HC12290: Klyftor inom och mellan EU:s medlemsländer
Svar på fråga 2024/25:290 Klyftor inom och mellan EU:s medlemsländer
till Statsrådet Jessica Rosencrantz (M)
Svar på fråga 2024/25:290 Klyftor inom och mellan EU:s medlemsländer av Olle Thorell (S)
Olle Thorell har frågat mig vilka initiativ jag avser ta för att säkerställa att Sverige driver på för en starkare social dimension inom EU och för gemensamma åtgärder som syftar till att minska de växande sociala klyftorna mellan och inom medlemsländerna.
Regeringen anser att EU i nästa mandatperiod behöver prioritera kritiska områden. Stödet till Ukraina behöver stå högt på dagordningen, men även frågor som gränsöverskridande brottslighet och konkurrenskraft är centrala.
EU har tre övergripande mål på det sociala området som ska uppnås senast 2030. Medlemsstaterna har även satt nationella mål för att utifrån nationella förutsättningar sträva mot EU-målen. Regeringen välkomnar generellt arbete för att följa upp det social- och sysselsättningspolitiska läget i EU:s medlemsstater. Regeringen anser att det redan idag finns ändamålsenliga verktyg och analytiska instrument för att följa och analysera det social- och sysselsättningspolitiska området inom ramen för den europeiska planeringsterminen och stödjer användandet av befintliga verktyg.
Regeringen anser att initiativ och åtgärder som tas på EU-nivå inom det social- och sysselsättningspolitiska området bör ha ett EU-mervärde och bidra till att stärka Europas konkurrenskraft. En central utgångspunkt för regeringen är respekt för fördelningen av befogenheter mellan EU och medlemsstaterna, nationella system avseende arbetsmarknad, sociala frågor och på skatte-och utbildningsområdet samt för principerna om subsidiaritet och proportionalitet.
Stockholm den 30 oktober 2024
Jessica Rosencrantz