HC1247: Företags beredskap vid krig

Svar på fråga 2024/25:47 Företags beredskap vid krig

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Svar på fråga 2024/25:47 av Björn Söder (SD)
Företags beredskap vid krig

Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några särskilda åtgärder, och i så fall vilka, med anledning av en rapport som visar att en majoritet av företagen i södra Sverige inte tagit del av information om beredskap alls och att en femtedel inte anser att de behöver arbeta med sin beredskap.

Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskrigets slut. Det rasar ett krig i Europa och Försvarsberedningen konstaterade redan 2017 att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Detta är den verklighet som samtliga aktörer inom totalförsvaret har att förhålla sig till. Samhällets aktörer måste således vidta åtgärder för att kunna möta och hantera ett väpnat angrepp. Aktörer inom totalförsvaret som inte påbörjat detta arbete ligger efter.

Det är i stor utsträckning privata aktörer som äger och ansvarar för många av de viktigaste samhällsfunktionerna. Därmed är näringslivet av central betydelse för totalförsvaret och inte minst försörjningsberedskapen. Det finns ett stort engagemang hos näringslivet att bidra i uppbyggnaden av totalförsvaret och privat-offentlig samverkan är en grundläggande förutsättning för att stärka vår förmåga.

Som ett led i arbetet med att intensifiera privat-offentlig samverkan beslutade regeringen i januari 2023 att inrätta det tvärsektoriella näringslivsrådet. Rådet är ett forum på strategisk nivå för ömsesidigt informationsutbyte och rådgivning i frågor som är av gemensam vikt för näringslivet, arbetstagarorganisationerna och staten avseende totalförsvar och krisberedskap. I höst ska det sjunde mötet genomföras.

För att ytterligare öka takten i beredskapsarbetet beslutade regeringen i juni 2024 om en ny utredning där en nationell rådgivare tillsattes för att stärka privat-offentlig samverkan i totalförsvaret. Rådgivaren ska stödja såväl regeringens arbete med att stärka svensk försörjningsberedskap som näringslivets beredskapsplanering genom att bland annat bidra till utvecklad samverkan mellan statliga aktörer och näringslivet.

Regeringen har även gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Tillväxtverket i uppdrag att ta fram en modell för en sammanhållen funktion för information till företag om produktionsomställningar.

Vidare har regeringen gett MSB och Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra en försörjningsanalys avseende samhällets behov av och tillgång till sjukvårdsprodukter. Utifrån det rådande omvärldsläget med krig i Europa och med erfarenheterna från pandemin i färskt minne är det angeläget att långsiktig planering för försörjningsberedskap säkerställs, parallellt med prioriteringar för att snabbt bygga förmåga.

Genom flertalet åtgärder arbetar således regeringen för att företag ska bli mer involverade i totalförsvaret och i planeringen av samhällets försörjningsberedskap. Senare i höst kommer regeringen att överlämna totalförsvarspropositionen 2025–2030 till riksdagen där totalförsvarets fortsatta inriktning och utformning föreslås.

Stockholm den 2 oktober 2024

 

 

Carl-Oskar Bohlin