HC12832: Beredskap av elstolpar
Svar på fråga 2024/25:832 Beredskap av elstolpar
till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)
Svar på fråga 2024/25:832 av Tobias Andersson (SD)
Beredskap av elstolpar
Tobias Andersson har frågat ministern för civilt försvar om han avser att vidta några åtgärder för att säkerställa ett framtida beredskapslager av elstolpar i trä.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Elsystemet måste kunna leverera el till samhället, i fredstida normalläge, i fredstida krissituationer, under höjd beredskap och ytterst i krig. Leveranssäkerhetsmålet för elsystemet som anges i den energipolitiska inriktningspropositionen (prop. 2023/24:105, bet. 2023/24:NU14, rskr. 2023/24:201) adresserar samtliga dessa krisnivåer. I den energipolitiska inriktningspropositionen anger regeringen även att Sveriges energisystem bör fortsatta att utvecklas för att kunna möta ambitionshöjningen inom totalförsvarsområdet. Exempelvis innebär det här fortsatta insatser inom bland annat reparationsberedskap, när det gäller såväl materiel som personal.
Geopolitiska förändringar såsom kriget i Ukraina har visat att det under krig är nödvändigt med beredskap och förmåga att skyndsamt reparera både militär och civil infrastruktur för att möjliggöra en efter omständigheterna nödvändig funktionalitet. Även ett framtida förändrat klimat kan innebära en ökad påfrestning på energiförsörjningen genom fler och svårare väderrelaterade störningar.
I budgeten för 2025 har riksdagen på regeringens förslag avsatt cirka 8,5 miljarder kronor under 2025 för det civila försvaret. Genom budgetpropositionen för 2025 och totalförsvarspropositionen har regeringen dessutom angett beredskapssektorn för energiförsörjning som ett särskilt prioriterat område för det civila försvaret.
Sveriges förmåga att förebygga, hantera och lära från olyckor och kriser bygger på den samlade förmågan hos alla aktörer i samhället. Ansvarsprincipen gäller, vilket innebär att den som har ett ansvar för en verksamhet under normala förhållanden har motsvarande ansvar även under krissituationer. I ansvaret ingår att vidta de åtgärder som krävs för att kunna förebygga, motstå, hantera, återställa och lära från olyckor och kriser och därigenom skapa både robusthet och krishanteringsförmåga. Det mer ansträngda säkerhetspolitiska läget och erfarenheterna från coronapandemin har ökat den allmänna medvetenheten om beredskapsrelaterade frågor, inklusive sådana som gäller lagring.
Stockholm den 5 mars 2025
Ebba Busch