det ena och det andra. Vi har naturligtvis framfört var vi står i denna fråga. Jag tror att debatten gällande vilka åtgärder som kommer att gynna både barnfamiljer och andra är nästa vecka.
Och att lämna regeringar har jag förstått att Miljöpartiet är bra på.
(forts. § 13)
2025-04-09 15:50:41
Helene Odenjung
Herr talman! Ibland blir man alldeles varm i kroppen när man hör kollegors anföranden. Brandtalet som Helene Odenjung höll till försvar för den friare hyressättningen kunde jag inte låta gå obemärkt förbi.
Med anledning av det ledamoten sa i talarstolen undrar jag: Hur går det med den färdiga utredningen om friare hyressättning i nyproduktion?
Med tanke på det engagemang som ledamoten uppvisade i talarstolen i den frågan utgår jag ifrån att Liberalerna kämpar med näbbar och klor för att utredningen ska läggas fram som en proposition på riksdagens bord.
2025-04-09 16:31:25
Alireza Akhondi
Herr talman! Jag får tacka Alireza Akhondi för berömmet för att det var ett sådant brandtal!
Jag tycker att det är varje liberals skyldighet att varje dag arbeta för fler liberala reformer i Sverige. När exakt propositionen landar på riksdagens bord kan jag inte svara på. Jag får skylla på att jag är så pass ny i kammaren att jag inte har koll på det.
Vi jobbar vidare med frågan. Det kan jag också lova ledamoten.
2025-04-09 16:32:23
Helene Odenjung
Herr talman! Det var ändå glädjande att höra att Helene Odenjung står upp för de viktiga liberala frågorna.
Friare hyressättning i nyproduktion är inte till för att göra centerpartister glada. Det är för att vi ska få en bättre funktionalitet för den misslyckade bostadsmarknad som få har vågat adressera de senaste decennierna.
Jag har också en till fråga. Man hör ändå mellan raderna både när kollegan Larry Söder och även när Helene Odenjung pratar om att vi eventuellt kommer att se att det tillfälligt höjda bostadsbidraget kan tänkas bli kvar.
Var det en budgetnyhet som kollegorna här i kammaren försökte att diskret förmedla? Eller hur ser verkligheten ut när propositionen för vårändringsbudgeten ska läggas på riksdagens bord?
Ett argument som felaktigt lyfts fram är att kommunerna har lagt beslag på de extra medlen. Som tidigare chef för socialtjänsten kan jag säga att man alltid kan höja nivån för socialbidraget.
Då kommer man också runt den lagstiftning som socialhandläggarna har att förhålla sig till. Det är inte så att kommunerna tar de pengarna. Man kan faktiskt höja normen i samma veva.
Jag skulle ändå vilja höra Helene Odenjungs budgetnyhet, om vi vågar glädjas åt detta eller inte.
2025-04-09 16:32:56
Alireza Akhondi
Herr talman! Jag får be ledamoten om ursäkt om han hade förväntat sig en nyhet från mig. Jag är inte ekonomiskpolitisk talesperson, och jag kan inte kan presentera budgetnyheter här i dag.
Dessutom trodde jag att betänkandet handlar om bostadspolitik och kanske inte specifikt om bostadsbidrag, som inte ens hanteras i vårt utskott.
Men med det sagt vill jag ändå understryka hur viktigt det är att se till att det finns en träffsäkerhet i de insatser som görs för ekonomiskt utsatta familjer. Det fortsätter Liberalerna att slåss för.
2025-04-09 16:34:56
Helene Odenjung
Herr talman! Sverige är ett av Europas minst tätbefolkade länder. Vi är landet där både plats och utrymme borde finnas. Varför, herr talman, hamnar vi då så långt ner på listan när det gäller att bygga villor och radhus?
I Sverige har vi under lång tid byggt en mycket liten andel småhus och villor. I andra, även betydligt mer tätbefolkade länder, är andelen småhus högre. Min syn på det svenska folkhemmet är inte att det ska vara höghus där familjer trängs i trånga lägenheter. Våra bostäder är en viktig del av folkhemmet och vad vi vill uppnå för levnadsförhållanden.
Under tidigare mandatperioder har alltför mycket fokus lagts på att bygga hyreslägenheter. Marknadens aktörer pratar nu själva öppet om att det var tur att bostadssubventionerna avslutades när de avslutades och inte fortsatte. Annars hade vi stått inför en situation där vi haft ännu fler tomma lägenheter runt om i våra små och medelstora kommuner.
Det tillhör också bilden att vi hade en regering som under många år låtit gränserna vara vidöppna och därmed behövde bostäder till alla dem som kommit hit. En ansvarsfull flyktingpolitik har definitivt påverkat efterfrågan på lägenheter.
Allmännyttan har i dag enligt egen utsago mer än 8 000 lediga lägenheter runt om i Sverige. Även många andra fastighetsägare runt om i Sverige har nu svårt att hitta hyresgäster, särskilt till de nybyggda lägenheter som byggdes på mindre attraktiva adresser.
Subventionerna kunde delas upp i två huvudkategorier, de hyreslägenheter som ligger på attraktiva lägen och som skulle ha byggts ändå, och de som ligger på mindre attraktiva adresser och kanske aldrig borde ha byggts.
