HC12346: Informationspliktens påverkan på arbetsmiljön för anställda i välfärden

Svar på fråga 2024/25:346 Informationspliktens påverkan på arbetsmiljön för anställda i välfärden

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

 

Svar på fråga 2024/25:346 av Olle Thorell (S)
Informationspliktens påverkan på arbetsmiljön för anställda i välfärden

Olle Thorell har frågat mig hur jag ser på den fackliga kritik som riktats mot lagen om informationsplikt och vilka åtgärder jag planerar att vidta för att säkerställa att arbetsmiljön för offentligt anställda inte försämras om lagen träder i kraft.

Jag besvarar frågan utifrån mitt ansvarsområde som statsråd och vill inledningsvis tacka Olle Thorell för engagemanget i arbetsmiljöfrågor som jag delar. Jag vill påminna om att grunden för arbetsmiljölagstiftningen är att det alltid är arbetsgivarens ansvar att trygga en god och säker arbetsmiljö genom det systematiska arbetsmiljöarbetet. Där har arbetsgivare och skyddskommitté viktiga roller att identifiera, dokumentera, åtgärda och följa upp brister i arbetsmiljön i samverkan med skyddsombud.

Den pågående utredningen om stärkt återvändandeverksamhet (Ju 2022:12) har bl.a. i uppdrag att lämna förslag på en reglering som innebär ett utökat informationsutbyte mellan myndigheter i syfte att bland annat stärka arbetet med verkställighet av avlägsnandebeslut.

Under uppdraget ska utredaren, enligt kommittédirektiven, samråda med myndigheter och organisationer i den utsträckning som det bedöms finnas behov. I direktiven anges bl.a. att vissa situationer, exempelvis inom sjukvården, kan behöva undantas från informationsplikten för att regleringen ska vara rättssäker och inte leda till orimliga effekter för enskilda. I utredarens uppdrag ingår att bedöma hur regleringen ska utformas och vilka situationer som ska undantas.

Utredaren ska vidare redovisa konsekvenser av de förslag som lämnas. De författningsförslag som lämnas ska vara i enlighet med de internationella regler och konventioner som Sverige har åtagit sig att följa, bl.a. Europakonventionen och barnkonventionen.

Uppdraget ska redovisas senast den 29 november 2024. Jag vill inte föregripa resultatet av utredningen men ser fram emot att ta del av utredningens förslag och slutsatser.

 

Stockholm den 6 november 2024

 

 

 

 

Paulina Brandberg