HC12568: Skillnader i arbetslöshet och självförsörjning mellan inrikes och utrikes födda
Svar på fråga 2024/25:568 Skillnader i arbetslöshet och självförsörjning mellan inrikes och utrikes födda
till Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L)
Svar på fråga 2024/25:568 av Serkan Köse (S)
Skillnader i arbetslöshet och självförsörjning mellan inrikes
och utrikes födda
Serkan Köse har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att minska skillnaderna i självförsörjning och arbetslöshet mellan utrikes och inrikes födda.
Att Sverige har en hög andel individer som arbetar och är självförsörjande är en förutsättning för en gemensamt finansierad välfärd. Först och främst bör arbetslösheten mötas med utbildningsinsatser för att bättre rusta arbetssökande. Samtidigt behöver de strukturella problemen på arbetsmarknaden åtgärdas. Det handlar inte minst om att förstärka drivkrafterna till arbete och självförsörjning. Regeringen fortsätter därför arbetet med att återupprätta arbetslinjen i Sverige.
Regeringen vill stötta ekonomins återhämtning och prioriterar reformer inom framför allt tre områden: Det handlar att fortsätta stärka hushållens köpkraft, reformer för en ökad tillväxt och att återupprätta arbetslinjen så att fler kommer i arbete. För att möta den höga arbetslösheten har regeringen lämnat förslag i höstbudgeten om sänkt skatt på arbete och satsningar på utbildning och stöd till personer långt från arbetsmarknaden.
Många arbetslösa står långt från arbetsmarknaden. Därför föreslås en förstärkning av Arbetsförmedlingens stöd till arbetssökande med stora stödbehov. Det är en viktig åtgärd bl.a. för att stärka möjligheterna till arbete för utrikes födda, och därmed förbättra integrationen, och för personer med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.
Arbetsförmedlingen har i årets regleringsbrev ett fortsatt uppdrag att öka den geografiska och yrkesmässiga rörligheten bland arbetslösa. Den som står utan arbete måste vara beredd att läsa in en utbildning, omskola sig eller söka jobb i en annan kommun.
Den enskilt viktigaste insatsen för att långsiktigt etablera sig på arbetsmarknaden är utbildning. Satsningarna som gjorts på fler platser både inom yrkeshögskolan och den yrkesinriktade vuxenutbildningen förbättrar tillgången till utbildning så att fler snabbt kan komma i arbete.
Regeringen lägger om inriktningen för integrationspolitiken. Personer som kommer till Sverige ska så fort som möjligt etablera sig på arbetsmarknaden och bli självförsörjande, i stället för att fastna i långvarigt beroende av försörjningsstöd eller andra bidrag.
Stockholm den 18 december 2024
Mats Persson