Det finns stora problem på den svenska bostadsmarknaden. Särskilt alvarligt är det för två kategorier. Det är den kategori människor som står helt utan bostad och den kategori människor som inte hittar den typ av bostad som de söker.
När det gäller de människor som är helt utan tak över huvudet, vilket är ungefär 750 stycken enligt Socialstyrelsens siffror, hjälper det inte att det finns lediga lägenheter. De har helt enkelt inte möjlighet att efterfråga det som finns på marknaden. Här måste kommunernas socialtjänster bli bättre. Det är framför allt i de större kommunerna som dessa människor finns.
Lägenheter att använda till sociala kontrakt eller bostad först finns i dag inom rimligt avstånd. Vårt system med sociala kontrakt ska lösa dessa situationer. De små kommunerna har överlag klarat det mycket bättre än de stora. Sämst i klassen är utan tvekan det socialdemokratiskt styrda Stockholm.
Att ändra systemet i grunden och till exempel kopiera Finlands system, vilket jag har hört många föreslå genom åren, är knappast någon lösning då motsvarande siffra i Finland är runt 700. Så många personer saknar tak över huvudet. Per capita räknat är alltså Finland betydligt sämre än Sverige på att hantera akut hemlösa, då landet har betydligt färre invånare än Sverige.
När det gäller den andra gruppen, alltså den grupp som inte hittar rätt typ av bostad, får detta allvarliga konsekvenser för hela samhället. Vi ser hur svårt det är att rekrytera arbetskraft där det saknas bostäder.
Vi har också sett att barnafödandet är nere på extremt låga nivåer. Det finns givetvis flera bakomliggande anledningar till detta, men det bör definitivt inte uteslutas att en del av förklaringen är bristen på lämpliga bostäder för barnfamiljer. Den som står i begrepp att bilda familj behöver en bra, trygg och tillräckligt stor bostad. Alla de små lägenheter som tidigare regeringar har lagt enorma summor på genom subventioner är inte det som barnfamiljer efterfrågar eller behöver.
Jag är glad att vi sverigedemokrater tillsammans med regeringen har ändrat fokus i bostadspolitiken. Vi står för en politik som förändrar chansen för vanliga människor att kunna finna sitt drömboende. När runt 80 procent av befolkningen vill äga sitt boende och en stor del av dem vill bo i villa eller radhus är den politik som nu bedrivs mycket mer rätt.
Vi ser fram emot kraftfulla regelförenklingar för vanligt folk. Det sker först genom de förenklingar av plan- och bygglagen som kommer att ge den vanliga villaägaren fler möjligheter att utveckla sitt boende och dessutom att skapa fler bostäder.
Boverkets byggregler förändras och möjliggör en bättre utveckling av nya byggtekniker.
Därefter kommer även Sverigehuset, ett typgodkänt småhus som kan byggas i hela Sverige, att bli en naturlig följd. Det kommer att bli märkbart billigare att bygga när 290 kommuner inte längre behöver kontrollera precis likadana hus flera gånger. Risken att kommunerna sätter upp onödiga hinder elimineras.
Till detta ska läggas kommande förändringar för finansiering av förändrade bolånetak. Vi är flera partier i Tidösamarbetet som ser att det finns behov av att underlätta för förstagångsköpare och även barnfamiljer att ha råd med sitt boende. En möjlighet att låna en större andel behövs. Men det behövs också någon form av statlig garanti så att unga kan komma in på bostadsmarknaden. Startlån för unga är en variant på statlig garanti som kan införas.
Genom de åtgärder som nu ligger på bordet vad gäller finansiering beräknar man att byggandet bör öka med runt 10 procent. De cirka 28 000 bostäder som byggdes redan förra året, innan särskilt många åtgärder hade kommit på plats, tyder på att vi med ökningen efter åtgärder kommer upp till åtminstone 30 000 bostäder. Det är vad storbankerna beräknar behövs långsiktigt.
Strandskyddet förändras så att det skyddar det som behöver skyddas men inte i onödan hindrar byggande. När det gäller strandskyddet är det intressant att den kommun som av naturliga skäl borde skydda mest stränder, det vill säga Stockholm, är den kommun som får flest undantag. Ute i landet, där det finns hur många mil orörda stränder som helst, är det mycket ovanligare att undantag görs trots att påverkan på naturen totalt borde bli betydligt mindre.
Nu förändrar vi så att mer mark kan bebyggas, även utanför Stockholm. Drömmen om Volvo, villa och vovve blir därmed inte längre lika ouppnåelig som den har varit. Fler småhus, radhus och villor är också bra för att frigöra hyresrätter. Inga hyresrätter blir så billiga som dem som redan finns och kan utnyttjas bättre.
Vi behöver komma ur den onda spiral som vi tidigare fastnat i där människor som vill bo någon annanstans tvingas bo kvar och uppta lägenheter, vilket i sin tur skapar en onödig brist på lägenheter för dem som är i behov av hyreslägenheter.
