HC12319: Ekonomisk ojämlikhet mellan män och kvinnor

Svar på fråga 2024/25:319 Ekonomisk ojämlikhet mellan män och kvinnor

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Svar på fråga 2024/25:319 av Olle Thorell (S)
Ekonomisk ojämlikhet mellan kvinnor och män

Olle Thorell har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att säkerställa att Sveriges jämställdhetspolitik motverkar ökande klyftor mellan män och kvinnor och stärker kvinnors ekonomiska trygghet.

Jag vill tacka ledamoten för frågan och engagemanget för att främja ekonomisk jämställdhetspolitik som regeringen delar fullt ut.

Sverige är ett mycket jämställt land internationellt sett. Men det råder fortfarande ojämställdhet även i vårt land. Kvinnor har idag i genomsnitt lägre sysselsättningsgrad, mindre företagande, kortare arbetstid, högre frånvaro från arbetet samt lägre lön, sparande och kapitalinkomster än män. Den lägre livsinkomsten får självklart också genomslag längre fram i livet i form av lägre pensioner. Regeringen arbetar därför aktivt för att nå det jämställdhetspolitiska delmålet om ekonomisk jämställdhet, att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.              

Regeringen har tagit initiativ till en lång rad olika uppdrag till myndigheterna i syfte att främja ekonomisk jämställdhet. Det handlar om allt från distansarbete efter covid19-pandemin, främja kvinnors företagande, kvinnors etablering på arbetsmarknaden, jämställdhet på bostadsmarknaden till analys av livsinkomster.

Varje år redogörs också för utvecklingen av den ekonomiska jämställdheten i budgetpropositionens bilaga 3 Ekonomisk jämställdhet. I budgetpropositionen för 2025 redogjordes för effekten av regeringens ekonomiska reformer under mandatperioden. Där framgår att den samlade effekten av reformer hittills är att kvinnors disponibla inkomst har procentuellt sett ökat något mer än mäns. I samband med beredningen av enskilda reformer som påverkar kvinnors och mäns ekonomi är effekten på ekonomisk jämställdhet en viktig del av beslutsunderlaget.

Stockholm den 30 oktober 2024

 

 

 

Paulina Brandberg