HC12608: Nordiskt fokus på livslångt lärande och digital utveckling
Svar på fråga 2024/25:608 Nordiskt fokus på livslångt lärande och digital utveckling
till Statsrådet Jessica Rosencrantz (M)
Svar på fråga 2024/25:608 av Serkan Köse (S)
Nordiskt fokus på livslångt lärande och digital utveckling
Serkan Köse har frågat mig om vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att stärka samarbetet kring arbetsmarknadsutbildningar och digital kompetensutveckling i Norden.
Visionen om att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030 är vägledande för Nordiska ministerrådets verksamhet och var så även under Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet förra året. Vi hade ett särskilt fokus på ett integrerat Norden utan gränshinder. Frågor som stärker den nordiska konkurrenskraften och som gör det enklare att leva, studera, arbeta och driva företag i hela Norden prioriterades samtidigt som arbetet med att driva på för en grön och digital omställning fortsatte. Under ordförandeskapsåret anordnades också en jubileumskonferens för att uppmärksamma att Norden haft en gemensam arbetsmarknad i 70 år. Diskussionerna handlade bland annat om hur de nordiska länderna ska klara av kompetensförsörjningen i framtiden.
Under 2024 fattade Nordiska ministerrådets olika sektorer beslut om nya samarbetsprogram med tydliga mål och prioriteringar för det fortsatta arbetet för att nå visionen, och flera av dessa har koppling till kompetensförsörjning och den gröna och digitala omställningen.
Jag och mina samarbetsministerkollegor har som mål att arbetet med mobilitet framöver ska fokusera på större frågor med avgörande betydelse för den inomnordiska integrationen. Under vårt ordförandeskap förra året antog vi ett nytt program för fri rörlighet i Norden där vi samarbetsministrar får ett tydligare politiskt ägarskap över arbetet. Dessutom förbättras samordningen mellan olika aktörer som gräns- och informationstjänster. Programmet lägger en bra grund för det fortsatt prioriterade arbetet med att riva gränshinder och öka integrationen ytterligare, inte minst på det digitala området.
Inom arbetslivssektorn finns delmål om att stärka kunskapsbasen om hur de nordiska arbetsmarknaderna och kompetensbehovet påverkas av den gröna och digitala omställningen, främja grön och digital omställning på arbetsmarknaden, även utanför storstäderna i Norden, samt främja livslångt lärande och möjlighet till omställning, inklusive att skapa bättre möjligheter och incitament att välja en yrkesinriktad karriärväg i nära samarbete med relevanta sektorer.
Inom utbildningssektorn framhålls den gemensamma målsättningen om att utbildningen ska bidra till att stärka befolkningens demokratiska kompetens, kritiska tänkande, digitala bildning och förmåga att navigera i en ny medie- och informationsverklighet.
När det gäller arbetsmarknadsutbildning är det i första hand något som tillhandahålls och genomförs på ett nationellt plan, men det finns ett unikt undantag i form av Stiftelsen Utbildning Nord i Övertorneå. Stiftelsen utgör ett exempel på konkret nordisk samverkan inom kompetensförsörjning. Genom samarbetet erbjuds trenationsutbildning som bidrar till att tillgodose behovet av yrkesutbildad arbetskraft på arbetsmarknaderna i Finland, Norge och Sverige och medverka till en större rörlighet av arbetskraften på den nordiska arbetsmarknaden.
Det finns således ett brett nordiskt samarbete och engagemang för att möta framtidens behov och stärka vår egen och den nordiska regionens konkurrenskraft som vi från regeringens sida fortsatt kommer att bidra till.
Stockholm den 10 januari 2025
Jessica Rosencrantz