HC12427: Höga matpriser och behovet av åtgärder för att minska kostnadskrisen

Svar på fråga 2024/25:427 Höga matpriser och behovet av åtgärder för att minska kostnadskrisen

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Svar på fråga 2024/25:427 av Olle Thorell (S) Höga matpriser och behovet av åtgärder för att minska kostnadskrisen

Mot bakgrund av de senaste årens stigande matpriser, har Olle Thorell frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att matpriserna pressas ned och konkurrensen stärks, särskilt för att underlätta för låginkomsttagare och människor i ekonomiskt utsatta områden som Järva.

För att säkerställa att företag inte höjer sina priser oproportionerligt har regeringen skärpt bevakningen av prisbildningen i den svenska ekonomin, särskilt i branscher med bristande konkurrens. Detta har skett genom att medel tillförts Konkurrensverket för ökad tillsyn, samt genom att utreda möjligheten till utökade verktyg för Konkurrensverket för att säkra en effektiv konkurrenstillsyn. Därutöver har regeringen även kallat till sig och fört samtal med företrädare för de svenska livsmedelskedjorna.

Regeringen arbetar även för att stärka det svenska jordbruket. Jordbruket gynnas av regeringens åtgärder för att sänka drivmedelskostnaderna, till exempel har regeringen föreslagit att den tillfälligt utökade nedsättningen av skatt på jordbruksdiesel förlängs. Regeringen avser även genomföra ändringar som möjliggör ett högre nyttjande av EU-medel. Lägre kostnader för jordbruket bör i slutändan även komma hushållen till del i form av lägre matpriser.

Att stigande priser på bland annat matvaror slår hårt mot hushållen, och allra hårdast mot de som redan har små marginaler, är en av orsakerna till att regeringen prioriterade bekämpningen av inflationen. För att stötta de som har det allra tuffast har regeringen dessutom föreslagit åtgärder som riktar sig just till dessa: en förlängning av det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag; en höjning av beloppet för individer som får sjukpenning i särskilda fall; och en höjning av boendetillägget.

Det bästa sättet att minska den ekonomiska utsattheten är dock att få fler i arbete. Regeringens ambition är därför att ytterligare stärka arbetslinjen. Strukturella reformer på den svenska arbetsmarknaden och i bidragssystemen krävs för att minska antalet människor som är beroende av bidrag. För att det ska bli mer lönsamt att gå från bidrag till arbete och egen försörjning vill regeringen fortsätta sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare. För att fler ska komma i arbete behöver även fler företag starta och växa i Sverige. Den här regeringen kommer därför föra en politik som lägger grunden för en högre tillväxt. Så tar vi viktiga steg för att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

 

Stockholm den 20 november 2024

 

 

 

Elisabeth Svantesson