HC12377: Säkerställande av användningen av svenskt militärt stöd till Ukraina
Svar på fråga 2024/25:377 Säkerställande av användningen av svenskt militärt stöd till Ukraina
till Försvarsminister Pål Jonson (M)
Svar på fråga 2024/25:377 av Olle Thorell (S)
Säkerställande av användningen av svenskt militärt stöd till Ukraina
Olle Thorell har frågat mig hur jag, inom ramen av mitt tjänsteutövande, säkerställer att de vapensystem, materiel och finansiella medel som Sverige skickar till Ukraina används korrekt, underhålls effektivt och kommer till rätt användning, samt vilka åtgärder och system finns på plats för att följa upp och spåra användningen av det svenska militära biståndet.
Sveriges donationer av materiel föregås av dialoger med Ukraina och allierade länder för att säkerställa att materielen fyller ett konkret behov. Detta sker i flera steg inom ramen för koordineringsfunktionen Ukraine Defense Contact Group, UDCG.
Större materieldonationer omfattar som regel även användarutbildning och teknisk utbildning samt en försörjningslösning för större materielsystem. Detta omfattar bland annat underhållstjänst i Polen, Rumänien eller Slovakien. Försörjningslösningen omfattar även större reparationer och uppgraderingar av materielen i Sverige.
Innan transport av donerad materiel genomförs finns ett formellt mottagningssystem, där ambassadpersonal godkänner innehåll samt adressat i Ukraina. Transport av donerad materiel sker företrädesvis i samverkan med en stab under UDCG benämnd Security Assistance Group – Ukraine, SAG-U. Genom SAG-U får Sverige information om enskilda transporter och att materielen når rätt förband.
Sverige har också ett system för efterkontroller somt omfattar lätta vapen och ammunition till dessa. Det är Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som är ansvarig myndighet för att planera och utföra efterkontroller av exporterad svensk krigsmateriel. Även European External Action Service, EEAS har möjlighet att utföra efterkontroller av krigsmateriel som donerats via den Europeiska fredsfaciliteten.
Erfarenhetshanteringen sker genom särskilda kanaler. Sverige får regelbunden information om ukrainska operativa och underhållsmässiga erfarenheter. Informationen används bland annat för att justera det svenska stödet.
Finansiella bidrag har riktats främst till etablerade fonder vars syfte är att genomföra större materielupphandlingar. Uppföljningen av dessa upphandlingar sker via ett svenskt deltagande i fondernas styr- eller arbetsgrupp.
Stockholm den 13 november 2024
Pål Jonson