HC12757: Kompetensförsörjningen inom energibranschen
Svar på fråga 2024/25:757 Kompetensförsörjningen inom energibranschen
till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)
Svar på fråga 2024/25:757 av Kadir Kasirga (S)
Kompetensförsörjning inom energibranschen
Kadir Kasirga har frågat mig om vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att säkerställa en långsiktig och hållbar kompetensförsörjning inom energibranschen, i linje med de varningar som Seko och andra aktörer har framfört.
Många branscher har svårt att hitta personal med rätt utbildning och kompetens, det gäller även energibranschen. Inom både gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning (komvux) utbildas arbetskraft som har stor betydelse för kompetensförsörjningen.
Statsbidraget för regional yrkesinriktad utbildning på gymnasial nivå inom komvux, s.k. regionalt yrkesvux, spelar en viktig roll för att kommunerna ska kunna erbjuda yrkesutbildningar som syftar till att leda till kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden. Regeringen föreslog därför i budgetpropositionen för 2025 (prop. 2024/25:1) att medel skulle tillföras för fler platser inom regionalt yrkesvux. Det innebär ytterligare 900 miljoner kronor, inklusive studiestöd, för 2025. Satsningen motsvarar cirka 11 000 fler årsstudieplatser. Sammantaget finansierar staten cirka 72 000 årsplatser inom regionalt yrkesvux för 2025. Det beräknas kosta totalt 6 miljarder kronor inklusive studiestöd.
Regeringen anser också att kommunerna behöver ges bättre planeringsförutsättningar och föreslog därför i budgetpropositionen för 2025 ett tvåårigt så kallat beställningsbemyndigande för statsbidraget för komvux. Detta innebär att kommunerna kan få statsbidrag för upp till två år framåt i tiden i stället för dagens ett år. Detta minskar ryckigheten i tilldelningen av statsbidrag och ger kommunerna möjligheter till en mer robust och långsiktig planering av utbildningsutbudet.
För att ytterligare stärka kompetensförsörjningen har regeringen tagit initiativ till en pilotverksamhet med en ny form av yrkesutbildning för vuxna på gymnasial nivå. Utbildningsformen nationell yrkesutbildning har sin utgångspunkt i den modell som tillämpas för yrkeshögskolan. I den första ansökningsomgången beviljade Myndigheten för yrkeshögskolan bland annat stöd för yrkesutbildning inom el och energi samt inom industriteknik. För 2024 avsattes 25 miljoner kronor för stödet för den nationella yrkesutbildningen. För 2025 har 100 miljoner kronor avsatts för ändamålet och samma belopp beräknas för 2026.
Utöver detta har efter förslag från regeringen medel även tillförts yrkeshögskolan. För 2024 avsattes 385 miljoner kronor för yrkeshögskoleutbildning. För 2025 har 385 miljoner kronor avsatts och 882 miljoner kronor beräknas avsättas årligen från och med 2026. Beloppen inkluderar studiestöd.
De stora behoven av kompetens berör även högre utbildning. Regeringen satsar därför bland annat på ett så kallat ingenjörspaket. Totalt under 2024 tillfördes 62 miljoner kronor inklusive studiestöd för att permanent bygga ut civilingenjörsutbildningarna och för utbildning på avancerad nivå vid bland andra Uppsala universitet, Lunds universitet och Chalmers Tekniska Högskola. När satsningen är fullt utbyggd 2029 beräknas den uppgå till cirka 200 miljoner kronor inklusive studiestöd. För att stärka kvaliteten inom ingenjörsutbildningarna har riksdagen på regeringens förslag även tillfört medel för en höjning av ersättningsbeloppen för utbildningar inom naturvetenskap och teknik.
Stockholm den 12 februari 2025
Johan Pehrson