HC12347: Informationspliktens påverkan på relationen mellan lärare och elever

Svar på fråga 2024/25:347 Informationspliktens påverkan på relationen mellan lärare och elever

till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)

 

Svar på fråga 2024/25:347 av Olle Thorell (S)
Informationspliktens påverkan på relationen mellan lärare och elever

Olle Thorell har frågat mig hur jag avser att skydda relationen mellan lärare och elever i svenska skolor, särskilt med tanke på att informationsplikten kan tvinga lärare att rapportera sina elever, vilket riskerar att underminera förtroendet och skapa otrygghet i klassrummet.

Regeringen beslutade den 30 augusti 2023 om tilläggsdirektiv till Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet (dir. 2023:126) som ett led i arbetet med att bekämpa det så kallade skuggsamhället. Målsättningen är att förhindra att personer vistas och lever i Sverige utan att ha rätt till det och att komma till rätta med de problem som det medför. Det är en fråga om förtroendet för svensk migrationslag­stiftning, rättvisa och likhet inför lagen.

Av tilläggsdirektiven framgår att kommande regleringar ska vara rättssäkra och inte leda till orimliga effekter för enskilda samt att vissa situationer kan behöva undantas från en informationsplikt. Det kan vara fråga om situationer där informationsplikten skulle strida mot ömmande värden.  Direktiven slår vidare fast att alla förslag som läggs fram ska vara i enlighet med de internationella regler och konventioner som Sverige åtagit sig att följa. Det innebär bland annat att förslag om informationsplikt behöver vara förenligt med FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, som sedan den 1 januari 2020 har ställning som svensk lag. Sverige ska enligt barnkonventionen respektera och tillförsäkra varje barn inom landets jurisdiktion de rättigheter som anges i konventionen utan åtskillnad av något slag, däribland barnets rätt till utbildning.

 

Skolpersonalens huvuduppgifter enligt skolförfattningarna kommer att vara oförändrade, såsom att bedriva undervisning mot utbildningens mål samt skapa en trygg miljö för alla barn.

Jag och regeringen står fast vid att skolan ska vara en trygg plats för barn, elever, lärare och övrig personal inom skolväsendet.

 

Stockholm den 6 november 2024

 

 

 

Johan Pehrson