HC12530: Icke-muslimska minoriteters situation i Aleppo

Svar på fråga 2024/25:530 Icke-muslimska minoriteters situation i Aleppo

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Svar på fråga 2024/25:530 av Kadir Kasirga (S)
Icke-muslimska minoriteters situation i Aleppo

Kadir Kasirga har frågat mig vilka initiativ jag avser ta bilateralt och inom internationella forum för att skydda de utsatta minoriteterna i Aleppo mot bakgrund av stridigheterna i nordvästra Syrien.

Låt mig börja med att kommentera det historiska skeendet i Syrien där Assadregimen nyligen fallit efter nästan 14 år av inbördeskrig och ofattbar brutalitet mot den egna befolkningen. Det är dock alltjämt för tidigt att dra bestämda slutsatser om vad detta betyder på sikt – både för Syrien och för regionen. Vi följer utvecklingen mycket noga. Nu krävs en lugn och ordnad makttransition i Syrien. Skydd av civila – inklusive Syriens alla minoritetsgrupper – och civil infrastruktur, samt obehindrat humanitärt tillträde i enlighet med den internationella humanitära rätten, måste tillgodoses.

Frågan om skydd av religiösa minoriteters rättigheter i Mellanöstern är prioriterad av regeringen.

Sverige arbetar tillsammans med andra internationella aktörer såsom den internationella kontaktgruppen för religionsfrihet och den internationella alliansen för religions- och trosfrihet för att bland annat öka skyddet av kristna minoriteter i Syrien, Mellanöstern och Nordafrika.

Minoriteters rättigheter lyfts även fram i Sveriges biståndsarbete. Regeringen har lyft fram vikten av att verka för religionsfrihet och skydd för kristna minoriteter genom reformagendan Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt.

I år antog regeringen både den regionala utvecklingsstrategin för Mellanöstern och Nordafrika (2024–2027) och den regionala strategin för Syrienkrisen (2024–2026). I båda strategierna anges ökad religionsfrihet och skydd av minoriteter som viktiga delmål. Aleppo-provinsen omfattas av strategin för Syrienkrisen.

Genom den regionala strategin för Syrienkrisen arbetar Sverige också med att motverka våldsbejakande extremism i Syrien. Sverige har inte samarbetat med den syriska regimen, och inga biståndsmedel ska heller gagna våldsbejakande extremistgrupper. Sverige är därutöver en engagerad medlem i den Globala koalitionen mot Daesh samt arbetar aktivt med frågan om ansvarsutkrävande för brott begångna i Syrien, bland annat av Daesh.

Den senaste tidens dramatiska utveckling påverkar förutsättningarna också för biståndet och för det arbete som pågår för att omsätta strategin i konkreta insatser. I takt med att situationen klarnar kommer detta att analyseras tillsammans med Sida och i samråd med andra partners och givare.

 

 

Stockholm den 13 december 2024

 

 

 

Maria Malmer Stenergard