Det är viktigt för hela samhället att den som kan och vill äga sitt boende också får möjlighet att göra det. Ägande skapar trygghet och gör hela samhället robustare. När vi nu också ser att allt fler kommuner har överskott på hyreslägenheter behöver fler ägarformer bli en naturlig del på marknaden. På sikt bör en del av dagens hyresrätter omvandlas till ägarlägenheter för att bättre matcha efterfrågan på ägt boende. Detta är något som också är på gång då utredningen är klar och skickad på remiss.
Beroende på den egna ekonomin och hur det egna behovet ser ut ska människor kunna välja mellan att köpa, äga, hyrköpa eller hyra. Men, herr talman, oavsett om man äger, hyr eller hyrköper sitt boende är det för oss sverigedemokrater självklart att det ska vara tryggt i våra bostadsområden. Förra året infördes lagstiftningen som gör det möjligt att vräka hyresgäster som förstör tryggheten genom kriminalitet och genom att missbruka sitt våldskapital. Tillsammans med en lång rad straffskärpningar och andra trygghetsskapande åtgärder har det haft märkbar effekt. Under 2024 minskade antalet skjutningar med 30 procent jämfört med året innan.
Vi kommer också inom ramen för Tidösamarbetet att gå vidare med obligatorisk samverkan mellan myndigheter och fastighetsägare. Jag är övertygad om att det kommer att få effekt i våra i dag mest utsatta områden. Den så kallade vandelsutredningen, som nyligen presenterades, kommer också att göra att våra bostadsområden inte längre fylls på med kriminella människor med högt våldskapital som får uppehållstillstånd. Vi sverigedemokrater kommer att återskapa tryggheten i hela Sverige.
Avslutningsvis, herr talman, vill jag be om ursäkt för att jag drog över talartiden lite grann. Jag vill ändå avsluta med att yrka bifall till vår reservation 29. Sverigedemokraterna står givetvis bakom alla våra reservationer, men för att spara tid vid voteringen yrkar jag bifall endast till denna reservation.
2025-04-09 16:35:45
Mikael Eskilandersson
Herr talman! Vi har tidigare i debatten hört hur David Josefsson från Moderaterna har sagt nja när det gäller om man ska förlänga det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget. Vi har hört Larry Söder för Kristdemokraterna säga att de väldigt gärna vill förlänga det. Vi har hört Helene Odenjung från Liberalerna säga att också de gärna vill förlänga det.
Då blir frågan vad som kommer att hända nästa vecka. En kvalificerad gissning är att det kommer att bli Mikael Eskilandersson som man skyller på om det inte blir någon förlängning.
Jag tänker därför att jag ställer frågan direkt till honom: Har Sverigedemokraterna sett till att det blir en förlängning av det tillfälliga bostadsbidraget? Eller har man blockerat det? Det är ganska uppenbart efter den här debatten att det inte är regeringen som kommer att besluta i ärendet.
2025-04-09 16:46:54
Märta Stenevi
Herr talman! Jag kan börja med att glädja Märta Stenevi med att jag är ganska övertygad om att man inte kommer att skylla det på Mikael Eskilandersson eftersom jag sitter i civilutskottet, och civilutskottet hanterar över huvud taget inte frågan om bostadsbidrag.
Däremot tenderar bostadsbidraget ofta att komma upp i våra debatter på grund av att det är ett sätt att stödja familjer som är utsatta. Och det är någonting som vårt parti, liksom partierna i regeringen, är måna om att göra.
Exakt vad som kommer att stå i vårpropositionen vet inte jag, och jag har särskilt lite insyn i de delar som inte berör det utskott jag sitter i. Bostadsbidraget är, liksom det Helene Odenjung tidigare tog upp, en fråga som faktiskt inte berör vårt utskott. Det finns inte heller, vad jag minns, någon reservation från Miljöpartiet som berör just bostadsbidraget. Jag ser därför inte riktigt att det i sig är uppe för debatt.
Däremot gör vi väldigt mycket på bostadsområdet för att stödja människor. Inte minst gör vi det genom skatteavdrag och grundavdraget, som är riktat till alla de människor som arbetar.
Jag vill påstå att även rotavdraget, som egentligen inte heller berörs i vårt utskott, riktar sig mot vanliga människor. Det finns väldigt många vanliga människor som kan behöva byta en kontakt eller någonting hemma, och så fort du behöver anlita en hantverkare har du faktiskt nytta av att vi höjer rotavdraget - särskilt när vi som nu gjorde det genom att höja den andel man får dra av. Tidigare höjde man summan.
2025-04-09 16:48:02
Mikael Eskilandersson
Herr talman! Det var inte så mycket till svar. Ledamoten ägnade först en minut åt att prata om vad som inte hör hemma i civilutskottet och sedan nästa minut åt att prata om saker som enligt samma logik inte hör hemma i civilutskottet.
Jag är av den åsikten att bostadspolitiken, som vi debatterar i dag, i allra högsta grad kommer att behöva omfatta också diskussionen om bostadsbidrag, även om den formellt inte hanteras i utskottet.
Frågan är dock om detta är svaret från Sverigedemokraterna till de föräldrar som måste låna pengar till hyran. Är svaret till undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare, våldsutsatta kvinnor och andra som inte kan sätta mat på bordet att de kan få rotavdrag om de vill byta en kontakt? Är det Sverigedemokraternas svar på deras utsatthet?
