HC12368: Regionala skillnader i arbetslöshet i Sverige

Svar på fråga 2024/25:368 Regionala skillnader i arbetslöshet i Sverige

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L)

 

Svar på fråga 2024/25:368 av Serkan Köse (S)
Regionala skillnader i arbetslöshet i Sverige

Serkan Köse har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska de regionala skillnaderna i arbetslöshet och säkerställa att arbetsmarknads­politiken är effektiv i att stödja de regioner som är hårdast drabbade av arbetslöshet.

Låt mig inledningsvis slå fast att regeringens linje är tydlig – arbetsmarknads­politiken behöver bli mer effektiv både nationellt och regionalt, alla som kan arbeta ska arbeta. Detta är en förutsättning för det svenska välfärdssamhället. Regeringens strategi för att få fler i sysselsättning och en välfungerande arbetsmarknad är inriktad på att återupprätta arbetslinjen, aktivera arbetslösa samt prioritera kostnadseffektiva åtgärder, insatser som ger kunskaper i svenska språket och utbildningar som gynnar kompetensförsörjningen.

Arbetslösheten är till stor del strukturell. Det är också de regionala skillnaderna även om det finns demografiska faktorer som påverkar. En gemensam utmaning, nationellt och regionalt, är att en stor andel av de arbetslösa har begränsade färdigheter och står långt ifrån arbetsmarknaden. För dessa finns det ett större behov av stöd och åtgärder som anpassas till de arbetslösas olika förutsättningar och behov samt till arbetsgivares behov av att hitta arbetskraft med rätt utbildning och kompetens. Effektiv matchning är nödvändig för att både förkorta arbetssökandes tid i arbetslöshet och för att bättre tillgodose arbetsgivares efterfrågan på arbetskraft och kompetens­behoven på arbetsmarknaden. För att uppnå bättre matchning behöver fler arbetssökande i större utsträckning ta del av utbildningsinsatser för att få ett arbete. Såväl antalet deltagare inom arbetsmarknadsutbildningar som övergångarna till reguljär utbildning behöver öka, inte minst bland arbetslösa med kort utbildning. Regeringen har därför gjort omfattande satsningar inom utbildningspolitiken och i budgetpropositionen för 2025 har regeringen föreslagit ytterligare medel för fler platser inom regionalt yrkesvux. Regeringen har även föreslagit en förstärkning av Arbetsförmed-lingens eget stöd till arbetssökande med stora stödbehov. För 2025 föreslås ett tillskott på 79 miljoner kronor. För 2026 beräknar regeringen att 158 miljoner kronor tillförs verksamheten och från och med 2027 tillförs 238 miljoner kronor. Med utgångspunkt från målen och inriktningen för arbetsmarknadspolitiken är det Arbetsförmedlingens ansvar att fördela resurserna regionalt och lokalt utifrån de arbetssökandes behov och situationen på arbetsmarknaden.

Geografisk och yrkesmässig rörlighet är av central betydelse för arbetsmarknadens funktionssätt, inte minst för att komma till rätta med de ökande regionala skillnaderna. Regeringen har därför gett Arbetsförmed­lingen i uppdrag att öka den geografiska och yrkesmässiga rörligheten bland arbetssökande. Det innebär att den som är arbetslös ska vara beredd att flytta inom landet eller byta yrke. Regeringen avser också att höja ersättningen för bland annat resa och logi i samband med anställnings­intervjuresor och deltagande i programinsatser i syfte att främja och skapa incitament för den yrkesmässiga och geografiska rörligheten bland arbetssökande.

Avslutningsvis kan nämnas att regeringen den 7 november beslutade att uppdra åt Arbetsförmedlingen att för Sveriges räkning ansöka om medel från Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (EGF), avseende insatser för uppsagda från Northvolt och dess underleverantörer. Åtgärderna inom ramen för ett EGF-projekt ska komplettera Arbetsförmedlingens åtgärder för de uppsagda personerna inom berörda regionala och lokala områden liksom det stöd som berörda individer i förekommande fall kan få från omställningsorganisationer.

Regeringen kommer att följa sina satsningar för att uppnå en mer effektiv arbetsmarknadspolitik noga och vid behov vidta ytterligare åtgärder.

Stockholm den 13 november 2024

 

Mats Persson