HC12893: Transportstyrelsens nya mätnivåer
Svar på fråga 2024/25:893 Transportstyrelsens nya mätnivåer
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Svar på fråga 2024/25:893 av Isak From (S)
Transportstyrelsens nya mätnivåer
Isak From har frågat mig om jag avser att ta några generella initiativ för att säkerställa att Transportstyrelsens nya praxis och arbetssätt inte riskerar att drabba dem som varit på fest och druckit vin en lördagskväll men aldrig kört onyktra.
Den som har körkort måste uppfylla de personliga och medicinska kraven för körkortsinnehav. Dessa specificeras närmare i Transportstyrelsens medicinska föreskrifter. Föreskrifterna som gäller alkohol har gällt under många år och under många år har praxis varit oförändrad. Det rör sig alltså inte om någon ny praxis som Isak From påstår. Transportstyrelsen kan bäst redogöra för sin praxis men min förståelse är att ett enstaka prov på alkohol aldrig har betraktats som tillräckligt för att på medicinsk grund återkalla körkortet utan begånget rattfylleri.
Jag noterar att Isak From stödjer sig på obekräftade uppgifter om att Transportstyrelsen ska ”sänka nivåerna”. Jag kan upplysa honom om att Transportstyrelsen har dementerat de uppgifterna på sin webbplats samt nyligen har avslutat en remittering av förslag på nya trafikmedicinska föreskrifter när det gäller bland annat alkoholbruk.
Jag kan konstatera att förslaget inte innehåller något krav på att alla patienter med körkort ska lämna så kallade PEth-prover. Inte heller finns det någon utökning av den anmälningsplikt som idag finns för läkare i körkortslagen (1998:488).
Uppdateringarna kommer leda till att reglerna förtydligas och Transportstyrelsens bedömning är att detta kommer leda till färre körkortsåterkallelser.
Syftet med regelverket är inte att vanliga människor ska drabbas eller på ett omotiverat sätt hindras från att köra bil.
Om det däremot även finns bristande kontroll över alkoholkonsumtionen, nedsättning av kognitiva funktioner eller alkoholabstinens eller behov av att dricka alkohol för att undvika abstinens så innebär det ett hinder för säker bilkörning.
Jag kan konstatera att de föreslagna föreskrifterna är innebär en ökad tydlighet och kommer att innebära förändringar i hittillsvarande praxis. Jag välkomnar detta steg som Transportstyrelsen nu tar.
Detta arbete kommer regeringen att följa noga.
Stockholm den 19 mars 2025
Andreas Carlson