HC12430: Trygghet för hbtqi-personer i hela landet

Svar på fråga 2024/25:430 Trygghet för hbtqi-personer i hela landet

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Svar på fråga 2024/25:430 av Johanna Haraldsson (S)
Trygghet för hbtqi-personer i hela landet

Johanna Haraldsson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att hbtqi-personer i större utsträckning ska känna sig trygga och inkluderade i samhället i hela landet, särskilt på mindre orter och i landsbygd.

 

Jag vill tacka Johanna Haraldsson för hennes engagemang i denna viktiga fråga, ett engagemang som jag delar fullt ut.

 

Alla människor ska ha samma förutsättningar att forma samhället och sina egna liv. Hela Sverige ska vara ett tryggt land att leva i oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Ett föregångsland där vi står upp för allas rätt att vara den man är och älska den man vill. Alla ska känna sig trygga att vara sig själva – utan att riskera våld, trakasserier eller diskriminering. Oavsett var i Sverige man bor.  

Under senare år har flera insatser genomförts som bidragit till ökad öppenhet i samhället och till att stärka hbtqi-personers lika rättigheter. Samtidigt kvarstår utmaningar när det gäller hbtqi-personers situation. Hot och hat liksom diskriminering mot hbtqi-personer förekommer fortfarande. Därför behöver vi fortsätta med flera av de insatser som pågår samtidigt som vi behöver göra mer.

 

Låt mig ge några exempel. Polismyndigheten har i uppdrag att utveckla dels sitt arbete med att utreda och lagföra personer för hatbrott och andra brott som hotar demokratin. Myndigheten arbetar även mot it-relaterade hatbrott och andra brott som hotar demokratin. Polismyndigheten ska även ha kontinuerlig dialog och samarbete med grupper som upplever sig utsatta för hatbrott.

Brottsoffermyndigheten har i uppdrag att ta fram och sprida information till de som riskerar att utsättas eller har utsatts för hatbrott. Arbetet ska inkludera insatser riktade till verksamma inom myndigheter och civilsamhället som möter personer utsatta för hatbrott med olika motiv. Utgångspunkten för arbetet är att det ska få fler att polisanmäla händelser som kan vara hatbrott.

Även hedersrelaterat våld och förtryck kan drabba hbtqi-personer. Särskilt unga hbtqi-personer riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck, bland annat s.k. omvändelseförsök. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har i uppdrag att genomföra en fördjupad analys av behovet av stödinsatser om hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive utsatthet för s.k. omvändelseförsök mot unga hbtqi-personer. Myndigheten ska vid behov utveckla sådana stödinsatser och därefter utveckla och sprida kunskap om tillgängliga stödinsatser

Egna mötesplatser där unga hbtqi-personer kan känna gemenskap och trygghet är viktigt. Att skapa bättre tillgång till trygga mötesplatser för unga hbtqi-personer är därför en angelägen fråga för regeringen. MUCF fördelar statsbidrag för insatser som främjar mötesplatser för unga hbtqi-personer. Regeringen har även givit myndigheten i uppdrag att stärka förutsättningarna att skapa och bibehålla fysiska såsom digitala mötesplatser för unga hbtqi-personer.

 

Även Socialstyrelsen fördelar årligen statsbidrag till kommuner och regioner för insatser för att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Regeringen har tillfört extra medel för detta statsbidrag under 2023 och 2024. 

 

Arbete pågår även med en ny handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter i syfte att konsolidera, komplettera och kraftsamla arbetet.

Stockholm den 19 november 2024

 

 

 

Paulina Brandberg