HC12518: Konsekvenser av utförsäljningen av Bilprovningen
Svar på fråga 2024/25:518 Konsekvenser av utförsäljningen av Bilprovningen
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Svar på fråga 2024/25:518 av Peder Björk (S)
Konsekvenser av utförsäljningen av Bilprovningen
Peder Björk har frågat mig på vilket sätt jag har säkerställt att AB Svensk Bilprovning (Bilprovningen) inte såldes för billigt och att köparen är ett seriöst företag, och om jag kan garantera att utförsäljningen inte leder till att stationer läggs ned i framför allt glesbygd.
Regeringskansliet har genomfört en strukturerad och konkurrensutsatt försäljningsprocess med syftet att avyttra samtliga statens aktier i Bilprovningen på ett transparent och icke-diskriminerande sätt. Ett större antal potentiella köpare kontaktades varav flera lämnade bud. Försäljningen bedöms resultera i det affärsmässigt bästa utfallet för staten och skattebetalarna.
Transportstyrelsen, som utövar tillsyn över fordonsbesiktningsmarknaden, bedömer i sin rapport om fordonsbesiktningsmarknaden 2023 att den svenska fordonsbesiktningsmarknaden i stort fungerar väl avseende tillgänglighet. Antalet stationer i landet har ökat sedan omregleringen av fordonsbesiktningsmarknaden.
Bilprovningen har sedan omregleringen av besiktningsmarknaden 2010 inte haft något samhällsuppdrag, utan drivits på marknadsmässiga grunder. Det bedöms av affärsmässiga skäl osannolikt att en ny ägare till Bilprovningen skulle avveckla besiktningsstationer i glesbygd eftersom dessa typiskt sett är lönsamma.
Stockholm den 4 december 2024
Elisabeth Svantesson