HC12420: Försäkringskassans hantering av A1-intyg

Svar på fråga 2024/25:420 Försäkringskassans hantering av A1-intyg

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Svar på fråga 2024/25:420 av Martina Johansson (C)
Försäkringskassans hantering av A1-intyg

Martina Johansson har frågat mig hur jag avser att arbeta för att den fria rörligheten ska fungera och för att Försäkringskassan ska värna enskildas möjligheter att arbeta i olika länder.

Den fria rörligheten av personer och tjänster inom EU är av stor betydelse för enskildas möjligheter att arbeta i olika länder, men också för att värna EU:s konkurrenskraft. De så kallade samordningsbestämmelserna om social trygghet, som finns i Europaparlamentets och Rådets förordningar (EG) nr 883/2004 och (EG) nr 987/2009 och reglerar vilket lands sociala trygghetslagstiftning som ska gälla för en person i olika situationer, har delvis också som syfte att underlätta för personer att ta ett arbete i ett annat land.

Som huvudregel gäller enligt samordningsbestämmelserna att man ska vara socialförsäkrad i det land där man arbetar. I en sådan situation är det inte relevant att använda intyg A1.

Det finns undantag från huvudregeln. Den person som är utsänd för att för arbetsgivarens räkning tillfälligt utföra ett arbete i ett annat land ska anses vara fortsatt socialförsäkrad i det utsändande landet. I en sådan situation finns behov av ett så kallat A1-intyg för att personen ska kunna visa vilket lands sociala trygghet som han eller hon omfattas av.

Trots att det rör sig om en kortare anställning behöver det inte per automatik innebära att man är utsänd, utan det kan vara så att personen ska vara socialförsäkrad i det land där han eller hon arbetar. Frågan om i vilket land en person ska vara socialförsäkrad prövas av Försäkringskassan, och kan i vissa fall vara komplex. Genom uttalanden från framför allt Högsta Förvaltningsdomstolen får Försäkringskassan vägledning i hur de ska bedöma frågan.

Jag delar uppfattningen att handläggningstiderna är ett problem. Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att komma till rätta med detta. Det rör sig bland annat om medelstillskott i vår- och höständringsbudgeten. För att bland annat skapa en långsiktighet och stärka Försäkringskassans kärnverksamhet föreslår regeringen vidare att myndigheten tillförs medel också för 2025, 2026 och 2027.

Jag förväntar mig att Försäkringskassans ledning nu vidtar de åtgärder som krävs för att vända utvecklingen. 

Stockholm den 20 november 2024

 

 

 

Anna Tenje