HC12461: Stressrelaterad psykisk ohälsa hos kvinnor

Svar på fråga 2024/25:461 Stressrelaterad psykisk ohälsa hos kvinnor

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Svar på fråga 2024/25:461 av Olle Thorell (S)
Stressrelaterad psykisk ohälsa hos kvinnor

Olle Thorell har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka det förebyggande arbetsmiljöarbetet och minska stressrelaterad psykisk ohälsa, särskilt bland kvinnor i kontaktyrken inom välfärdssektorn.

Jag välkomnar ledamotens engagemang i frågan. Rapporten som ledamoten hänvisar till ger ytterligare värdefullt underlag för förståelsen för mekanismerna bakom den ökande psykiska ohälsan.

Grunden för arbetsmiljölagstiftningen är att det är arbetsgivarens ansvar att trygga en god och säker arbetsmiljö genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Även skyddsombuden på arbetsplatserna har en central roll i dessa frågor. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) är betydelsefulla för att synliggöra och åtgärda problem i arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket har 2022 – 2024 bedrivit en särskild nationell tillsynsinsats inom vård och omsorgssektorn med fokus på organisatorisk och social arbetsmiljö.

Av regeringens arbetsmiljöstrategi 2021 – 2025 (skr. 2020/21:92) följer att utvecklingen med ökad stress i arbetslivet behöver brytas. Regeringens myndigheter inom arbetsmiljöområdet, Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetslivskunskap, Mynak, har i uppdrag att årligen ta fram åtgärdsplaner för att genomföra arbetsmiljöstrategin inom sina respektive områden. Genom regeringens arbetsmiljöforum förs vidare en löpande dialog i frågorna med representanter för arbetsmarknadens parter och berörda myndigheter.

Regeringen gav tidigare i år en särskild utredare i uppdrag att ta fram ett förslag till regeringens arbetsmiljöstrategi för perioden 2026 – 2030 (dir. 2024:56). I uppdraget ingår bland annat att analysera genomslaget för den nuvarande arbetsmiljöstrategin med dess fyra delmål och bedöma om delmålen är ändamålsenligt utformade med hänsyn till bland annat pågående omvärldsförändringar. Dagens arbetsliv präglas av en rad omvärlds­förändringar och faktorer som på olika sätt påverkar förutsättningarna för delmålens genomslag, bland annat arbetsrelaterad stress. Uppdraget ska redovisas senast den 11 juni 2025.

Vidare tar Mynak just nu fram en studie som jämför förändringar gällande den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön på den svenska arbetsmarknaden innan och under covid-19-pandemin. Ett syfte med studien är att undersöka om utvecklingen ser olika ut bland olika grupper, utifrån bakgrundsfaktorer såsom kön, ålder, utbildningsnivå, socioekonomisk status samt yrkesgrupp, inklusive yrken med potential för distansarbete. Studien ska presenteras den 29 november i år.

Jag vill slutligen understryka vikten av att alla har en jämställd och bra arbetsmiljö, oavsett var och med vad man arbetar. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i arbetslivet och ha en trygg och säker arbetsmiljö.  

Stockholm den 27 november 2024

 

 

 

Paulina Brandberg