HC12455: Regeringens åtgärder mot arbetslösheten
Svar på fråga 2024/25:455 Regeringens åtgärder mot arbetslösheten
till Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L)
Svar på fråga 2024/25:455 av Olle Thorell (S)
Regeringens åtgärder mot arbetslösheten
Olle Thorell har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta inom ramen för mitt ansvarsområde för att säkerställa att den stigande arbetslösheten hanteras effektivt och att arbetsmarknadspolitiken blir tillräckligt kraftfull för att möta de allvarliga utmaningar som Sverige nu står inför.
När regeringen tillträdde var inflationen mycket hög och regeringen bedömde att svensk ekonomi skulle gå in i en lågkonjunktur 2023. Läget på arbetsmarknaden har som förväntat försämrats. Den viktigaste åtgärden för att pressa tillbaka arbetslösheten har varit att prioritera bekämpningen av inflationen. Den kampen är nu vunnen och det är tid för att investera.
Regeringen vill stötta ekonomins återhämtning och prioriterar reformer inom framför allt tre områden: Det handlar att fortsätta stärka hushållens köpkraft, reformer för en ökad tillväxt och att återupprätta arbetslinjen så att fler kommer i arbete. Även drivkrafter för att komma i arbete är av stor betydelse. Regeringen arbetar med reformer som ökar aktivitetskraven för den som kan arbeta men ändå lever på bidrag.
Arbetsmarknadspolitiken behöver bli mer effektiv. Många klarar av att söka jobb på egen hand. Arbetslösheten är dock till stor del strukturell. En stor andel av de arbetslösa har begränsade färdigheter och står långt ifrån arbetsmarknaden. För dessa finns det ett större behov av stöd och åtgärder som bör vara kostnadseffektiva och anpassas till de arbetslösas olika förutsättningar och behov. För att underlätta inträdet på arbetsmarknaden behövs bl.a. insatser som ger kunskaper i svenska språket eller arbetsplatsnära erfarenhet.
Många arbetslösa står långt ifrån arbetsmarknaden. Därför föreslås en förstärkning av Arbetsförmedlingens stöd med egen personal till arbetssökande med stora stödbehov. I budgetpropositionen för 2025 föreslås ett tillskott på 79 miljoner kronor till Arbetsförmedlingen. För 2026 beräknar regeringen att 158 miljoner kronor tillförs verksamheten och 238 miljoner kronor från och med 2027. Det är en viktig åtgärd bl.a. för att stärka möjligheterna till arbete för utrikes födda, och därmed förbättra integrationen, och för personer med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.
Arbetsförmedlingen har i regleringsbrevet för 2024 fått ett fortsatt uppdrag att öka den geografiska och yrkesmässiga rörligheten bland arbetslösa. Den som står utan arbete måste vara beredd att läsa in en utbildning, omskola sig eller söka jobb i en annan kommun.
Regeringen har nyligen beslutat om att höja ersättningen för bl.a. resa och logi i samband med anställningsintervjuresor och deltagande i programinsatser, exempelvis arbetsmarknadsutbildning, i syfte att främja och skapa incitament för den yrkesmässiga och geografiska rörligheten bland arbetssökande.
Den enskilt viktigaste insatsen för att långsiktigt etablera sig på arbetsmarknaden är utbildning. Utbildning av hög kvalitet stärker individers möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden och gör det möjligt att ta till vara allas kompetens. Regeringen har därför gjort omfattande satsningar inom utbildningspolitiken och i budgetpropositionen för 2025 föreslås ytterligare medel för fler platser inom regionalt yrkesvux.
Stockholm den 27 november 2024
Mats Persson