HC12718: Nedgrävning av kraftledningar utifrån ett säkerhetsperspektiv
Svar på fråga 2024/25:718 Nedgrävning av kraftledningar utifrån ett säkerhetsperspektiv
till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)
Svar på fråga 2024/25:718 av Mikael Larsson (C)
Nedgrävning av kraftledningar utifrån ett säkerhetsperspektiv
Mikael Larsson har frågat mig om jag avser att verka för att fler kraftledningar i stam- och regionnätet grävs ned utifrån ett säkerhetspolitiskt perspektiv och ett äganderättsperspektiv.
Med den elektrifiering som samhället står inför väntas elbehovet i Sverige öka kraftigt. För att kunna möta samhällets ökade behov av el och samtidigt säkerställa god försörjningstrygghet krävs en omfattande, snabb och ändamålsenlig utbyggnad av bland annat elnätet.
Regeringen beslutade den 30 januari i år om ändringar i förordningen (2021:808) om nätkoncession. De nya bestämmelserna anger att elledningar för 130 kV och högre som huvudregel ska byggas som luftledning. Det finns dock flera undantag för särskilda fall när det kan vara motiverat att anlägga mark- eller sjökabel. Det är Svenska kraftnät och elnätsföretagen som planerar, bygger och driver det svenska elnätet, och de ansvarar för att ansöka om den lösning som de bedömer mest lämplig i det enskilda fallet.
En ansökan om nätkoncession för linje prövas mot reglerna i ellagen och miljöbalken. Påverkan på intressen som omfattas av äganderätten, t.ex. jord- och skogsbruk, är några exempel på aspekter som ska beaktas i prövningen av om verksamheten ska tillåtas eller inte. Det ankommer på prövande och överprövande myndigheter att tillämpa reglerna och göra dessa bedömningar utifrån förutsättningarna för varje enskild ansökan.
Det är, som Mikael Larsson själv skriver, känt att luftledningar kan vara mer utsatta för yttre påverkan än nedgrävda kablar. Det är dock betydligt enklare att felsöka, reparera och bygga upp en reparationsberedskap kring dessa ledningar. Jag har förtroende för att Svenska kraftnät tillsammans med elnätsföretagen i sin planering tar hänsyn till dessa aspekter
Svenska kraftnät har även ett elberedskapsanslag som bland annat används för att lagerhålla materiel och utbilda personal för reparation av elnät. Därtill har regeringen aktiverat civilplikten inom elförsörjningsområdet och gett Svenska kraftnät i uppdrag att genomföra åtgärder för att skriva in, utbilda och krigsplacera civilpliktiga. Arbetet ska slutredovisas till Regeringskansliet senast den 15 februari 2029.
Stockholm den 5 februari 2025
Ebba Busch