HC12531: En lag om pensionärsråd
Svar på fråga 2024/25:531 En lag om pensionärsråd
till Statsrådet Anna Tenje (M)
Svar på fråga 2024/25:531 av Linnéa Wickman (S)
En lag om pensionärsråd
Linnéa Wickman har frågat mig om jag tänker verka för att regeringen lämnar förslag om lagstiftning som innebär att pensionärsråd görs obligatoriska nationellt, regionalt och kommunalt, och om jag tänker verka för att regeringen ökar stödet till kommuner och regioner för detta arbete.
Jag delar Linnéa Wickmans uppfattning om vikten av att äldre informeras och ges möjlighet att påverka i frågor som berör dem. Ett av målen för regeringens äldrepolitik är att äldre ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över sin vardag. Samtidigt ligger ansvaret för samråden, i enlighet med den kommunala självstyrelsen, hos kommuner och regioner och det är upp till dem att bestämma exakt hur och i vilken form dialog med medborgare och civilsamhälle bör ske.
På nationell nivå träffar jag regelbundet Pensionärskommittén och som Linnéa Wickman själv poängterar finns det redan i dag pensionärsråd i flertalet kommuner. En kartläggning som SPF-seniorerna lät göra 2022 visade att det då endast var fyra kommuner som inte hade något pensionärsråd. Jag kan därför konstatera att kommunerna ser värdet av den stora kompetens och kunskap rörande äldres levnadsvillkor som pensionärsorganisationerna besitter och strävar efter att tillvara ta den på bästa möjliga sätt och att pensionärsråden, trots att de inte är reglerade i lag, i stort fyller samma funktion som motsvarade äldreråd gör i våra nordiska grannländer.
Regeringen ser mot bakgrund av detta i nuläget inte något behov av en lagstadgad skyldighet för kommuner och regioner att inrätta pensionärsråd eller av något särskilt stöd till kommunerna för detta arbete.
Stockholm den 11 december 2024
Anna Tenje