2025-04-09 16:50:06
Märta Stenevi
Herr talman! Nej, självklart är det inte svaret, Märta Stenevi.
Bostadsbidraget är ett bidrag som vi tycker är bra. Ingen har föreslagit att bostadsbidraget ska försvinna. Vad det har handlat om är den extra del som varit en tillfällig ökning. Jag kan inte uttala mig om vad man har kommit fram till i regeringssamarbetet eftersom jag inte har varit inblandad i just diskussionerna om bostadsbidraget. Givetvis måste man dock se till att det finns ett grundstöd till de människor som behöver det.
I förlängningen är det kommunerna som står för det grundstödet. Om man inte har råd att handla mat och så vidare hamnar man hos det sociala i kommunerna. Jag tycker att det är ganska viktigt att vi håller det där. Kommunerna är de som bäst kan hjälpa. De kan gå in och hjälpa den enskilde individen på ett helt annat sätt än vad vi som regeringsföreträdare kan göra.
Jag är även inblandad i hur min kommun hanterar sin socialtjänst och vet att det ofta krävs att man går in väldigt noggrant i hur ekonomin ser ut för respektive person.
Jag är glad att vår regering, den regering jag stöder, har höjt grundavdragen och ökat möjligheterna för människor att försörja sig själva. Det är lite det som skiljer våra partier åt: om man ska betala in allt i skatt och sedan få bidrag tillbaka eller om man ska få behålla pengarna och klara sin egen ekonomi. Sedan finns det alltid undantag, och det finns alltid ett skyddsnät som trots detta behövs.
2025-04-09 16:51:09
Mikael Eskilandersson
Herr talman! Jag blev faktiskt provocerad på riktigt, inte bara av Mikael Eskilandersson utan också av Helene Odenjung. Jag skulle gärna vilja ha svar på den här frågan: När vår moderata kollega pratar om bensinpriser, när mina Tidökollegor pratar om antalet skjutningar och när man pratar om grundavdraget, på vilket sätt har det mer med bostadspolitiken att göra än bostadsbidraget? Det är min första fråga.
Min andra fråga, som jag faktiskt vill ha svar på, är: På vilket sätt har Sverigedemokraterna under de här två och ett halvt, snart tre åren bidragit till ett bättre bostadsbyggande och en bättre bostadspolitik? Har vi byggt fler bostäder under de här åren? Har vi minskat kostnaderna, som ledamoten påstod i talarstolen med sitt typgodkända Sverigehus? På vilket sätt skulle den sverigedemokratiska drömmen om något hus som man kan ställa på en tomt möjliggöras av den politik som vice ordföranden i civilutskottet talar om?
Ibland kanske man ska låta saker och ting vara. Man vet ju svaret redan på förhand.
2025-04-09 16:53:16
Alireza Akhondi
Herr talman! Det var en lång rad frågor som ledamoten framförde. På vilket sätt har skjutningar, otrygghet och kriminalitet i våra bostadsområden påverkats av vår bostadspolitik? Det är nu lite mer än ett halvår, faktiskt nio månader, sedan lagen som gjorde det möjligt för fastighetsägare att vräka kriminella gick igenom. Möjligheten att vräka kriminella påverkar definitivt möjligheten att få ett tryggt boende.
Till det ska vi lägga den BID-samverkan som vi har skrivit in i Tidöavtalet, det vill säga den samverkan som ska ske mellan fastighetsägare, polis och socialtjänst för att få det tryggare i våra bostadsområden. Det är en samverkan som redan finns på många ställen och som har stor inverkan i form av att det faktiskt blir tryggare. Vissa fastighetsägare har dock valt att ställa sig utanför och bryr sig inte om sina hyresgäster på det sätt som vi skulle önska. Då krävs det att vi som politiker går in och säger: Här måste vi lagstifta om att ni faktiskt har en skyldighet som fastighetsägare att delta i denna samverkan.
På det sättet har vi definitivt påverkat så att det har blivit betydligt tryggare.
Sedan skulle jag vilja ställa en fråga tillbaka, nämligen på vilket sätt Centerpartiet skulle kunna få igenom sina önskemål i det regeringsunderlag som ledamoten ser ut att gå till val tillsammans med. Jag har svårt att se hur ledamoten tillsammans med Malcolm Momodou Jallow, som tyvärr har lämnat salen, ska komma överens om exempelvis marknadshyror.
2025-04-09 16:55:08
Mikael Eskilandersson
Herr talman! Billiga poäng ägnar vi oss inte åt, i alla fall inte vi som vill vara seriösa i vår opposition. Min vänsterpartistiske kollega har bett om ursäkt för att han var dubbelbokad. Att i talarstolen påtala att han lämnat salen visar vilken låg nivå det är på debatterna i det här utskottet.
