HC12433: Förutsättningar för bedömning av solcellsparker

Svar på fråga 2024/25:433 Förutsättningar för bedömning av solcellsparker

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Svar på fråga 2024/25:433 av Lars Mejern Larsson (S)
Förutsättningar för bedömning av solcellsparker

Lars Mejern Larsson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att ge länsstyrelserna rätt förutsättningar att tillståndsbedöma solcellsparker som sträcker sig över stora områden som tidigare inte varit exploaterade.

Solcellsparker har de senaste åren byggts ut i stor skala, och frågeställaren ser behov av en tydligare och mer förutsägbar miljöprövning, som tar hänsyn till flera olika motstående intressen.

Jag instämmer i beskrivningen av att vi behöver producera mer el för att möta elektrifieringens utmaningar, och att vi därför står inför ett stort behov av ny fossilfri elproduktion. Regeringen har därför vidtagit flertalet åtgärder för att förbättra förutsättningarna för ny planerbar och fossilfri elproduktion. Även om solcellsanläggningar i sig inte ger planerbar el så kan de ändå bidra till att fylla behovet av fossilfri elproduktion, särskilt då det är relativt korta ledtider för solceller i jämförelse med andra kraftslag. I takt med att solcellsparker blir större och fler blir resurstillräcklighet och driftsäkerhet allt viktigare frågor, liksom frågan om förprövningen av solcellsparker.

Enligt branschen godkändes 95 ansökningar om solcellsparker av länsstyrelsen under första halvåret 2024, och 463 anläggningar väntade fortfarande på godkännande. De solcellsparker som byggs behöver placeras på rätt plats, både med hänsyn till elsystemets behov, och för att ta hänsyn till annan markanvändning och andra samhällsintressen. Det är också värt att lyfta att det finns flera pågående projekt och studier för att kunna hitta synergier mellan solcellsparker och biologisk mångfald, och för att kunna kombinera solceller med jordbruk, så kallat ”agrivoltaiska system”. Regeringen har gett Statens jordbruksverk i uppdrag att analysera behovet av och möjligheterna att stärka skyddet av jordbruksmark och att analysera om livsmedelsproduktion eller biologisk mångfald bör främjas ytterligare i samband med att mark används för solcellsparker.

Dessutom har regeringen gett en särskild utredare i uppdrag att se över och lämna förslag på hur tillståndsprövningen enligt miljöbalken kan förenklas och förkortas genom att göra prövningen mer flexibel, effektiv och förutsebar (Dir. 2023:78). I uppdraget ingår bland annat frågor om samrådsprocesser.

Regeringen vill inte förekomma utredarens förslag vad gäller frågor kopplade till tillståndsprövning av solcellsparker, inklusive den problematik som frågeställaren lyfter.

Stockholm den 20 november 2024

 

 

 

Ebba Busch