HC12533: Livskraftig vargstam i Sverige

Svar på fråga 2024/25:533 Livskraftig vargstam i Sverige

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Svar på fråga 2024/25:533 av Rebecka Le Moine (MP)
Livskraftig vargstam i Sverige

Rebecka Le Moine har frågat mig hur jag ska se till att en långsiktig livskraftig vargstam i Sverige säkerställs.

Vargens bevarandestatus i Sverige och Europa har stadigt förbättrats under senare år. Sänkningen av vargens skyddsstatus inom Bernkonventionen speglar denna i grunden positiva utveckling. En sänkning av skyddsstatus är en lämplig anpassning till den aktuella situationen, där vargstammens tillväxt och spridning gör att den inte längre anses behöva ett strikt skydd. Inom EU har vargen fortfarande ett strikt skydd enligt art- och habitatdirektivet. Efter beslutet om ändring i Bernkonventionen är nästa steg att EU-kommissionen nu kan föreslå en ändring av EU:s art- och habitatdirektiv. Även efter en eventuell ändring av skyddsstatusen i art- och habitatdirektivet kommer det finnas krav på att vargen i Sverige ska upprätthålla gynnsam bevarandestatus.

Vargstammen i Sverige har haft gynnsam bevarandestatus i åtminstone drygt 10 år. Vargpopulationen har också spridit sig till nya områden och kan nu återfinnas i stora delar av landet. Detta märks inte minst genom en ökning av antalet vargattacker på tamdjur i det södra rovdjursförvaltningsområdet.

En viktig aspekt för att säkerställa vargstammens långsiktiga livskraft är den genetiska variationen. Här spelar invandringen av vargar en avgörande roll. Under de senaste 15 åren har 8 vargar med östligt ursprung invandrat och gått i reproduktion samt fått avkomma i Sverige. Antalet överstiger de nivåer som Naturvårdsverket tidigare bedömt som nödvändig för att upprätthålla gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet. Antalet överstiger också den nivå som Naturvårdsverket har bedömt som nödvändig för att referensvärdet för gynnsam bevarandestatus ska vara inom intervallet 170–270. Genom invandringen minskar risken för inavel, vilket gör vargstammen mer motståndskraftig och därmed livskraftig på lång sikt.

För att säkerställa att vargstammen fortsätter vara livskraftig vid ett referensvärde om 170 individer har regeringen gett Naturvårdsverket i uppdrag att utreda och lämna förslag på vilka ytterligare förvaltningsåtgärder som krävs för att den svenska vargstammen ska bibehålla en gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet vid det referensvärdet. Naturvårdsverket ska också föreslå en tidsplan för genomförandet av åtgärderna och undersöka de ekonomiska kostnaderna för åtgärderna.

Stockholm den 11 december 2024

Peter Kullgren