Detsamma gäller angreppen på Centerpartiet i tidigare replikskiften när vi inte hade möjlighet att svara på några frågor. Det är också barnsligt, Mikael Eskilandersson. Vill man veta vad Centerpartiet tycker ställer man en fråga till den ledamoten, dock inte för att undvika att svara på den väldigt relevanta fråga som jag ställde till Mikael Eskilandersson: I dag är det den 9 april 2025. Vad har Sverigedemokraterna gjort för att vi ska få ett ökat bostadsbyggande i Sverige? När regeringen tillträdde byggdes över 55 000 bostäder. Den siffran är nu nere på 28 360. På vilket sätt har den här regeringen gjort det billigare att bygga hus eller lägenheter i Sverige?
Det är de frågorna som civilutskottets vice ordförande måste svara på.
2025-04-09 16:57:17
Alireza Akhondi
Herr talman! Jag noterar att ledamoten ägnade lång tid åt att förklara vad som var passande och inte passande men väldigt lite tid åt att faktiskt svara på min fråga om marknadshyror, som jag ställde här i talarstolen. Den undvek han helt att svara på. Det är kanske inte så konstigt, för Centerpartiet kommer att ha väldigt svårt att få igenom marknadshyror tillsammans med Vänsterpartiet.
Vad gäller det Sverigedemokraterna har gjort är det kanske svårt att hinna med att säga det på strax över minuten. Vi har bland annat gjort betydande regelförenklingar, som vi står bakom tillsammans med regeringen. Vi trycker på för att regeringen ska gå vidare med flera av de utredningar som är gjorda.
I talarstolen nämnde jag en lång rad åtgärder som vi vill genomföra för att få ett förbättrat byggande. Vi är väl medvetna om att konjunkturen har gjort att bostadsbyggandet gått ned. Men det är inte den nya regeringen som har gjort att bostadsbyggandet har gått ned. Att vi tog bort subventionerna - vilket Centerpartiet faktiskt var med och gjorde innan den nya regeringen bildades, vill jag minnas - var ju för att de var skadliga.
Subventionerna var ingen större vinst för alla de kommuner som nu står med tomma lägenheter. Det handlar om många medelstora kommuner, och jag kan räkna upp en hel lång rad. I Helsingborg, Hässleholm och flera andra kommuner finns i dag lägenheter som ingen hyr. Tomma lägenheter måste betalas av andra hyresgäster. Det blir inte billigare när man har tomma lägenheter.
2025-04-09 16:59:05
Mikael Eskilandersson
Herr talman! Min moderata kollega inledde sitt anförande med att säga att Sverige är rikare, tryggare och friare. Men 8 868 konkurser drabbade över 20 712 anställda 2023. Det var 10 762 konkurser 2024. Hittills i år är det 2 999 konkurser. Många av konkurserna är inom byggsektorn; det gäller över 2 000 företag. Antalet arbetslösa per januari 2025 var 592 000. Hösten 2022 var det 369 000.
Två och ett halvt år in i mandatperioden har vi sett två propositioner som rör bostadspolitikens område. Den ena handlar om strandskyddet, alltså lättnader i strandskyddslagstiftningen. Det var ett arbete som Centerpartiet gjorde förra mandatperioden och som den här regeringen röstade nej till då. Den andra propositionen handlar om vräkningar av folk.
Min sverigedemokratiska kollega påstod att han behövde mer än en minut på sig att säga vad Sverigedemokraterna har bidragit med till bostadspolitiken under mandatperioden. Jag behövde ungefär tio sekunder för att redogöra för vad regeringen de facto har gjort inom bostadspolitikens område under två och ett halvt år.
Min moderata kollega pratade om bensinpriset, som egentligen inte har någonting med den här debatten att göra. Men som svar kan jag säga att hösten 2022 kostade ett fat olja 120 dollar. Nu kostar det 64. Att världsmarknadspriset på saker sjunker är inte regeringens förtjänst.
Vad har den här regeringen gjort? Det första man gjorde var att stoppa investeringsstödet. Sedan bröt man mot det avtal som man hade skrivit med kommuner som hade lovat att bygga bostäder i utbyte mot att regeringen fullföljde sin del i ett ingånget avtal om höghastighetsbanor - eller stambanor som det egentligen är. Det är regeringens politik i ett nötskal.
Boverket, vår myndighet, säger i sina prognoser att man behöver bygga 52 300 nya lägenheter per år de närmaste åren. Alltså behöver 523 000 nya bostäder byggas fram till 2035. Men 2024 byggde man - eller snarare påbörjade - bara 28 330 lägenheter. Året man tillträdde var det 55 448.
Vad vill Centerpartiet göra, fru talman? Vi lyfte fram behovet av en kommission för bostäder, som ett av våra första förslag i utskottet. Vi vet - och det har vi hört i replikskiftena - att frågor som rör bostadspolitiken, alltså det som debatteras i dag, ligger i flera utskott.
För att kunna göra något riktigt bra behöver man samla de utskott och de företag, organisationer och politiker som jobbar med de här frågorna som en helhet. Då kan man faktiskt adressera de systemfel som även Tidögänget medger har varit bostadspolitikens problem i decennier. Vi föreslog det. Men Tidöpartierna ville inte ens ta upp det till diskussion i utskottet.
