HC12619: Lärarutbildningsutredningen och lärarförsörjning
Svar på fråga 2024/25:619 Lärarutbildningsutredningen och lärarförsörjning
till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)
Svar på fråga 2024/25:619 av Niklas Sigvardsson (S)
Lärarutbildningsutredningen och lärarförsörjning
Niklas Sigvardsson har frågat mig om jag tagit initiativ till en analys av konsekvenserna av förslaget om en reformerad lärarutbildning när det gäller risken för minskade utbildningsplatser och därmed förvärrad lärarbrist i hela landet, och om jag i så fall kan redogöra för resultatet av analysen.
För att den svenska skolan ska hålla hög kvalitet är det avgörande att de som antas till lärar- och förskollärarutbildningarna har sådana förkunskaper och förmågor att de kan genomföra utbildningen och bli skickliga lärare och förskollärare. Regeringen har därför uppdragit åt en särskild utredare att lämna förslag på åtgärder för att utveckla lärar- och förskollärarutbildningarna i syfte att höja utbildningarnas kvalitet och yrkenas status och attraktivitet (dir. 2023:111). Den 3 december i år lämnade Utredningen om att Utveckla lärar- och förskollärarutbildningarna över sitt betänkande Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81).
Utredningen har bland annat föreslagit att tillträdeskraven till flera lärarutbildningar ska höjas med motiveringen att det är vanligt att studenter på lärar- och förskollärarutbildningarna brister i sina förkunskaper vilket till exempel leder till stora avhopp. I alla statliga utredningars uppdrag ingår att göra en konsekvensanalys av de förslag som lämnas. I sin konsekvensanalys bedömer utredaren att förslaget om skärpta tillträdeskrav åtminstone initialt kommer att leda till färre examinerade lärarstudenter, vilket kan leda till att lärosätena behöver se över utbildningsutbud och dimensionering för lärarutbildningarna. Samtidigt bedöms de skärpta tillträdeskraven komma att innebära att studenterna är bättre förberedda när de påbörjar sina utbildningar genom att de har bättre förkunskaper. Det ökar kvaliteten i utbildningarna och förväntas leda till bättre genomströmning. För att möjliggöra en spridning av lärar- och förskollärarutbildning över landet, föreslås i betänkandet att lärosätena ska öka samverkan kring utbildningarna. Samtidigt föreslår utredaren fortsatta satsningar på alternativa vägar till en lärarexamen, exempelvis genom kompletterande pedagogisk utbildning.
Utredningens betänkande har remitterats till berörda aktörer, däribland samtliga universitet och högskolor med lärarutbildning. Betänkandets förslag, tillhörande konsekvensanalys och remissinstansernas synpunkter kommer att noggrant analyseras inom Regeringskansliet.
Stockholm den 2 januari 2025
Johan Pehrson