HC12918: Samiska kvarlevor
Svar på fråga 2024/25:918 Samiska kvarlevor
till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)
Svar på fråga 2024/25:918 av Mats Berglund (MP)
Samiska kvarlevor
Mats Berglund har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att processen med återbegravningen av de samiska kvarlevorna från Rounala ska kunna genomföras.
Rätten till repatriering och återbegravning av samiska mänskliga kvarlevor är viktig och ska främjas genom rättssäkra, transparenta och effektiva processer som utvecklas i samarbete och dialog mellan berörda parter.
Återlämnanden av samiska föremål och mänskliga kvarlevor är ofta komplicerade processer som kräver noggranna utredningar och avvägningar. Varje fall är unikt och måste utgå ifrån de särskilda förutsättningar som gäller i det enskilda fallet. Detta gäller även hur eventuella ceremonier utformas.
För att påskynda arbetet med dessa processer har Riksantikvarieämbetet haft i uppdrag av regeringen att analysera rådande förutsättningar för identifiering och återbördande av samiska föremål och mänskliga kvarlevor samt lämna förslag till hur processerna kan underlättas. Uppdraget redovisades den 27 april 2024. I sin redovisning framhåller Riksantikvarieämbetet att bidrag till återlämnanden är viktigt för en effektivare identifierings- och återlämnandeprocess.
Regeringen har i regleringsbrev för 2025 till Riksantikvarieämbetet tillfälligt avsatt 1 mnkr av bidraget till kulturarvsarbete till bidrag för återlämnande- och återbegravningsprocesser. Detta bidrag är ett stöd till ideella föreningars, ofta lokala sameföreningars, arbete med att initiera och delta i återlämnandeprocesser. Riksantikvarieämbetet har samtidigt fått i uppdrag att informera om möjligheten att söka bidrag för återlämnandeprocesser och erbjuda vägledning till organisationer som företräder de nationella minoriteterna, inklusive urfolket samerna, i sådana processer.
Det finns annars inga särskilda statliga medel öronmärkta för att finansiera återbegravningar av samiska mänskliga kvarlevor eller mänskliga kvarlevor från andra nationella minoriteter. Återbegravningsprocesser sker dock ofta i praktiken som ett samarbete mellan flera olika parter, där aktörer såsom Sametinget, Svenska kyrkan, lokala föreningar och det museum eller den institution som återlämnar kvarlevorna, deltar och bidrar på olika sätt.
Stockholm den 26 mars 2025
Parisa Liljestrand