HC12798: Vattenkraften i södra Sverige ur landsbygds- och industriutvecklingsperspektiv
Svar på fråga 2024/25:798 Vattenkraften i södra Sverige ur landsbygds- och industriutvecklingsperspektiv
till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)
Svar på fråga 2024/25:798 av Per-Arne Håkansson (S)
Vattenkraften i södra Sverige ur landsbygds- och industriutvecklingsperspektiv
Per-Arne Håkansson har frågat mig hur jag ser på vattenkraftens potential för att stärka energiproduktionen i Sydsverige och på så sätt även bidra till landsbygdsutveckling.
Vattenkraften spelar en central roll för Sveriges fossilfria elförsörjning som produktionskälla och reglerkraft. Den har en särställning i Sveriges elförsörjning genom dess förmåga till energilagring och reglerbar elproduktion. Ett fortsatt effektivt nyttjande av vattenkraften kommer att vara avgörande för att Sverige ska klara sina klimatmål och genomföra elektrifieringen.
All fossilfri el som bidrar till att bygga ut ett starkt energisystem behövs. Samtidigt behöver vattenkraften omprövas med moderna miljövillkor för att uppfylla kraven i ramdirektivet för vatten. Alla vattenkraftstillstånd med villkor som är äldre än 40 år ska enligt gällande lagstiftning omprövas.
Precis som Per-Arne Håkansson framhåller är det dock viktigt att omprövningen genomförs rättssäkert och med beaktande av olika samhällsnyttor. Elsystemet är i ett helt annat läge än för några år sedan när planen för omprövningen drogs upp. Regeringen pausade därför i januari 2023 omprövningarna för att analysera behovet av ändringar i det nuvarande prövningssystemet, och regeringen har därefter beslutat om ytterligare förlängningar av pausen.
Under pausen har regeringen remitterat förslag till ändringar av bestämmelserna om omprövning genom promemorian Bättre förutsättningar för vattenkraftens omprövning. Syftet med förslagen är att säkerställa att omprövningarnas påverkan på vattenkraften blir acceptabel ur ett elsystemperspektiv. Vidare ska förslagen säkerställa att berörda verksamheter prövas mot rätt kravnivå och att det utrymme EU-rätten ger att vid miljöanpassningen säkra en fortsatt effektiv tillgång till vattenkraftsel används fullt ut. Vattenkraften ska ha bästa möjliga förutsättningar att leverera el där den behövs, när den behövs.
Nu bereds de remitterade förslagen med beaktande av remissvaren inom Regeringskansliet. Jag kan inte förekomma det arbetet men kan konstatera att omprövningsprocessen väntas pågå under drygt 20 år och regeringen kommer följa utvecklingen noga även efter att det nu pågående arbetet har avslutats hos Regeringskansliet.
Stockholm den 26 februari 2025
Ebba Busch