HC12890: Nordiskt samarbete kring transporter och gränshinder
Svar på fråga 2024/25:890 Nordiskt samarbete kring transporter och gränshinder
till Statsrådet Jessica Rosencrantz (M)
Svar på fråga 2024/25:890 av Heléne Björklund (S)
Nordiskt samarbete kring transporter och gränshinder
Heléne Björklund har frågat mig hur motiveras detta, och hur säkerställs ett inkluderande och effektivt arbete? Frågan ställs med anledning av att det inte finns något ministerråd för transport inom Nordiska ministerrådet.
Jag välkomnar att Sverige i årets ordförandeskapsprogram i Nordiska rådet prioriterar arbetet med att avlägsna gränshinder. Detta eftersom det på ett naturligt sätt följer upp det särskilda fokus som Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet förra året hade på ett integrerat Norden utan gränshinder. Det ska vara enkelt att leva, studera, arbeta och driva företag i hela Norden och över gränserna.
Det nordiska samarbetet kring transporter och infrastruktur är en central del av nordisk integration och bidrar med betydelsefull verksamhet för att uppnå visionen om att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030 och för att de nordiska länderna ska kunna nå sina klimat- och miljömål.
Det är mycket viktiga frågor inte bara för den svenska regeringen utan också övriga regeringar i Norden. Det finns ett välfungerande nordiskt samarbete på många nivåer, informellt på ministernivå, såväl som på myndighetsnivå. Detta tydliggörs också i den rapport som tagits fram på uppdrag av Nordiska ministerrådet ”Förutsättningar för ett utvidgat samarbete på transport- och infrastrukturområdet”. Liksom för gränshinderarbetet överlag behöver ett arbete kring infrastrukturfrågor också ske bilateralt och ibland trilateralt. Ett konkret exempel är Platform North, som är Trafikverkets initiativ för samverkan mellan de nordiska länderna med anledning av bland annat industrisatsningar, grön omställning och ökat fokus på militär mobilitet i norra Sverige, norra Norge och norra Finland.
Inom Nordiska ministerrådet finns också flera projekt på transportområdet. Ett konkret exempel är visionsprojektet Accelererad elektrifiering av vägtransporter i Norden som slutrapporterades under det svenska ordförandeskapet. Projektet har letts av Trafikverket och Energimyndigheten, som i bred nordisk samverkan undersökt hur utvecklingen av elektrifierade vägtransporter på landsbygd och i gränsregioner kan påskyndas.
Regeringens uppfattning, som också delas av flera andra nordiska regeringar, är att vi behöver fortsätta och utveckla det goda samarbete som redan finns och fokusera på sakpolitiken. Det är innehållet, inte formen, som är avgörande för att säkerställa ett starkare, effektivt och inkluderande samarbete.
Stockholm den 19 mars 2025
Jessica Rosencrantz