HC12591: Associeringsavtalet som verktyg för dialog med Israel

Svar på fråga 2024/25:591 Associeringsavtalet som verktyg för dialog med Israel

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Svar på fråga 2024/25:591 av Azra Muranovic (S) Associeringsavtalet som verktyg för dialog med Israel
 

Azra Muranovic har frågat mig vilka konkreta framgångar jag och regeringen kan hänvisa till när det gäller att använda associeringsavtalet för att förhindra folkmord och säkerställa ansvarsskyldighet, främja en tvåstatslösning och stoppa utbyggnaden av illegala bosättningar samt säkra UNRWA:s möjlighet att fortsätta sitt arbete inom området.

 

Regeringen tror på dialog och menar att en bilateral relation med Israel där vi både kan tala om samarbete och framföra kritik är vägen framåt. Associeringsavtalet med Israel utgör en central plattform för denna dialog. Här ingår att understryka Israels folkrättsliga skyldigheter. Regeringen driver aktivt frågan om förbättrat humanitärt tillträde och Sverige har ökat det humanitära stödet till Gaza med över en halv miljard kronor sedan oktober 2023. Regeringen är också tydlig med att bosättarvåldet och expansionen av bosättningar på Västbanken måste upphöra och agerar för ytterligare EU-sanktioner mot extremistiska bosättare.

 

Vi verkar för och har goda förhoppningar om att ett associeringsråd mellan EU och Israel kan hållas i början av nästa år där ovan frågor står på agendan. Vi stödjer även att en högnivådialog med Palestina 

genomförs kort därefter.

 

Stockholm, 27 december 2024

 

Maria Malmer Stenergard