HC12715: EU-regler för elstöd
Svar på fråga 2024/25:715 EU-regler för elstöd
till Statsrådet Jessica Rosencrantz (M)
Svar på fråga 2024/25:715 av Erik Hellsborn (SD)
EU-regler för elstöd
Erik Hellsborn har frågat EU-ministern hur regeringen ser på EU-reglerna för elstöd, och om statsrådet avser att, inom sitt ansvarsområde, verka för en ändring av dessa regler.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Erik Hellsborn ställde en liknande fråga till mig den 3 januari 2025 och frågan har sin bakgrund i att de näringsidkare eller juridiska personer som bedriver primärproduktion av jordbruksprodukter får ett lägre elstöd enligt gällande reglering.
Låt mig först säga att det är mycket beklagligt att vissa kommuner och regioner till följd av denna EU-reglering har fått ett lägre elstöd på grund av att de bedöms bedriva primärproduktion av jordbruksprodukter.
Elstödet till företag finansierades med hjälp av ett tillfälligt undantag i rådets förordning (EU) 2022/1854 av den 6 oktober 2022 om en krisintervention för att komma till rätta med de höga energipriserna (krisförordningen). Av krisförordningens bestämmelser framgår att medlemsstaterna under en övergångsperiod fick använda intäkter från överbelastningen (flaskhalsintäkter) till bland annat elstöd till företag. Den möjligheten upphörde dock att gälla den 1 januari 2024.
Ett krav för att kunna betala ut elstödet till företag var att Sverige fick ett statsstödsgodkännande av EU-kommissionen. Sverige ansökte och fick ett godkännande av kommissionen. Kommissionens beslut baserades i sin tur på ett tillfälligt statsstödsregelverk i form av kommissionens meddelande om tillfällig kris- och omställningsram för statliga stödåtgärder till stöd för ekonomin till följd av Rysslands angrepp mot Ukraina (2023/C 101/03). Av kommissionens beslut att godkänna elstödet framgår att ett villkor för godkännandet är att elstöd till en näringsidkare eller juridisk person som bedriver primärproduktion av jordbruksprodukter inte får överstiga 2,5 miljoner kronor.
Eftersom detta är ett område som är reglerat inom EU-rätten och även är ett villkor i beslutet riktat till Sverige, har vi följt EU-regleringen på området. Detta var en förutsättning för att kunna betala ut elstödet och inte något som vi kunde bortse från när vi tog fram regleringen för utbetalningen av elstödet.
Det tillfälliga statsstödsregelverket förutsatte i nu aktuella delar att beslut fattades senast den 31 december 2023 och kan inte längre tillämpas. Det är därför inte möjligt att ta upp diskussioner för att retroaktivt få till ändringar av regleringen för det tillfälliga regelverket.
Stockholm den 28 januari 2025
Ebba Busch