Vi har år efter år föreslagit fler bygglovsbefriade åtgärder. Vi har till och med föreslagit bygglovsbefriade områden i kommuner. Det sägs - hörsägen, fru talman - att det kanske kommer en proposition någon gång som föreslår just det som Centerpartiet har föreslagit, nämligen att man ska ta bort det skärpta amorteringskravet. Var är det förslaget? Ni säger ju här i talarstolen att ni håller med. Men var är de konkreta förslagen så att man kan fatta beslut?
Vi har föreslagit att man ska se över regelverken för ränteskillnadsersättning, det vill säga det man ska betala till bankerna. Men bankerna får fortsätta att ta ut oskäliga belopp. De får fortsätta att göra miljardvinster när vanligt folk brottas med att betala hyran.
När vi frågar hur det går med att behålla det tillfälligt höjda bostadsbidraget - jag vet inte om man får kalla det tillfälligt när det har gått några år - skyller man ifrån sig och säger att det inte har någonting med bostadspolitiken att göra. Säg det till undersköterskan, polisen och alla andra som brottas med att få ihop ekonomin, givet hur kostnadsläget har ökat för vanligt folk!
Centerpartiet har föreslagit fler kreditgarantier för småhus. Jag är ledsen att medge detta, men det är lösningen för det sverigedemokratiska Sverigehuset. Om man vill få till fler småhus ska man jobba med att sänka kostnaderna - inte tillsätta en egnahemskommissionär som kanske ska redovisa i januari 2027.
Vi har också föreslagit att man ska öka det gröna avdraget för klimatåtgärder. Men ordet "klimat" verkar inte finnas i Tidögängets vokabulär. Jag hade gärna velat fortsätta med våra förslag och berättat om allt som Tidögänget inte gör. Men jag respekterar den anmälda talartiden. För tids vinning yrkar jag bifall till reservation 8.
2025-04-09 17:01:18
Alireza Akhondi
Fru talman! När man läser de centerpartistiska bostadspolitiska motionerna och kanske framför allt när man lyssnar på ledamoten Alireza Akhondi får man intrycket att partiet i mångt och mycket är enigt med oss moderater i väldigt mycket sakpolitik. Ledamoten tycker syrligt, med den frihet man har när man sitter i opposition, att regeringen gör för lite och gör det för sent, men i sak håller han och hans parti oftast med oss.
Som partier delar vid synen på minskad regelbörda, kortare ledtider och mer byggbar mark. Vi vill få fler boendeformer och öka valfriheten för hushållen. Vi vill öka möjligheterna till utveckling på landsbygden och stärka möjligheterna för företagande. Ändå, fru talman, har Centerpartiet valt att stå utanför regeringssamarbetet och pekat ut att man vill ha Magdalena Andersson som statsminister. Det skulle innebära en rödgrön regering, förmodligen med vänsterpartistiska statsråd och eventuellt också med centerpartistiska statsråd.
Samtidigt är den rödgröna sidans gemensamma nämnare på den bostadspolitiska fronten åtminstone inte uppenbara för betraktaren. I det betänkande som vi nu debatterar finns inga gemensamma reservationer på någon punkt.
Min fråga till ledamoten är därför om han skulle kunna beskriva vilken bostadspolitik han ser framför sig som Centerpartiet ska komma överens om med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet när man efter valet har röstat fram Magdalena Andersson som statsminister. Vilken bostadspolitik ska Alireza Akhondi driva som centerpartistisk bostadsminister i en S-ledd rödgrön regering?
2025-04-09 17:09:45
David Josefsson
Fru talman! David Josefsson! Jag hör till dem som faktiskt sörjer att Alliansen inte finns längre. Jag har sedan den dagen jag blev myndig och kunde rösta alltid röstat blått eller centerpartistiskt. Vid mitt första val röstade jag på Kristdemokraterna, mycket tack vare Alf Svenssons mycket varma framtoning. Jag uppfattade att han såg den lilla människan. Det gjorde mig väldigt varm om hjärtat.
Ledamoten har alltså rätt i att i sak finns det rätt mycket samsyn mellan Centerpartiet och Moderaterna. Men att stå här i kammaren och klappa varandra på axeln löser inte bostadspolitikens utmaningar, David Josefsson. Det är ni som sitter i Rosenbad och har tillgång till Regeringskansliets över 5 000 anställda.
Jag har i den här talarstolen gång på gång tagit upp att det sedan 2006 gjorts över 60 utredningar på bostadspolitikens område. Man kunde, om man ville, damma av några av förslagen och pröva att lägga fram dem på riksdagens bord, däribland den utredning som rör friare hyressättning i nyproduktion, som jag vet att mina moderata kollegor de facto har samma syn om som vi centerpartister. Men i stället har vi pseudodebatter om vem som eventuellt blir Sveriges statsminister. Mig veterligen äger ingen av oss någon spåkula.
2025-04-09 17:11:56
Alireza Akhondi
Fru talman! Vi står inte i den här talarstolen för att klappa varandra på axeln. Vi står här för att tydliggöra för väljarna hur regeringsalternativen ser ut och hur de politiska alternativen i olika regeringar ser ut.
