HC12675: Den svenska veterinärmarknaden
Svar på fråga 2024/25:675 Den svenska veterinärmarknaden
till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
Svar på fråga 2024/25:675 av Sofia Skönnbrink (S)
Den svenska veterinärmarknaden
Sofia Skönnbrink har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera för att säkerställa en ökad pristransparens hos veterinärkliniker, förbättra jämförelseverktygen för försäkringar och skapa ett rättvisare konkurrensförhållande mellan Distriktsveterinärerna och privata aktörer.
Otydliga villkor och priser som inte är jämförbara försvårar för konsumenter att göra medvetna val, vilket i sin tur kan påverka konkurrensen på en marknad. Branschöverenskommelser som reglerar priser eller andra villkor kan dock strida mot konkurrensrätten. Regeringen vill också betona att prissättningen inom djursjukvården är fri och att regeringen endast i undantagsfall vidtar prisreglerande åtgärder på en marknad. En betydande del av kostnaderna för djursjukvård finansieras av försäkringar och prissättningen är fri även på denna marknad, liksom vilka villkor försäkringarna har. På Konsumenternas försäkringsbyrås webbplats finns verktyg för att underlätta jämförelser om innehåll i olika försäkringar.
Djurvälfärd är en prioriterad fråga för regeringen. Djur som är i behov av vård ska få vård oavsett var i landet de befinner sig och vid vilken tidpunkt behovet uppstår. En statligt driven veterinärorganisation behövs för att säkerställa detta, och här har Distriktsveterinärerna (DV) en viktig roll. DV är Statens jordbruksverks basorganisation för beredskap och smittskyddsarbete i fält och finansieras i huvudsak med avgifter och statligt anslag. Anslaget är avsett som en ersättning för att DV utför vissa samhällsnyttiga veterinärtjänster. Enligt förordningen (2009:1464) med instruktion för Statens jordbruksverk som reglerar DVs verksamhet får DV endast vara etablerade där det krävs för att säkerställa tillgången till veterinärer. Detta innebär att det finns områden med privat veterinärverksamhet där DV inte är verksamma.
Staten har sedan länge tagit på sig ett ansvar för djurens hälso- och sjukvård. Under de senaste årtiondena har, inte minst bristen på djurhälsopersonal och statens åtaganden att säkerställa en väl fungerande organisation vid utbrott av smittsamma djursjukdomar, lett till stora utmaningar.
Regeringen gav därför i juni förra året en särskild utredare i uppdrag att analysera möjliga åtgärder för att säkerställa en fungerande veterinär beredskap (dnr LI2024:01428). I uppdraget ingår bland annat att analysera behovet av och förutsättningarna för att införa en skyldighet för veterinärer att hålla beredskap för djursjukvård under jourtid samt att analysera behovet av och förutsättningarna för att införa ersättning i form av beredskapsbidrag eller liknande ersättning för privata aktörers deltagande i beredskap för djursjukvård under jourtid. Uppdraget om att utreda utformningen av en tillgänglig, hållbar och effektiv veterinär beredskap ska redovisas senast den 31 augusti 2025.
Stockholm den 22 januari 2025
Peter Kullgren