HC12864: Mobilitet och integration på Öresundsregionens arbetsmarknad
Svar på fråga 2024/25:864 Mobilitet och integration på Öresundsregionens arbetsmarknad
till Statsrådet Jessica Rosencrantz (M)
Svar på fråga 2024/25:864 av Per-Arne Håkansson (S)
Mobilitet och integration på Öresundsregionens arbetsmarknad
Per-Arne Håkansson har frågat mig om jag inom mitt ansvarsområde, avser ta initiativ för att utifrån OECD:s rekommendationer stärka integrationen inom Greater Copenhagen-området och på så sätt öka möjligheterna på arbetsmarknaden för tredjelandsmedborgare.
Jag instämmer till fullo i att en starkare integration och utveckling i Greater Copenhagenområdet är en viktig faktor för tillväxt och stark konkurrenskraft såväl i regionen som ur ett nationellt perspektiv. Öresundsregionen är redan idag en dynamisk och väl integrerad region, vilket, enligt Öresundsinstitutet, ungefär 22 800 pendlare bidrar till. Samtidigt är det tydligt att det finns en stor outnyttjad potential i regionen och det är därför viktigt att genom olika åtgärder undanröja gränshinder och främja mobilitet i regionen. Det kan handla om alltifrån infrastruktur till skatteregler. Beträffande det senare räknar vi med att det reviderade Öresundsavtal som trädde i kraft vid årsskiftet kommer att bidra till ökad mobilitet.
En viktig faktor för regionens framtida tillväxt och konkurrenskraft är att vi lyckas ta vara på den arbetskraft och kompetens som finns i regionen, att vi blir bättre på att matcha behov och efterfrågan. Greater Copenhagen har gjort ett utmärkt jobb tillsammans med arbetsgivare och arbetsförmedlingarna på båda sidor Öresund med att genom jobbmässor föra samman arbetsgivare och arbetssökanden.
Det är väl känt att det danska näringslivet upplever en arbetskraftsbrist och en hög vakansgrad, inte minst inom områdena hotell och restaurang, industri och transport, vilket utgör ett tillväxtproblem. På andra sidan Öresund finns enligt SCB å andra sidan cirka 36.000 arbetssökande inom en timmes pendlingsavstånd. En del av dessa arbetssökande är tredjelandsmedborgare.
OECD:s nyligen lanserade och omfattande rapport innehåller en lång rad rekommendationer på kort och lång sikt som bland annat handlar om ökat kunskap- och informationsutbyte mellan myndigheter och gentemot jobbsökande, förenklade administrativa processer samt att lagstiftningen anpassas för att tydligare ta hänsyn till den gränsöverskridande arbetsmarknaden.
De rekommendationer som finns i OECD-rapporten kommer att utgöra en naturlig del av de diskussioner som förs mellan mig och min danska kollega Morten Dahlin, liksom mellan andra danska och svenska regeringsföreträdare, om hur vi stärker integrationen mellan våra länder och ökar vår konkurrenskraft.
Stockholm den 12 mars 2025
Jessica Rosencrantz