HC12301: Digitala klyftor
Svar på fråga 2024/25:301 Digitala klyftor
till Statsrådet Erik Slottner (KD)
Svar på fråga 2024/25:301 av Olle Thorell (S) Digitala klyftor
Olle Thorell har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att den pågående digitaliseringen av offentlig sektor inte leder till ökad ojämlikhet och digitalt utanförskap.
Digitaliseringen är en samhällsförändring som pågår och den påverkar allas vardag. För både individ och samhälle är det viktigt att så många som möjligt kan använda digitala tjänster och vara digitalt inkluderade. Digitala tjänster är vanligen mer effektiva än andra tjänster, inte minst då de kan spara tid och pengar jämfört med andra alternativ.
Även om Sverige ligger långt framme i användningen av digitala tjänster har den digitala omställningen i samhället gjort att det i dag finns risk för ett digitalt utanförskap hos framför allt äldre, personer med vissa funktionsnedsättningar och de som lever i hushåll med låga inkomster. Det är viktigt att de digitala klyftorna minskar och att alla ges möjlighet att vara delaktiga i det digitala samhället.
Regeringen har därför gett Post- och telestyrelsen, PTS i uppdrag att föreslå insatser för att öka andelen individer som är digitalt inkluderade, dvs. individer som använder digitala tjänster. Vid genomförandet av uppdraget ska PTS inhämta synpunkter från Myndigheten för digital förvaltning, Statens servicecenter, Myndigheten för delaktighet, Myndigheten för tillgängliga medier, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mediemyndigheten, Statistiska centralbyrån, kommuner och regioner och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), samt övriga myndigheter och organisationer som PTS bedömer särskilt berörs av uppdraget. Uppdraget ska slutredovisas senast den 21 december 2024.
Digitalisering är också ett prioriterat område inom ramen för Strategin för systematisk uppföljning av funktionshinderspolitiken där både Myndigheten för digital förvaltning och Post- och telestyrelsen ingår.
PTS ansvarar även för Digitalidag som är en samverkansplattform med aktörer från olika sektorer. Syftet är att bidra till ökad digital kompetens, samordning och minska det digitala utanförskapet. Samverkansplattformen är sedan den 1 januari en del av PTS ordinarie verksamhet.
Stockholm den 30 oktober 2024
Erik Slottner