HC12224: Upphandlade utbildningar
Svar på fråga 2024/25:224 Upphandlade utbildningar
till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)
Svar på fråga 2024/25:224 av Monica Haider (S)
Upphandlade utbildningar
Monica Haider har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder så att elever som tar beslut om att utbilda sig, inte minst till ett yrke där det råder brist på arbetskraft, tar studielån och jobbar hårt, inte helt plötsligt ska riskera att stå utan utbildningsanordnare.
Låt mig börja med att konstatera att skollagen (2010:800) är tydlig när det gäller att elever i kommunal vuxenutbildning (komvux) som har antagits till en kurs eller ett ämne har rätt att fullfölja utbildningen. Det är kommunens ansvar att eleverna ska få den utbildning de enligt lag har rätt till, oavsett om utbildningen ges i kommunens egen regi eller om den har varit upphandlad genom entreprenad.
Många branscher har svårt att hitta personal med rätt utbildning och kompetens samtidigt som arbetslösheten har ökat. Vuxen- och yrkesutbildning ger människor en chans att få de kompetenser som krävs för vidare studier eller för att få ett arbete. Genom utbildning ges också vuxna en chans att växla yrke.
Statsbidraget för regional yrkesinriktad utbildning på gymnasial nivå inom komvux (regionalt yrkesvux) spelar en viktig roll för att kommunerna ska kunna erbjuda yrkesutbildningar som syftar till att leda till kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden. Regeringen föreslår därför i budgetpropositionen för 2025 (prop. 2024/25:1) att medel ska tillföras för fler platser inom regionalt yrkesvux. Det innebär ytterligare
900 miljoner kronor, inklusive studiestöd, för 2025. Satsningen motsvarar cirka 11 000 fler årsstudieplatser. Sammantaget finansierar staten cirka 72 000 årsplatser inom regionalt yrkesvux för 2025. Det beräknas kosta totalt 6 miljarder kronor inklusive studiestöd.
Regeringen anser också att kommunerna behöver ges bättre planeringsförutsättningar och föreslår därför i budgetpropositionen för 2025 ett tvåårigt så kallat beställningsbemyndigande för statsbidraget för komvux. Detta innebär att kommunerna ska kunna få beslut om statsbidrag för upp till två år framåt i tiden i stället för dagens ett år. Detta minskar ryckigheten i statsbidragstilldelningen och ger kommunerna möjligheter till en mer robust och långsiktig planering av utbildningsutbudet.
Stockholm den 23 oktober 2024
Johan Pehrson