HC12565: Samordning i arbetet mot utanförskap

Svar på fråga 2024/25:565 Samordning i arbetet mot utanförskap

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L)

 

Svar på fråga 2024/25:565 av Serkan Köse (S)
Samordning i arbetet mot utanförskap

Serkan Köse har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att skapa en sammanhängande bild av det arbete som bedrivs mot utanförskap på kommunal nivå och för att identifiera samt sprida effektiva metoder inom detta område.

Det utanförskap som präglar delar av samhället påverkar oss alla. Särskilt drabbade är de människor som lever i områden där utanförskapet är stort och vars liv, frihet och livschanser begränsas på grund av var de bor. Målet för regeringens politik mot utanförskap är att antalet människor som lever i utanförskap ska minska, att parallella samhällsstrukturer ska bekämpas, att det egna ansvaret att bli en del av samhället ska uppmuntras samt att människors trygghet och livschanser ska öka. Resurser ska riktas till de områden som behöver dem mest. Genom att lyfta områden där utanförskapet är stort blir samhället starkare samtidigt som framtidsutsikterna och livschanserna för de individer som bor där stärks.

I december 2023 fick Statistiska centralbyrån och Boverket i uppdrag av regeringen att genomföra en fördjupad analys om utanförskap. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för insatser till de områden som behöver dem som mest. Myndigheterna har studerat faktorer som kriminalitet, bidragsberoende, trångboddhet, lågt demokratiskt deltagande, svaga skolresultat, svag arbetsmarknadsetablering och ohälsa. Den fördjupade analysen ger således ett mångfacetterat och brett underlag som kommer att vara användbart för både regeringen och andra aktörer. Myndigheternas slutredovisning innefattar en sammanställning över områden med en stor sammanvägd problematik kopplad till utanförskap. Totalt bor mer än 700 000 personer i dessa områden, varav drygt 170 000 är under 18 år gamla.

Arbetet mot utanförskap måste bedrivas inom ordinarie strukturer inom olika politikområden samt på nationell, regional och lokal nivå. Det saknas i dag en sammanhängande bild av vilket arbete som bedrivs och vilka metoder som har goda effekter på kommunal nivå. För att skapa en överblick över vilka åtgärder som vidtas och sprida kunskap om effektiva metoder beslutade regeringen i april 2024 att utse en nationell samordnare mot utanförskap. Samordnaren ska underlätta kommunernas arbete i områden där utanförskapet är stort, med fokus på skola och förskola. Samordnaren ska bland annat sammanställa en lägesbild över situationen i dessa områden, kartlägga framgångsrikt arbete och lämna förslag med syfte att stärka och utveckla kommunernas arbete mot utanförskap.

 

Stockholm den 18 december 2024

 

 

 

Mats Persson