HC12557: Demokratins tillbakagång i Kirgizistan

Svar på fråga 2024/25:557 Demokratins tillbakagång i Kirgizistan

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Svar på fråga 2024/25:557 av Olle Thorell (S)
Demokratins tillbakagång i Kirgizistan

Olle Thorell har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att Sverige ska uppmärksamma frihetsberövandet av Temirlan Sultanbekov och den pågående inskränkningen av demokratiska rättigheter i Kirgizistan.

Regeringen ser allvarligt på rapporterna om inskränkning av mänskliga rättigheter i Kirgizistan. Sverige är, och har länge varit, en stark röst för upprätthållandet av och respekten för mänskliga fri- och rättigheter internationellt, inklusive i Centralasien.

Samarbetet inom EU spelar en central roll för relationerna med länderna i Centralasien, inklusive för dialogen om de mänskliga fri- och rättigheterna, som också omfattar stöd till människorätts- och demokratiförsvarare. EU och Kirgizistan har återkommande dialoger om mänskliga rättigheter; den senaste ägde rum i november. Under dessa dialoger diskuteras bland annat rättsstatsprinciper, civilsamhällets roll, oberoende rättsväsende och rätten till yttrande- och pressfrihet. Sverige tar även upp frågor om mänskliga rättigheter bilateralt med Kirgizistan.

Slutligen arbetar Sverige aktivt genom bland annat FN och andra multilaterala forum för att öka respekten för de mänskliga fri- och rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer. I både FN:s råd för mänskliga rättigheter och Generalförsamlingens tredje utskott är Sverige en röst för att lyfta såväl landsituationer som teman som särskilt behöver uppmärksammas. Sverige kommer fortsätta att arbeta, såväl nationellt som internationellt, för att alla fullt ut ska få åtnjuta sina mänskliga rättigheter.

 

Stockholm den 18 december 2024

 

 

 

Maria Malmer Stenergard