HC12584: Digital inkludering för funktionsnedsatta

Svar på fråga 2024/25:584 Digital inkludering för funktionsnedsatta

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Svar på fråga 2024/25:584 av Serkan Köse (S)

Digital inkludering för funktionsnedsatta 

Serkan Köse har frågat mig hur jag avser att säkerställa att digitala arbetsverktyg och plattformar inom offentlig och privat sektor uppfyller tillgänglighetskraven för personer med funktionsnedsättning.

Samhället genomgår en digital transformation. Digitaliseringen är en del av en samhällsförändring som pågår och den påverkar allas vardag. För både medborgare och samhälle är det viktigt att så många som möjligt kan använda digitala tjänster och vara digitalt inkluderade. Digitala tjänster är vanligen mer effektiva än andra tjänster, inte minst då de kan spara tid och pengar jämfört med andra alternativ.

Även om Sverige ligger långt framme i användningen av digitala tjänster har den digitala omställningen i samhället gjort att det i dag finns risk för ett digitalt utanförskap hos framför allt äldre, personer med vissa funktionsnedsättningar och de som lever i hushåll med låga inkomster. Det är viktigt att de digitala klyftorna minskar och att alla ges möjlighet att vara delaktiga i det digitala samhället. Regeringen har därför gett Post och telestyrelsen (PTS) i uppdrag att föreslå insatser för att öka andelen individer som är digitalt inkluderade, dvs. individer som använder digitala tjänster. Uppdraget ska slutredovisas senast den 21 december 2024.

Myndigheten för digital förvaltning har i uppgift att främja att information och tjänster som tillhandahålls digitalt av den offentliga förvaltningen är tillgängliga för alla oavsett funktionsförmåga och utöva tillsyn (enligt lag (2018:1937) om tillgänglighet till digital offentlig service), meddela föreskrifter och genomföra kontinuerlig granskning av tillgänglighet på offentliga webbplatser, digitala tjänster och mobila applikationer. Granskningen för 2022–2024 visar på att få webbplatser har en god tillgänglighet, men att de offentliga webbplatserna i genomsnitt blir bättre år från år när det gäller tillgängligheten och att webbplatser som har återgranskats ett eller flera år senare har blivit bättre, vilket kan tyda på att myndighetens övervakning bidrar till förbättringar i tillgängligheten.

Genom lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet (2023:254) träder nya tillgänglighetsregler i kraft i juni 2025. Lagen syftar till att undanröja hinder på den inre marknaden genom att öka tillgängligheten till produkter och tjänster, framför allt för personer med funktionsnedsättning.  Det gäller bland annat tjänster inom elektronisk kommunikation, e-handel, e-böcker samt bank- och betaltjänster. Regeringen har beslutat att PTS får ansvar för marknadskontroll för produkter och delar av tillsynsansvaret för tjänster. PTS har även fått i uppdrag att i dialog med berörda aktörer främja insatser som underlättar genomförandet av de krav som följer av lagen.

Vidare följer det av arbetsmiljölagen (1977:1160) att arbetsförhållanden ska anpassas till människors olika förutsättningar. Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är diskriminering av personer med funktionsnedsättning förbjuden och omfattar bland annat att skäliga åtgärder för tillgänglighet ska vidtas. Det är en fråga om att alla ska kunna delta på lika villkor i arbetslivet. För att personer med funktionsnedsättning ska kunna delta på lika villkor som andra behöver arbetsmiljön vara öppen, inkluderande och tillgänglig. Det kan innebära behov av stödjande teknik eller andra hjälpmedel, individuella stödinsatser och tillgänglighetsanpassningar. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att skapa tillgängliga arbetsmiljöer.

Stockholm den 18 december 2024

 

 

 

Erik Slottner