HC12904: Beslutet att inte polisanmäla den nationella säkerhetsrådgivaren
Svar på fråga 2024/25:904 Beslutet att inte polisanmäla den nationella säkerhetsrådgivaren
till Statsminister Ulf Kristersson (M)
Svar på fråga 2024/25:904 av Peter Hultqvist (S)
Beslutet att inte polisanmäla den nationella säkerhetsrådgivaren
Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att göra det tydligt vem i Regeringskansliet som ansvarade för beslutet att inte polisanmäla Henrik Landerholm när hans agerande blev känt.
Statliga arbetsgivare ska enligt lagen (1994:260) om offentlig anställning i vissa fall anmäla den som är skäligen misstänkt för att ha begått brott i tjänsten till åtal. När det gäller arbetstagare som är anställda genom beslut av regeringen är det inte arbetsgivaren utan Statens ansvarsnämnd som beslutar om åtalsanmälan. Om det uppkommer en fråga som ska prövas av nämnden ska frågan anmälas dit av arbetsgivaren. I Regeringskansliet är det förvaltningschefen som har den uppgiften.
För vissa brott ska åtalsanmälan göras oavsett vilken straffrättslig påföljd som kan komma i fråga. För brottet vårdslöshet med hemlig uppgift ska åtalsanmälan göras om brottet kan antas föranleda någon annan påföljd än böter.
Säkerhetsdirektören, med stöd av chefsjuristen i Förvaltningsavdelningen, konsulterade berörda delar av Regeringskansliet angående uppgifterna i handlingarna. Därefter gjordes skadebedömningen i vilken det konstaterades att Henrik Landerholm inte varit grovt oaktsam och att det därmed inte var fråga om någon brottslig gärning. Förvaltningschefen, rättschefen i Statsrådsberedningen och min statssekreterare informerades om bedömningen och invände inte mot den.
Någon anmälan till Statens ansvarsnämnd aktualiserades därför inte.
Stockholm den 26 mars 2025
Ulf Kristersson