HC12307: Vibrationsskador i byggbranschen

Svar på fråga 2024/25:307 Vibrationsskador i byggbranschen

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Svar på fråga 2024/25:307 av Johanna Haraldsson (S)
Vibrationsskador i byggbranschen

Johanna Haraldsson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att stärka det förebyggande arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna, särskilt kopplat till vibrerande verktyg.

Först vill jag tacka frågeställaren för att hon lyfter en viktig fråga inom arbetsmiljöarbetet.

Arbetsgivaren ansvarar för att trygga en god och säker arbetsmiljö genom det systematiska arbetsmiljöarbetet. Där har skyddsombud och skyddskommitté viktiga roller att samverka med arbetsgivaren enligt arbetsmiljölagstiftningen. När det gäller vibrerande verktyg finns det risk för skador dels vid hand- och armvibrationer, dels vid helkroppsvibrationer. Ergonomi är viktig för att förebygga skador men även att arbetarna har rätt och säker utrustning som är anpassad till den person som ska använda den och som är tillfredsställande i förhållande till den tekniska utvecklingen i samhället. Arbetsgivaren ska se till att välja utrustning som ger så goda förutsättningar som möjligt för en trygg och säker arbetsmiljön.  

I arbetet med EU:s nya maskinförordning har Arbetsmiljöverket bland annat bidragit till att tydliggöra hur den enskilda utrustningens vibrationer ska deklareras i bruksanvisningen, för att arbetsgivaren ska kunna välja den utrustning till respektive arbetsuppgift som ger så låga vibrationsvärden som möjligt. (Europaparlamentets och rådets förordning 2023/1230 av den 14 juni 2023 om maskiner).

Arbetsmiljöverket ska vid sina inspektioner undersöka brister i arbetsmiljön men också verka för att stärka arbetsplatsens egen förmåga att förebygga risker. Arbetsmiljöverket har även till uppgift att göra marknadskontroller av produkter så att de uppfyller grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Handhållna arbetsverktyg som avger vibrationer likväl som maskiner som genom vibrationer kan ge helkroppsskador är exempel på sådana produkter.

I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen en ökning av Arbets­miljöverkets anslag som sedan trappas upp ytterligare under 2026 och höjs permanent fr.o.m. 2027. Detta för att skärpa och effektivisera kontrollen av arbetsmiljön och för att förebygga dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker.

Stockholm den 30 oktober 2024

 

 

 

Paulina Brandberg