HC12788: Tillförd energi som perspektiv i Boverkets byggregler
Svar på fråga 2024/25:788 Tillförd energi som perspektiv i Boverkets byggregler
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Svar på fråga 2024/25:788 av Rickard Nordin (C)
Tillförd energi som perspektiv i Boverkets byggregler
Rickard Nordin har frågat infrastruktur- och bostadsministern om han kommer att ta några generella initiativ för att större hänsyn ska tas till den tillförda energin och inte bara den köpta energin vid Boverkets översyn av byggreglerna.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Jag instämmer med frågeställaren att effektsituationen och behovet av ytterligare elektrifiering är viktiga frågor för energisystemets utveckling och centralt för klimatomställningen. Regeringen har därför tillsammans med myndigheter beslutat om mer än 60 olika åtgärder som syftar till att stärka energiförsörjningen fram till 2030. Minskade effekttoppar från byggnader underlättar självklart också i detta arbete.
I Boverkets byggregler finns det redan idag en lägstanivå för värmegenomgångskoefficienten, vilket syftar till att uppnå precis det som frågeställaren tar upp, dvs att byggnader ska vara väl byggda och ha tillräcklig isolering.
Boverket har nyligen beslutat om nya byggregler från juni i år för att förenkla och öppna upp för mer utveckling och innovation. Regler kring energihushållning ingår dock inte i denna översyn, då de omfattas av genomförandet av det nyligen reviderade EU-direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD).
I regeringens skrivelse Byggnaders energiprestanda (2018/19:152) konstateras att levererad energi är den systemgräns som bedöms vara förenlig med kraven från EPBD. Detta bör även gälla med det reviderade direktivet. Systemgränsen levererad energi som utgångspunkt för energikraven är väletablerad, och tar hänsyn till både byggnadens klimatskärm samt installationer och deras omvandlingsförluster.
Primärenergital är det mått på byggnadens energiprestanda som används i byggreglerna. För att räkna fram detta tal genomförs en normalisering och normalårskorrigering av energianvändning, samt en justering med hjälp av viktningsfaktorer. Viktningsfaktorer gör det möjligt att jämna ut spelplanen och skapa förutsättningar för olika uppvärmningssystem och andra tekniska lösningar att konkurrera med varandra på lika villkor.
Under förhandlingen av EPBD har regeringen lyckats värna rätten att använda viktningsfaktorer, vilket får ses som en förhandlingsframgång. Det är därför lämpligt att även fortsättningsvis ha levererad energi som systemgräns i kombination med viktningsfaktorer, för att exempelvis kunna väga in fjärrvärmens nytta i energisystemet.
Stockholm den 19 februari 2025
Ebba Busch