Party logo

Liberalerna

Hemsida

http://www.liberalerna.se/


Ideologi

Socialliberalism, Liberalfeminism, Pro-europeisk

Källa: https://www.wikipedia.org/


Biografi

Liberalerna (L), åren 1990 till 2015 folkpartiet liberalerna (fp) eller Folkpartiet liberalerna (FP) och dessförinnan folkpartiet (fp) – partinamn skrevs under 1900‑talet med liten begynnelsebokstav – är ett socialliberalt politiskt parti i Sverige. Partiledare är sedan 2019 Nyamko Sabuni.

Partiet bildades 1934 under namnet Folkpartiet genom en sammanslagning av riksdagspartierna Sveriges liberala parti och Frisinnade folkpartiet. Från 1940- till 1960-talet var de mestadels det största borgerliga partiet. Mellan 2004 och 2019 ingick Liberalerna tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet i den borgerliga Alliansen. Sedan januari 2019 ingick partiet istället i budgetsamarbetet Januariöverenskommelsen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Partiet meddelade i mars 2021 att man siktar på en borgerlig regering med stöd av Sverigedemokraterna inför valet 2022.

Partiledaren Bertil Ohlin förespråkade på 1940-talet idén om "fri ekonomi med socialt ansvar" eller socialliberalismen som partiets ideologi för att formulera ett reformvänligt alternativ till Socialdemokraterna i svensk politik. Sedan mitten på 1990-talet har partiet intagit en tydlig borgerlig profil för marknadsinslag i ekonomin, avregleringar och privatiseringar. Liberalerna beskriver sig som ett liberalt idéparti med individen i centrum, som genom politik verkar för att människans valfrihet och egenmakt ökar och som genom politik skapar förutsättningar snarare än hinder. Liberalerna profilerar sig främst inom utbildnings-, jämställdhets-, integrations- och invandrings- samt Europafrågor.

Partiet är efter riksdagsvalet 2018 storleksmässigt det sjunde största i Sveriges riksdag, endast Miljöpartiet har färre mandat. Liberalerna har traditionellt sitt starkaste stöd i storstadsområdena och på högskoleorter. I riksdagsvalet 2018 var partiet starkast i Stockholms kommuns valkrets följt av Göteborgs kommuns valkrets. Partiets starkaste kommuner i kommunalvalet var Landskrona kommun där partiet erhöll 34,2 procent av rösterna följt av Skinnskattebergs kommun med 21,5 procent. Överlag har partiet sitt största stöd hos storstads- och förortsbor, men även hos akademiker och unga. Statsvetare brukar ibland kalla Liberalerna för "partisystemets Hallsberg; en väntsal för partibytare", då partiet har mycket svårt att behålla sina väljare, men samtidigt utgör nästan var femte väljares andrahandsval.

I Europaparlamentsvalet 2019 fick de 4,13 procent av väljarnas röster och därmed ett mandat i parlamentet. Liberalerna utgör en del av det europeiska partiet Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE) och ingår i parlamentsgruppen med samma namn. I riksdagsvalet 2014 minskade partiet med 1,7 procentenheter till 5,4 procent.

Partiet har inte längre någon nomineringsgrupp i Svenska kyrkan, utan har ersatts av nätverket Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK) vars nomineringsgrupp har samma namn.

Källa: https://www.wikipedia.org/