HB12119: Kreditgarantier till kärnkraft och teknikneutralitet
Svar på fråga 2023/24:119 av Linus Lakso (MP)
Kreditgarantier till kärnkraft och teknikneutralitet
Linus Lakso har frågat mig vilka skäl som ligger till grund för den aviserade subventionen med kreditgarantier på 400 miljarder, särskilt mot bakgrund av regeringens argumentet att teknikneutralitet ska råda och att varje energislag ska bära sina egna kostnader.
I likhet med regeringen ser många länder runtom i världen ett behov av ny kärnkraft för att klara klimatomställningen och trygga elförsörjningen. Kärnkraft är planerbar och har dessutom förutsättningar att bidra med nyttor såsom svängmassa och reglerförmåga till elsystemet. Med ökad planerbar elproduktion förbättras även förutsättningarna att ansluta mer intermittent elproduktion såsom vindkraft till elsystemet.
Investeringar i kärnkraft är dock ekonomiskt mycket omfattande och kännetecknas av höga initiala finansieringskostnader, långa byggtider och en lång drifttid för att återhämta investeringskostnaderna. Eftersom det är flera decennier sedan som ny kärnkraft byggdes i Sverige finns det stora osäkerheter om vilka nationella krav som kommer att ställas på nya reaktorer och hur kraven kommer att tillämpas. Detta driver upp risknivån för projekten. En kreditgaranti bidrar till att minska de finansiella riskerna för investeringar i ny kärnkraft och kan på så sätt underlätta finansieringen av dessa investeringar, som behöver komma till stånd för att möta framtidens elbehov och för att öka leveranssäkerheten i elsystemet.
Riksdagen beslutade före sommaren, i enlighet med regeringens förslag, att ändra det tidigare energipolitiska målet om 100 procent förnybar elproduktion till 100 procent fossilfri elproduktion. Genom det nya målet förtydligas vikten av teknikneutralitet. Regeringen anser att alla fossilfria energislag bör ges goda förutsättningar. Införandet av kreditgarantier för investeringar i ny kärnkraft är en av flera åtgärder för att uppnå detta.
Stockholm den 18 oktober 2023
Ebba Busch