Jag ställde en fråga till Malcolm Momodou Jallow tidigare om vilken politik han såg att en rödgrön regering skulle kunna driva. Mikael Eskilandersson från Sverigedemokraterna ställde samma fråga. Vi fick inga svar. Jag frågade vilka saker han kunde kompromissa om, och han svarade vad han inte skulle kunna kompromissa om.
Nu ställer jag frågan till Centerpartiet: Vilka politiska sakfrågor skulle ledamoten kunna tänka sig att samarbeta om? Vilken bostadspolitik skulle kunna vara grunden för en socialdemokratisk och centerpartistisk regering?
Ledamotens partiledare har ju sagt att han vill se Magdalena Andersson som statsminister. Alireza Akhondi svarar vilken politik han skulle kunna tänka sig att driva med mig som är moderat. Det är jättebra. Moderata samlingspartiet är ju samlingspartiet i Sveriges riksdag. Vi hade gärna sett att fler partier ingick i ett regeringssamarbete.
Centerpartiet har stängt dörren. Man har sagt att man inte vill se Ulf Kristersson som statsminister, utan man vill se Magdalena Andersson som statsminister. Då blir, fru talman, den naturliga frågan: Vilken bostadspolitik tänker man driva? Vad kommer man att kompromissa med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet om? Vilken är den rödgröna bostadspolitiska frågan?
I det betänkande som vi debatterar i dag finns inte en enda gemensam reservation från de fyra oppositionspartierna. Man har inte kunnat enas ens om en enda fråga. Eftersom Centerpartiet säger att man vill stödja Magdalena Andersson som statsminister blir frågan till Alireza Akhondi: Vilken bostadspolitik kommer en rödgrön regering att driva?
2025-04-09 17:14:02
David Josefsson
Fru talman! Tydligen ska vi fortsätta med en pseudodebatt med gissningar om vem som blir statsminister - men för all del, David Josefsson. Vet David Josefsson varför det inte finns gemensamma reservationer? Jo, för att jag som Centerpartiets ledamot företräder Centerpartiet. Det innebär de facto att jag som ledamot för Centerpartiet i civilutskottet yrkar bifall till Centerpartiets förslag. Jag sitter inte i någon förhandling i utskottet där jag ska förhandla till mig ett alternativ. Jag företräder centerpartister.
Är det någon som frågar: Vem ser du som statsminister för Sverige, Alireza Akhondi? Så länge Muharrem Demirok är vår ordförande är svaret faktiskt Muharrem Demirok. Och när vi väljer en ny partiledare den 3 maj kommer hen att vara den som har mitt fulla förtroende som Sveriges statsminister.
Förra mandatperioden satt jag och förhandlade riktig politik om det största som har hänt svensk arbetsmarknad sedan 1938. Jag satt och förhandlade LAS och omställning, och vi adresserade äntligen det livslånga lärandet. Jag har lärt mig att i förhandlingar drar man inga röda linjer. Vem vi däremot ska förhandla med för att få igenom Centerpartiets politik avgör väljarna i allmänna val. När vi vet slutresultatet får David Josefsson svar från mig.
2025-04-09 17:16:01
Alireza Akhondi
Fru talman! Hur använder man 4 miljarder i bostadspolitiken? Man kan lägga dem på ett investeringsstöd för att stimulera byggandet av bostäder med lägre hyror än vad som annars hade varit möjligt. Då räcker de i två eller kanske till och med tre år. Man kan lägga dem på att stimulera energieffektiviseringar som permanent sänker kostnaderna för hushåll och företag för uppvärmning och belysning under lång tid framöver. Man kan lägga dem i ett stöd för att renovera upp det äldre beståndet i miljonprogrammen, eller så kan man lägga dem på stadsmiljöavtal eller investera dem i infrastruktur. Sedan kan man naturligtvis också bränna dem på ett halvårs köksrenoveringar i villor och hoppas att det ska rädda en byggbransch i kris.
Fru talman! Jag hade den stora äran att under tio månader tjänstgöra som bostadsminister i Sveriges regering. Jag hade gärna gjort det längre, men jag är av uppfattningen att politikens innehåll är viktigare än vilka poster man kan förhandla sig till eller klamra sig fast vid. När riksdagen valde att rösta igenom den servettskiss till statsbudget som hade förhandlats fram av Sverigedemokraterna i stället för den budget som vi hade förhandlat fram lämnade jag mitt uppdrag. Det är jag stolt över, för politik spelar roll.
Fru talman! Under det knappa år som jag var statsråd påbörjades över 70 000 bostäder, vilket är mer än dubbelt så mycket som under förra året och mer än dubbelt så mycket som prognosen för det här året. Missförstå mig rätt nu; jag tar absolut inte åt mig äran för det personligen. Men faktum är att det under den tid som Miljöpartiet hade bostadsministerposten byggdes fler bostäder i Sverige än det hade gjorts på decennier.
Under vart och ett av de sju åren påbörjades fler bostäder än under de senaste två åren. Vi kanske bytte person på posten vid ett antal tillfällen, men vi arbetade målmedvetet och strukturerat med att få till stånd fler bostäder - och det gav resultat. Det är jag också stolt över, för politik spelar som sagt roll.
