HC12732: Regleringen av nikotinpolitiken
Svar på fråga 2024/25:732 Regleringen av nikotinpolitiken
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Svar på fråga 2024/25:732 av Per-Arne Håkansson (S)
Regleringen av nikotinpolitiken
Per-Arne Håkansson har frågat mig om jag kan klargöra vilken nikotinpolitik det är som gäller i styrningen av Folkhälsomyndigheten och om jag avser att ta initiativ för att tydliggöra detta.
I budgetpropositionen för 2025 föreslog regeringen att målet för tobakspolitiken skulle ändras, vilket riksdagen därefter har beslutat. Målet är därmed minskade medicinska och sociala skador orsakade av tobaks- och nikotinprodukter.
Genom det nya målet betonas regeringens bedömning att målet för tobakspolitiken ska ta hänsyn till de varierande skadeverkningar som olika tobaks- och nikotinprodukter kan orsaka, men också att det blir tydligt att målet även omfattar så kallade tobaksfria nikotinprodukter. Alla produkter inom ANDT-området är skadliga för hälsan men det är enligt regeringens bedömning av viss vikt att klargöra de gradskillnader av olika tobaks- och nikotinprodukters skadeverkningar som är vetenskapligt påvisade. Cigaretter och röktobak utgör en större hälsofara än rökfria tobaks- och nikotinprodukter så som t.ex. snus. Detta synsätt återspeglas också i beskattningen av dessa produkter i Sverige och ska även speglas i målet för tobakspolitiken.
Enligt förordning (2021:248) med instruktion för Folkhälsomyndigheten ska myndigheten bl.a. följa upp utvecklingen och ansvara för den samordnade uppföljningen inom tobaksområdet. Myndigheten ska även övervaka marknadsutvecklingen för bl.a. så kallade tobaksfria nikotinprodukter. De resultatindikatorer som har använts för att följa upp det tidigare målet för tobakspolitiken kan behöva ändras för att det nya målet ska kunna följas upp. Regeringen avser att återkomma med uppföljning av det omformulerade målet i budgetpropositionen för 2026.
Stockholm den 5 februari 2025
Jakob Forssmed