HC12380: Samverkansavtalen och tillgängligheten i regioner med långa avstånd

Svar på fråga 2024/25:380 Samverkansavtalen och tillgängligheten i regioner med långa avstånd

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2024/25:375, 379 och 380 av Kalle Olsson (S) Trafikverkets budget och konsekvenser för samverkansavtal i norra Sverige, Tillgänglighetsinsatser i norra Sverige genom omfördelning av anslag för trafikavtal och Samverkansavtalen och tillgängligheten i regioner med långa avstånd

Kalle Olsson har ställt tre frågor till mig. För det första har han frågat mig vilka åtgärder jag överväger för att ge långsiktiga förutsättningar för regionernas kollektivtrafikmyndigheter att planera och investera i kollektivtrafik, utan att årliga budgetbegränsningar leder till plötsliga trafikneddragningar. För det andra har han frågat mig om jag och regeringen överväger en omfördelning av anslag för trafikavtal så att kritiska tillgänglighetsinsatser för norra Sverige kan prioriteras på samma sätt som andra statliga kollektivtrafikavtal. För det tredje har han frågat mig hur jag och regeringen avser att säkerställa att de samverkansavtal som Trafikverket tecknat, och som är avgörande för att upprätthålla tillgänglighet i regioner med långa avstånd, finansieras i enlighet med Trafikverkets behovsanalys.

Jag vill börja med att påminna Kalle Olsson om att det är regionerna som ansvarar för den lokala och regionala kollektivtrafiken, medan interregional kollektivtrafik i huvudfallet bedrivs på kommersiella grunder. Trafikverket har i förekommande fall i uppdrag att ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, inklusive flygtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift.

Som underlag för de upphandlingar Trafikverket gör kartlägger myndigheten tillgängligheten mellan olika delar av landet. Baserat på dessa utredningar, det uppdrag myndigheten har, samt de medel som finns avsatta i statens budget genomför Trafikverket upphandlingar och ingår samverkansavtal.

Tilldelningen av medel för sådana trafikavtal sker i den statliga budgetprocessen. I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen att drygt 1 miljard kronor ska avsättas för att finansiera statens trafikavtal 2025, vilket är ca 50 miljoner kronor mer än anslagsnivåerna för 2024.

Stockholm den 13 november 2024

 

 

 

Andreas Carlson