Fru talman! En bostadspolitik är dock inte bara byggande. En bostadspolitik kräver också att de människor som bor, jobbar och lever i Sverige har råd att betala för sin bostad och kan leva på sin lön. Bostadspolitik är att ha ambitioner om goda bostäder, tillräckligt stora bostäder och trygga hem för barn.
Fru talman! Det serverades lunch på Mynttorget i dag. Makalösa Föräldrar, en förening för de sannerligen makalösa föräldrar som lever ensamma med sina barn, bjöd på gröt. De bjöd på gröt eftersom det är vad de äter till lunch - när de äter lunch.
Regeringen lägger miljarder av våra skattemedel på att låta villaägare renovera kök - eller, förlåt, byta kontakter. Ännu många fler miljarder går till att sänka skatten för de allra, allra rikaste. Den som äger sitt boende får ett bidrag på en tredjedel av räntekostnaden, betalat med skattemedel. Det är ett bidrag som finansieras av alla som betalar skatt, även de som inte äger sitt boende.
Fru talman! En ensamstående barnskötare med två barn i hyresrätt i Stockholm får däremot inte del av de här miljarderna. Hon får en hundralapp i skattesänkning - grattis! Men hon förlorar många fler hundralappar när det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget tas bort. Mitt i sommaren försvinner det, när barnen är hemma från skolan och ingen skollunch serveras. För mamman i mitt exempel innebär det att hon förlorar mer än 500 kronor i månaden - 500 kronor i månaden! Därför äter hon gröt till lunch, när hon alls äter lunch.
Allt fler låginkomsttagare i Sverige, särskilt ensamstående, väljer bort att äta lunch för att ha råd med mat till sina barn. Hyran är nämligen alltid prioriterad. När pengarna inte räcker lånar man av grannen, av en vän eller av en förälder. Närmare hälften av de ensamstående med låga inkomster har behövt göra det de senaste sex månaderna.
Låt det sjunka in en stund: 40 procent av ensamstående med inkomster under medianlön har lånat till hyra eller motsvarande kostnader de senaste sex månaderna! Förstår ni vilken fattigdomskris vi sitter med?
Fru talman! Vi har ett tydligt bostadspolitiskt mål som riksdagen har slagit fast, nämligen att barnfamiljer ska ha råd med en tillräckligt stor bostad. I stället har de familjer som skulle erbjudas hjälp för att kunna bo på ett bra och rimligt sätt tvingats flytta till allt mindre bostäder. Familjer med låga inkomster blir alltmer trångbodda, och nu är vi i en situation där pengarna inte längre räcker till mat. De räcker inte heller till mediciner, som dessutom ska bli ännu dyrare nu. Och de räcker definitivt inte till någon semester.
Det är i den situationen som regeringen har valt att dra in tillägget till bostadsbidraget. Man har inte valt att förstärka det och inte att permanenta det, utan man har valt att dra in det. Man slopar det, mitt i sommaren, och lämnar familjerna i sticket - trots att barnvräkningarna ökar. Det borde inte kunna ske i Sverige att barn ställs utan hem. Det borde vara en fullständigt självklar uppgift för oss som samhälle att se till att det inte sker.
Fru talman! Bostadspolitik borde vara mycket mer än byggande. Bostadspolitik borde handla om rätten till en bostad och om att ge barn som växer upp i Sverige en tillräckligt bra bostad för att de ska kunna ta sig an sin utbildning. Det borde handla om möjligheten att klara sin hyra på en heltidslön även om man är kvinna och arbetar inom vård och omsorg och även om man lever ensam med sina barn.
Fru talman! Låt oss fortsätta debattera hur vi bygger bostäder, hur vi planerar goda samhällen och hur vi kan investera i en byggbransch som har haft det riktigt, riktigt tufft. Men låt oss också fortsätta debattera hur vi stärker betalningsförmågan för alla dessa makalösa, fantastiska föräldrar som arbetar och sliter varje dag men inte får ihop ekonomin.
Visst ska det väl ändå löna sig att arbeta - inte bara för den som arbetar i industrin, som riskkapitalist eller riksdagsledamot utan också för den som arbetar med omsorg? Visst vill vi väl att även vårdbiträdet på äldreboendet och barnskötaren på förskolan ska ha råd att betala hyran och sätta mat på bordet? Visst tycker vi väl att även ensamstående mammor ska kunna äta lunch, och då inte bara gröt? Och visst tycker vi väl att deras arbete är värt lite mer än bara applåder?
Fru talman! Nog tycker vi att det är en skam att samhällets skyddsnät har blivit så fullt med hål att barn kan vräkas från sina hem? Jag trodde i alla fall det. I stället hör jag nu att Tidöpartierna tycker att det är bra, önskvärt och rimligt att heltidsarbetande föräldrar kan hänvisas till socialtjänsten och få försörjningsstöd när pengarna inte räcker till hyra. Det var Sverigedemokraternas svar på den här problematiken.
Att förlänga - permanenta - tillägget till bostadsbidraget borde vara en självklarhet, fru talman. Att stoppa vräkningar av barn är ett krav. Jag yrkar bifall till reservation 18.
(Applåder)
Överläggningen var härmed avslutad.
(Beslut skulle fattas den 10 april.)
2025-04-09 17:18:14
Märta Stenevi