HC12935: Neddragningar inom psykiatrin
Svar på fråga 2024/25:935 Neddragningar inom psykiatrin
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Svar på fråga 2024/25:935 av Anna Vikström (S)
Neddragningar inom psykiatrin
Anna Vikström har frågat mig vad jag avser att vidta för ytterligare åtgärder för att öka kapaciteten i och stoppa neddragningar av psykiatrisk vård och vårdplatser.
Jag vill inledningsvis säga att jag delar Anna Vikströms oro för de pågående neddragningar som sker i flera regioner och som drabbar psykiatrin.
Hälso- och sjukvården, inbegripet den specialiserade psykiatriska vården, är ett ansvar för direktvalda politiker på regionnivå med beskattningsrätt. Det innebär att det är regionerna som både beslutar om budget, ansvarar för att tillhandahålla god hälso- och sjukvård på lika villkor för hela befolkningen och ansvarar för att hantera eventuella över- eller underskott i hälso- och sjukvårdsbudgeten. Frågan om varför neddragningar sker och drabbar just psykiatrin i stor utsträckning bör därför i första hand ställas till regionerna.
Arbetet för psykisk hälsa och suicidprevention är högt prioriterat av regeringen och flera insatser pågår för att både öka tillgängligheten till vård, bl.a. genom en BUP-miljard, och öka antalet vårdplatser inom psykiatrin. I januari 2025 ingick staten en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner om strategiska insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention (S2025/00155). Inom ramen för överenskommelsen fördelas riktade medel, 700 miljoner kronor, för att bl.a. utveckla arbetet i enlighet med det förslag till nationell plan för att minska bristen på vårdplatser som Socialstyrelsen har presenterat.
I vårändringsbudgeten för 2025 föreslår regeringen vidare en förstärkt satsning på den specialiserade psykiatriska vården. Förslaget innebär att ytterligare 450 miljoner kronor avsätts under 2025 för att öka antalet vårdplatser inom vuxenpsykiatrin och öka antalet platser för självvald inläggning på avdelning. Sammantaget innebär förslagen i vårändringsbudgeten att regeringen föreslår att cirka 4 miljarder kronor satsas på arbetet för psykisk hälsa och suicidprevention under 2025, vilket är ett rekordhögt belopp.
Regeringens prioriteringar är tydliga. Arbetet för psykisk hälsa och vården vid psykisk ohälsa står högt på vår dagordning.
Stockholm den 2 april 2025
Jakob Forssmed