HC12495: Regeringens framtida kulturpolitik
Svar på fråga 2024/25:495 Regeringens framtida kulturpolitik
till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)
Svar på fråga 2024/25:495 av Louise Thunström (S) Regeringens framtida kulturpolitik
Louise Thunström har frågat mig om den minskade andelen av statsbudgeten för kultur är en medveten strategi för regeringens kulturpolitik.
Jag vill poängtera att kulturbudgetens andel av det totala budgetutrymmet är ett mycket inadekvat mått på regeringens ambitioner för kulturområdet. Regeringen genomför nu historiskt stora satsningar på både försvar och rättsväsende, vilket har medfört en betydande ökning av det totala budgetutrymmet. Som en följd har lejonparten av de övriga utgiftsområdenas andel av budgeten minskat, däribland kulturområdet.
Det innebär däremot inte att regeringen med denna budget skulle minska sina satsningar på kulturen. Tvärtom tillför regeringen under nästa år totalt 232 miljoner kronor till kulturområdet, vilket motsvarar en ökning av kulturbudgeten med 2,6 procent.
Som mått är kulturbudgetens andel av den totala statsbudgeten behäftat med flera brister, eftersom det inte tar någon hänsyn till andra åtgärder som regeringen vidtagit som gynnar kulturverksamheter och kulturskapare.
Ett sådant exempel är att helt vanliga hushåll, som utgör den största privata finansiären av kultursektorn, med regeringens politik fått sänkt skatt och därmed mer pengar kvar i plånboken. Det möjliggör för fler att kunna unna sig exempelvis ett teaterbesök, en konsert eller att gå på museum.
Inte heller tar måttet hänsyn till regeringens framgångsrika inflationsbekämpning, som under nästa år beräknas minska kommunsektorns samlade pensionskostnader med upp emot 50 miljarder kronor enligt Sveriges Kommuner och Regioner. Detta ökar sammantaget möjligheterna för både regioner och kommuner att prioritera andra delar i sina respektive budgetar, där en del kan vara kulturen.
Stockholm den 4 december 2024
Parisa Liljestrand