Ja till utgiftsramarna och inkomsterna i budgetpropositionen för 2025 (FiU1) förslagspunkt 1
Utskottets förslag
Riksdagen godkänner de riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken som regeringen föreslår. Därmed bifaller riksdagen proposition [0] finansplanen punkt 1 och avslår motionerna [0]924 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V) yrkande 1, [2] yrkande 1, [3] yrkande 1 och [4] yrkande 1.
Beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.
Beslut i korthet
Riksdagen sa ja till utgiftsramar och inkomstberäkning i regeringens budgetproposition för år 2025. Utgifterna beräknas uppgå till 1 428 miljarder kronor och inkomsterna beräknas till 1 374 miljarder kronor. Det innebär ett underskott i statens budget på 55 miljarder kronor för 2025.
Riskdagen sa ja till utgiftstaket för staten och ja till förslag om skatte- och avgiftsregler som bland annat gäller
- förstärkning av det ordinarie jobbskatteavdrag och det förhöjda grundavdraget
- slopad avtrappning vid högre inkomstnivåer inom ramen för jobbskatteavdraget, jobbskatteavdraget för äldre och det förhöjda grundavdraget
- sänkt ersättningsnivå i beloppsregeln för expertskatt
- sänkt skatt på bensin och diesel
- avskaffad skatt på flygresor
- utvidgning av det s.k. växa-stödet
- en skattefri nivå för sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring
- avtrappat ränteavdrag för lån utan säkerhet
- ändrad bonus malus för husbilar och alternativbränslebilar.
Vissa av dessa förslag har lagts fram i egna propositioner, men finns aviserade i budgetpropositionen och ingår i beräkningen av inkomsterna i budgeten.
Samtliga lagändringar ska börja gälla den 1 januari 2025 utom de som gäller avskaffad skatt på flygresor som börjar gälla den 1 juli 2025 och ändrad malus för husbilar och alternativbränslebilar som börjar gälla den 1 februari 2025.
Riksdagen sa även ja till regeringens inriktning för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken.
En lägre inflation och stabila långsiktiga inflationsförväntningar gör att fokus för den ekonomiska politiken nu kan skiftas från att bekämpa inflationen till att investera i att bygga Sverige rikare och tryggare igen. Politiken bör enligt regeringen inriktas på att fortsätta stärka hushållens köpkraft, återupprätta arbetslinjen och öka tillväxten. Riksdagen är av samma mening. Den något expansiva finanspolitiken ger stöd åt den lågkonjunktur som Sverige bedöms vara i även 2025. En lägre inflation, högre reallöner och lägre räntor bidrar till att hushållens konsumtion och investeringar väntas öka. Arbetsmarknaden återhämtar sig gradvis under 2025, men arbetslösheten väntas vara fortsatt hög 2025.
Riksdagens beslut om utgiftsramarna för statens budget är styrande när riksdagen i nästa steg beslutar om anslagen för de 27 utgiftsområdena i budgeten.