HC12416: Ökande långtidsarbetslöshet

Svar på fråga 2024/25:416 Ökande långtidsarbetslöshet

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L)

 

Svar på fråga 2024/25:416 av Serkan Köse (S)
Ökande långtidsarbetslöshet

Serkan Köse har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att motverka den ökande långtidsarbetslösheten och förbättra arbetsmöjligheterna för de som stått utanför arbetsmarknaden under en längre tid.

Läget på arbetsmarknaden har som förväntat försämrats. Den viktigaste åtgärden för att pressa tillbaka arbetslösheten och långtidsarbetslösheten har varit att prioritera bekämpningen av inflationen. Den kampen är nu vunnen och det är tid för att investera.

Regeringen vill stötta ekonomins återhämtning och prioriterar reformer inom framför allt tre områden: Det handlar att fortsätta stärka hushållens köpkraft, reformer för en ökad tillväxt och att återupprätta arbetslinjen så att fler kommer i arbete.

Många arbetslösa står långt ifrån arbetsmarknaden. Därför föreslås en förstärkning av Arbetsförmedlingens stöd med egen personal till arbetssökande med stora stödbehov. I budgetpropositionen för 2025 föreslås ett tillskott på 79 miljoner kronor till Arbetsförmedlingen. För 2026 beräknar regeringen att 158 miljoner kronor tillförs verksamheten och 238 miljoner kronor från och med 2027.

Arbetsförmedlingen har också ett uppdrag i regleringsbrevet om ett förstärkt stöd för att effektivt sammanföra långtidsarbetslösa med arbetsgivare. Arbetsförmedlingen ska, med egen personal, lokalt och regionalt effektivt sammanföra arbetssökande med de arbetsgivare som söker arbetskraft.

Arbetsförmedlingen har i regleringsbrevet även fått ett fortsatt uppdrag att öka den geografiska och yrkesmässiga rörligheten bland arbetslösa. Den som står utan arbete måste vara beredd att läsa in en utbildning, omskola sig eller söka jobb i en annan kommun.

Regeringen avser att besluta om att höja ersättningen för bland annat resa och logi i samband med anställningsintervjuresor och deltagande i programinsatser, exempelvis arbetsmarknadsutbildning, i syfte att främja och skapa incitament för den yrkesmässiga och geografiska rörligheten bland arbetssökande.

Den enskilt viktigaste insatsen för att långsiktigt etablera sig på arbetsmarknaden är utbildning. Utbildning av hög kvalitet stärker individers möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden och gör det möjligt att ta till vara allas kompetens.

Satsningarna som gjorts på fler platser både inom yrkeshögskolan och den yrkesinriktade vuxenutbildningen förbättrar tillgången till utbildning så att fler snabbt kan komma i arbete. I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen ett tillskott på 900 miljoner kronor, inklusive studiemedel, för cirka 11 000 utbildningsplatser inom regional yrkesinriktad vuxenutbildning i komvux. Dessutom dubbleras bidraget till handledare i lärlingsvux.

Stockholm den 20 november 2024

 

Mats Persson