HC12322: Demokratiläromedel för anpassad gymnasieskola
Svar på fråga 2024/25:322 Demokratiläromedel för anpassad gymnasieskola
till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)
Svar på fråga 2024/25:322 av Ewa Pihl Krabbe (S)
Demokratiläromedel för anpassade gymnasieskolan
Ewa Pihl Krabbe har frågat mig om jag avser att, inom mitt ansvarsområde, verka för att elever i anpassade gymnasieskolan får tillgång till adekvata läromedel avseende demokrati så att eleverna, när de blir röstberättigade, har möjlighet att delta i allmänna val på samma villkor som övriga gymnasieelever.
Jag instämmer i att elever i anpassade gymnasieskolan självklart ska få undervisning om hur demokratin fungerar och om hur allmänna val går till.
Styrdokument såsom läroplanen och ämnesplaner styr vad undervisningen i anpassade gymnasieskolan ska innehålla men det är skolan, som avgör vilka läromedel och andra lärverktyg som är lämpliga för respektive skolform och elevgrupp. Den 1 juli 2024 trädde också nya bestämmelser i skollagen i kraft som syftar till att stärka elevernas tillgång till ändamålsenliga läromedel och innebär att eleverna utan kostnad ska ha tillgång till läroböcker, andra läromedel och andra lärverktyg som behövs för en god kunskapsutveckling i enlighet med utbildningens mål.
Enligt läroplanen för anpassade gymnasieskolan är skolans mål bland mycket annat att varje elev ska kunna göra medvetna ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter och att eleverna utvecklar sin vilja att aktivt bidra till en fördjupad demokrati i arbetsliv och samhällsliv.
I ämnesplanen för samhällskunskap i anpassade gymnasieskolan finns bland annat målsättningen att undervisningen i ämnet samhällskunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper om demokratiska värden och mänskliga rättigheter samt om samhällens organisation och beslutsprocesser.
Undervisningen i ämnet samhällskunskap på nivå 1 som alla läser ska bland annat behandla Sveriges politiska system, däribland ansvarsområden och befogenheter för riksdag och regering och Sveriges deltagande i EU samt val till riksdag, regionfullmäktige, kommunfullmäktige och Europaparlamentet.
Utbudet av läromedel styrs till största delen av läromedelsmarknaden där läromedelsförlagen ger ut läromedel som oftast direkt tar sin utgångspunkt i ämnesplanernas innehåll. I vissa fall ger staten ut läromedel. Huvudmannen kan dock fritt välja vilket läromedel som bäst passar för målgruppen. Inom området samhällskunskap och specifikt om valen finns förutom läromedel i form av läroböcker och webbsidor också informationsmaterial om valen bland annat på Valmyndighetens webbsida. De olika politiska partierna har också information om sina valprogram som kan användas för undervisningen i anpassade gymnasieskolan.
Med detta sagt finns stora möjligheter till att eleverna i anpassade gymnasieskolan får den undervisning om allmänna val som de har rätt till.
Stockholm den 30 oktober 2024
Johan Pehrson